Γονείς προσοχή! Όταν η δασκάλα δεν συνεργάζεται - Πως θα προστατέψετε το παιδί

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Γονείς προσοχή! Όταν η δασκάλα δεν συνεργάζεται - Πως θα προστατέψετε το παιδί

Το να περνά το παιδί καλά στο σχολείο είναι πολύ σημαντικό καθώς εκεί θα βρίσκεται για ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας. Τι μπορούν να ξάνουν όμως οι γονείς για να εξασφαλίσουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και τι γίνεται αν η δασκάλα δεν είναι συνεργάσιμη;

Το άγχος των περισσότερων γονιών από τη στιγμή που το παιδί τους πηγαίνει σχολείο είναι η δασκάλα που θα βρεθεί απέναντί τους να είναι καλή, όμορφη, ευγενική, να το αγαπάει και κυρίως να του μεταδίδει τα πάντα με ευκολία. Τι συμβαίνει όταν όλα τα παραπάνω δεν είναι εφικτά; Τι μπορεί αλήθεια να κάνει η μαμά και ο μπαμπάς όταν διαπιστώσουν πως το παιδί δεν περνάει καλά στο δεύτερο σπίτι του ή αλλιώς στο σχολείο;

Συμβουλές για το παιδί και το σχολείο - Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς αν η δασκάλα δεν είναι συνεργάσιμη

  • Πρώτα απ’ όλα προσπαθήστε να καταλάβετε από τα λεγόμενα του παιδιού αν όντως η δασκάλα δεν φέρεται σωστά ή το παιδί σας είναι λίγο υπερβολικό. Αν, για παράδειγμα, αναφέρει ότι κάποιες φορές τους φωνάζει και τίποτα παραπάνω, είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κάτι ακραίο. Αν όμως το παιδί επανειλημμένως σας τονίζει πως η δασκάλα έχει άσχημη συμπεριφορά και χάνει την ψυχραιμία της και ακόμα χειρότερα δεν δίνει την προσοχή της σε θέματα μάθησης που είναι μείζονος σημασίας, μάλλον πρέπει να χτυπήσετε την πόρτα του ίδιου του εκπαιδευτικού..
  • Αν το παιδί παραπονιέται ότι η δασκάλα φέρεται μόνο σε εκείνο άσχημα ή δεν είναι συνεργάσιμη, ζητήστε τη γνώμη του γιατί συμβαίνει αυτό και στη συνέχεια πηγαίνετε στο σχολείο να ακούσετε και τη δική της οπτική. Υπάρχει περίπτωση να ανακαλύψετε πράγματα που δεν περιμένατε αναφορικά με τη συμπεριφορά του μικρού σας και να πρέπει να αναλάβετε δράση για να μη δίνει δικαιώματα στο εξής. Πολλές φορές και ενώ τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου όλα επιτρέπονται, καταλήγουν να δυσανασχετούν όταν τελικά μπουν στο περιβάλλον του σχολείου που έχει κάποιους κανόνες.
  • Αν όντως η δασκάλα δεν είναι γενικά συνεργάσιμη με τα παιδιά και τίθεται θέμα καταλληλότητάς της, πηγαίνετε στο σχολείο να κάνετε μια συζήτηση μαζί της για να ακούσετε και τη δική της άποψη. Ποτέ μη βασίζεστε απλά στη γνώμη των παιδιών. Ο κόσμος και η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικά μέσα από τα δικά τους μάτια.
  • Μπείτε στη θέση της και δικαιολογήστε κάποια λάθη και παραλείψεις της, εφόσον δεν μιλάμε για ακραίες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα η χρήση βίας. Εχει θέση ευθύνης, διαχειρίζεται πολλά παιδάκια ταυτόχρονα και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τα κάνει όλα σωστά. Αρκεί να μην μπαίνει κάποιος σε άμεσο κίνδυνο.
  • Ακόμα κι αν πάρουμε την ακραία περίπτωση να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τη συμπεριφορά της παιδαγωγού απέναντι στο παιδί σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον υπεύθυνο για να καταγγείλετε επίσημα το γεγονός. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται ο υπεύθυνος να είναι εξωσχολικός παράγοντας καθώς ο διευθυντής ενός σχολείου σπάνια αναγνωρίζει τη λάθος επιλογή του σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ως επί τον πλείστον θα κοιτάξει να την υπερασπιστεί μπροστά στους γονείς ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Μειώστε το άγχος του παιδιού για το σχολείο:

  • Να μιλήσετε με το παιδί για τα συναισθήματα και τους φόβους που έχει κάθε μέρα μετά το σχολείο, εξηγώντας με επιχειρήματα ότι δεν έχει λόγους για να φοβάται.
  • Να μην υποτιμάτε τον φόβο του αλλά να αναζητήσετε την αιτία για να τη λύσετε.
  • Να δώσετε έμφαση στις θετικές πλευρές του σχολείου, όπως ότι θα μάθει καινούρια, συναρπαστικά πράγματα, ότι θα γνωρίσει φίλους.
  • Να ενθαρρύνετε το παιδί να έχει χόμπι και ενδιαφέροντα, ώστε να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.
  • Να συζητήσετε το θέμα με τον δάσκαλο του παιδιού από την αρχή της χρονιάς.
  • Να δώσετε χρόνο στο παιδί να προσαρμοστεί σε ένα σχολικό περιβάλλον.
  • Να αυξήσετε την αίσθηση ασφάλειας του παιδιού στο σχολείο, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να του προκαλεί φόβο
ΠΗΓΗ TV4