Γονείς προσοχή! Έρευνα σοκ για τα κακοποιημένα παιδιά! Ποια κινδυνεύουν περισσότερο!

Πως θα προστατέψετε την οικογένειά σας!

Γονείς προσοχή! Έρευνα σοκ για τα κακοποιημένα παιδιά! Ποια κινδυνεύουν περισσότερο!

Γονείς προσοχή! Έρευνα σοκ για τα κακοποιημένα παιδιά! Ποια κινδυνεύουν περισσότερο! Οι ειδικοί μας αναλύουν τα πάντα με λεπτομέρειες!

Τι πρέπει να προσέχετε!

Παιδιά, ηλικίας από τριών μηνών έως και 17 ετών, που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στη δεκαετία 2005-2015, εντοπίστηκαν από καταγγελίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, στο πλαίσιο έρευνας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Σχεδόν τα μισά θύματα (49,8%) ήταν ηλικίας 13-18 ετών, ενώ το 36,3% ήταν ηλικίας έξι ως 12 ετών και το 13,9% παιδιά προσχολικής ηλικίας (πέντε ετών ή και μικρότερα). Δράστης στο 93% των περιπτώσεων ήταν κάποιος τον οποίο γνώριζε το θύμα και ο οποίος το προσέγγισε είτε αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης είτε δωροδοκώντας το.

Γονείς προσοχή! «Θερίζει» επικίνδυνος ιός!

Καταγγέλλουσες στο 59% των περιπτώσεων ήταν η μητέρα, η γιαγιά και η αδελφή του θύματος, ενώ πολύ πολύ συχνά (24,7%) η καταγγελία έγινε από το νοσηλευτική ή εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο φρόντισε για οποιοδήποτε λόγο το παιδί και στο 15,2% των περιπτώσεων η καταγγελία έγινε από το ίδιο το παιδί. Επειδή όμως οι καταγγελίες δεν έγιναν άμεσα, σε μεγάλο ποσοστό απέβη αρνητική η ιατροδικαστική εξέταση των παιδιών για σωματικές κακώσεις και για τυχόν ευρήματα ενδεικτικά σεξουαλικής κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την παιδίατρο Ελισάβετ Αντωνιάδου στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής, με τίτλο: «Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία. Επιδημιολογική διερεύνηση του φαινομένου βάσει ιατροδικαστικών εκθέσεων και ευρημάτων», που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρου Δαρδαβέση.

Επισημαίνοντας την ανάγκη της πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης, αλλά και της παραμέλησης του παιδιού, ο κ. Δαρδαβέσης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας θα ξεκινήσει μια σειρά δράσεων ουσιαστικής ενημέρωσης για τα θέματα αυτά σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και σε αθλητικούς συλλόγους που εκπαιδεύουν παιδιά. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά που κακοποιούνται, δυστυχώς στην ενήλικη ζωή πολλά από αυτά κακοποιούν με τη σειρά τους. Είναι ίσως ένας ψυχολογικός φαύλος κύκλος, αλλά είναι μια διάσταση που πραγματικά έχει μια τραγικότητα. Γι’ αυτό και τέτοια περιστατικά θα πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Δαρδαβέσης.

Αποφεύγεται η καταγγελία αν δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο μεγαλύτερος όγκος των καταγγελιών κακοποίησης (65,2%) αφορά σε περιστατικά στα οποία τα θύματα ή οι φροντιστές τους ισχυρίζονται ότι είχε πραγματοποιηθεί, με κάποιο τρόπο, ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη με τον δράστη, ενώ σε μικρότερο ποσοστό (34,8%) αυτές αφορούν σε θωπείες, φιλιά κ.ά. Σε 18,3% περιπτώσεις οι καταγγελίες ήταν συγκεχυμένες και λιγότερο σαφείς. Ειδικότερα, η κατά φύση και παρά φύση συνουσία υποστηρίχθηκε στο 30,1% και 17,9% των καταγγελιών αντίστοιχα, ενώ υπήρξε και ένα ποσοστό 5,2% στο οποίο τα θύματα ισχυρίζονται ότι είχαν υποστεί και τις δύο μορφές κακοποίησης.

Το προφίλ του δράστη που είναι συνήθως γνώριμος του θύματος
Στη συντριπτική πλειονότητα τα παιδιά γνώριζαν τον δράστη (93,0%) και μόνο στο 7% των περιπτώσεων ο δράστης τους ήταν άγνωστος. Στο 38,2% των καταγγελιών ο υπαίτιος της κακοποίησης φαίνεται να είχε σχέση συγγένειας με το παιδί. Ειδικότερα, ως δράστης παρουσιάζεται ο πατέρας του παιδιού (15,1%) και στο 19,6% κάποιος άλλος συγγενής του (θείος, ξάδελφος κ.ά.). Ορισμένες καταγγελίες κακοποίησης αφορούν στη μητέρα του παιδιού ως δράστη (1,5%). Στο σύνολό τους οι δράστες είναι άντρες (98%) και στο 14,6% των περιπτώσεων ο υπαίτιος της κακοποίησης είναι ανήλικος. Οι καταγγελίες αφορούν σε δράστες ενήλικες, που είχαν αναπτύξει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με το παιδί (41,7%) και μόνο 7,5% των καταγγελιών σχετίζονται με ενήλικα άτομα, τα οποία ήταν άγνωστα στο παιδί. Σε 17,6% περιπτώσεις οι δράστες είναι περισσότεροι του ενός, ενώ σε 13,1% η πληροφορία αυτή είναι άγνωστη.

Τρόποι προσέγγισης του θύματος
Οπως αναφέρεται στην έρευνα, συχνότερο τρόπο προσέγγισης του θύματος αποτελεί η εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης του παιδιού (47,3%) από συγγενικά του άτομα (πατέρας, θείος, νονός) ή άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του (πατριός, φίλος γονέων). Αλλος τρόπος που φαίνεται να εφαρμόζουν οι δράστες είναι η αρχική γνωριμία του παιδιού με οποιονδήποτε τρόπο και στη συνέχεια η κακοποίησή του με την άσκηση σωματικής βίας ή με τη χρήση κατασταλτικών ουσιών, όπως είναι η αλκοόλη και οι ναρκωτικές ουσίες (18,8%). Ο βιασμός του παιδιού με την άσκηση σωματικής βίας παρατηρήθηκε λιγότερο συχνά, ενώ στο 11,8% και το 5,4% των περιπτώσεων η συναίνεση του θύματος εξασφαλίσθηκε με τη σύναψη σχέσης και την εξαγορά του, αντίστοιχα. Τέλος, υπάρχουν και ένα 18,8% περιπτώσεων, στις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης των δραστών. Παιδιά τα οποία κακοποιούνταν κατ’ επανάληψη φαίνεται να καθυστερούσαν να αποκαλύψουν το συμβάν, σε σχέση με εκείνα που κακοποιήθηκαν μία φορά. Επίσης, τα περισσότερα παιδιά, που δεν γνώριζαν και δεν είχαν αναπτύξει προηγουμένως σχέσεις με τον δράστη, κατήγγειλαν άμεσα το γεγονός (76,9%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: TV24

Γονείς προσοχή! Έξι συμβουλές για την διατροφή του παιδιού σας για να αποφύγετε την παιδική παχυσαρκία!

Γονείς δώστε μεγάλη προσοχή! Για να αποφύγετε την παιδική παχυσαρκία σας δίνουμε έξι συμβουλές για την διατροφή του παιδιού σας!

Δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς... Όλοι οι γονείς συνηθίζουν να αμελούν τη διατροφή των παιδιών τους τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ένα παγωτάκι παραπάνω σίγουρα δεν πείραξε κανέναν, όμως δεν είναι τελικά καθόλου δύσκολο να «ξεχειλώσει» το παιδικό στομαχάκι και να ζητά τις ίδιες, παχυντικές τροφές και μετά το πέρας των διακοπών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην παιδική παχυσαρκία.

Αν θέλετε να το αποφύγετε καλύτερα να πάρετε -από σήμερα- τα μέτρα σας...

1.Καθιερώστε 5 σταθερά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα περίπου με τρεις ώρες διαφορά το ένα από το άλλο. Φροντίστε έτσι το στομαχάκι του παιδιού σας, ώστε να μη ζητάει συνέχεια να φάει, γεγονός που πολλές φορές μπορεί να σας οδηγήσει σε μια εύκολη, ανθυγιεινή λύση με πολλές θερμίδες.

2.Φτιάξτε εσείς το κολατσιό του παιδιού πριν ξεκινήσετε για την παραλία, είτε είστε στο σπίτι, είτε σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο, για να μην καταφύγετε στα είδη περιπτέρου. Eνα τοστ με τυρί και άπαχη γαλοπούλα είναι σίγουρα καλύτερο για τη διατροφή του παιδιού σας από ένα πακέτο πατατάκια, όσο λαχταριστά και αν φαίνονται.

3.Αδειάστε τα ντουλάπια σας από τα ανθυγιεινά και παχυντικά σνακ όλο το καλοκαίρι που το παιδί θα βρίσκεται στο σπίτι και γεμίστε το ψυγείο σας με φρούτα και λαχανικά, εκείνα που είναι αγαπημένα του. Τα σνακ μπορούν να καταναλώνονται εκ περιτροπής και όχι με μεγάλη συχνότητα. Για να τραβήξετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας, μπορείτε να κόβετε τα φρούτα σε αγαπημένα τους σχέδια ή να φτιάχνετε με αυτά όμορφες φατσούλες. Είναι γεγονός πως τα παιδιά έλκονται από τέτοιου είδους τεχνάσματα και τρώνε ευκολότερα αυτό που βλέπουν μπροστά τους.

4.Φροντίστε το παιδί σας να πίνει πολύ νερό, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται κάτω από τον ήλιο, στην παραλία κ.λπ. Ποιος είπε ότι η επαρκής ενυδάτωση δεν καταπολεμά φυσικά την παχυσαρκία; Γεμίστε με δροσερό νερό το παγούρι του και επιμένετε να πίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

5. Εντάξτε την άθληση στην καθημερινότητα του παιδιού σας και ξεκολλήστε το από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τις έξυπνες συσκευές που το καθηλώνουν σε έναν καναπέ, ιδιαίτερα στις καλοκαιρινές διακοπές που έχει άφθονο ελεύθερο χρόνο. Ενα θαλάσσιο σπορ σίγουρα θα του άρεσε πολύ και θα του έδινε την ευκαιρία να γυμναστεί. Αν το μυήσετε από νωρίς σε παρόμοιες δραστηριότητες και μπει ο αθλητισμός στη ζωή του, θα εκπλαγείτε από την αλλαγή του σώματός του και τη ραγδαία ανάπτυξή του.

6.Δώστε στο παιδί το καλό παράδειγμα προσέχοντας όλοι στην οικογένεια είτε με κάποια διατροφή, είτε με την άσκηση. Τα παιδιά άλλωστε λειτουργούν με τη μέθοδο της μίμησης και όταν σας δουν να τηρείτε κάποιους γενικούς κανόνες θα θελήσουν ακόμα και μόνα τους να κάνουν το ίδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, βλέποντάς σας να τρώτε πίτσες και σουβλάκια ενώ εκείνα για βραδινό τρώνε ψητό ψάρι, θα υπάρξει έντονη αντίδραση. Και δεν θα έχουν άδικο.

ΠΗΓΗ: TV24

Γονείς προσοχή! Βρέθηκε μεταλλική λάμα μέσα σε σοκολατάκια...
Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους γονείς ενός 14χρονου αγοριού που βρήκαν ένα μαχαίρι στη σακούλα με τα σοκολατάκια που του αγόρασαν.

Ο πατέρας υποστηρίζει πως βρήκε ένα μαχαίρι μία σακούλα με μικρά πασχαλινά σοκολατένια αυγά που αγόρασε στον γιο του, γνωστής εταιρείας.

Οι γονείς έστειλαν το αντικείμενο που μοιάζει με κοπτάκι στην εταιρεία για να ζητήσουν εξηγήσεις. Ωστόσο, η εταιρεία έριξε τις ευθύνες στην εταιρεία που ανέλαβε τις συσκευασίες.

Φυσικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το περιστατικό είναι στημένο για να λάβει αποζημίωση η οικογένεια.

Η εταιρεία, αποφάσισε να δωρίσει χρήματα σε ένα ίδρυμα που θα ήταν επιλογή της οικογένειας για να «κλείσει» την υπόθεση.

Ωστόσο, αργότερα... έριξε την ευθύνη πάλι στην εταιρεία που είχε αναλάβει τη συσκευασία κι ανέφερε πως αυτή θα πρέπει να κάνει την χορηγία.

Ο πατέρας δήλωσε σε βρετανικά Μέσα ότι δεν πήρε κανείς σοβαρά την ασφάλεια του γιου του.

Πληροφορίες: dailymail.com