Αυτοί είναι οι τρόποι για να κρατήσετε απασχολημένα τα παιδιά σας στην καραντίνα

Όλες οι δραστηριότητες που θα αγαπήσουν

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αυτοί είναι οι τρόποι για να κρατήσετε απασχολημένα τα παιδιά σας στην καραντίνα

"Μένουμε σπίτι, δημιουργικά", ή αλλιώς η ιστοσελίδα που θα κρατήσει τα παιδιά σας απασχολημένα με έξυπνους τρόπους εν μέσω καραντίνας. Μην αγχώνεστε υπάρχουν τρόποι για να μην βαριούνται όλη την ώρα στο σπίτι.

Όπως ανακοινώθηκε, εκεί, σε χωριστές ενότητες, ο γονιός και το παιδί μπορούν να βρουν παραμύθια, δημιουργικά παιχνίδια, προτάσεις για διάβασμα, μάθημα επιστήμης, γυμναστική για το σπίτι και πολλές δραστηριότητες.

Ειδικά για τα παιδιά, η μέριμνα αφορά την οργάνωση του ελεύθερου χρόνου τους και την προσπάθεια να ενισχύσουν πεδία της μάθησης. Για τις προτάσεις συνεργάστηκαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, ΚΔΑΠ του δήμου Τρικκαίων, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακά προγράμματα, εθελοντικές ομάδες, ιδιώτες - λάτρεις του βιβλίου, θεατρική ομάδα. Ο κατάλογος δράσεων αυξάνεται συνεχώς και τα σχετικά πεδία ανανεώνονται τακτικά με νέες προτάσεις.

Μένουμε σπίτι και βλέπουμε θέατρο για να κρατήσουμε απασχολημένα τα παιδιά στην καραντίνα

Επίσης, ο δήμος Τρικκαίων - Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Δημοτικό Θέατρο προσφέρουν δωρεάν την προβολή της ταινίας: «Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων 1997-2017-Αποσπάσματα-σκηνές από τις παραστάσεις του θεάτρου». Όσοι θεατές είχαν παρακολουθήσει τις παραστάσεις θα ξαναθυμηθούν στιγμιότυπα από αυτές και όλοι μαζί θα μπορούν να απολαύσουν χαρακτηριστικές εικόνες από το καλλιτεχνικό έργο του θεάτρου, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για όσους μένουν σπίτι

Τέλος, ο δήμος Τρικκαίων έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής. Πρόκειται για δράση που αφορά στους ωφελούμενους του Κέντρου Κοινότητας και του παραρτήματος Ρομά. Στόχος, η στήριξη με απαντήσεις και συμβουλές, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19).

Στην τηλεφωνική γραμμή, αναφέρεται από τη δημοτική αρχή, ψυχολόγος συζητά με ωφελούμενους/ες του Κέντρου και ειδικά με μέλη ευπαθών ομάδων, για όλα όσα τους απασχολούν με δεδομένη την πρωτόγνωρη πραγματικότητα που βιώνουμε, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη.

Παπαστεργίου: Δίπλα στον πολίτη τώρα που μένει σπίτι

Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτές οι δράσεις αναδεικνύουν την προσπάθεια του δήμου να είναι στην πράξη δίπλα στον πολίτη σε διάφορες πτυχές της ζωής του τώρα που «μένουμε σπίτι».

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και εθελοντές, μέλη της τρικαλινής κοινωνίας που συνεργάζονται με τις δημοτικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αυτές τις κρίσιμες ώρες. «Σύντομα οι εθελοντές στον δήμο Τρικκαίων θα συνεργαστούν και σε άλλες δράσεις, ενισχύοντας την ουσία της κοινωνικής προσφοράς» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με κορωνοϊό

Κάθε βρέφος ή παιδί με επιβεβαιωμένη COVID-19 λοίμωξη θα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με τον παιδίατρό του ή να προσκομίζεται στα ΤΕΠ Νοσοκομείου. Αρχικά θα πρέπει να γίνει ανασκόπηση ατομικού ιστορικού και παρούσας νόσου (διάρκεια νόσου και είδος συμπτωμάτων) και κατά το δυνατόν εκτίμηση κλινικών σημείων. Στη περίπτωση αρχικής τηλεφωνικής επικοινωνίας και επί υποψίας μέτριας ή σοβαρής συμπτωματολογίας συστήνεται άμεση κλινική εκτίμηση από παιδίατρο.

Η COVID-19 λοίμωξη κατηγοριοποιείται σε:

  • Παιδιά υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν (ελλιπή τα δεδομένα στα παιδιά):
  • παιδιά με χρόνια πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία)
  • παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια και σημαντικού βαθμού αιμοδυναμική επιβάρυνση

ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή όπως

• ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία,
• παιδιά μετά από ΜΜΟ ή μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων,
• παιδιά με SCID ή HIV λοίμωξη και χαμηλά CD4 (ανάλογα με ηλικία ασθενή).

  • βρέφη <12 μηνών (σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία και πιθανολογείται ότι τα αυξημένα ποσοστά νοσηλείας δεν σχετίζονται απαραίτητα με βαρύτερη κλινική εικόνα).
  • παιδιά με ΣΔ τύπου 1 (σημειώνεται ότι αν και ο ΣΔ αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για τους ενήλικες αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ισχύει και για τα παιδιά).

Κατευθυντήριες οδηγίες:

  • Το νεογνό εξετάζεται από τον νεογνολόγο μέσα στην αίθουσα και εκεί λαμβάνεται ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος (γενική αίματος και βιοχημικός έλεγχος) που επίσης περιλαμβάνει τη λήψη του πρώτου δείγματος ρινικού επιχρίσματος για ανίχνευση COVID-19.
  • Επίσης μέσα στην αίθουσα τοκετού πλένεται από τη μαία. Ο νεογνολόγος που θα εξετάσει το νεογνό μέσα στην αίθουσα τοκετού θα φοράει ΜΑΠ σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΝΛ.
  • Το νεογνό μεταφέρεται άμεσα, με τη δική του θερμοκοιτίδα σε ειδικό χώρο στη ΜΕΝΝ, όπου σε περίπτωση επιβεβαίωσης της COVID-19 λοίμωξης της λεχωίδας, θα παραμείνει για 14 ημέρες. Η θερμοκοιτίδα απολυμαίνεται εξωτερικά στο προθάλαμο της αίθουσας τοκετού ή της ΜΕΝΝ και αφού φτάσει στην μόνωση γίνεται επιμελής καθαρισμός όλου του χώρου διέλευσης.
  • Σε περίπτωση που το νεογνό χρειάζεται ανάνηψη ή υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να μη γίνει διασπορά των αναπνευστικών εκκρίσεων στο περιβάλλον.
  • Έλεγχος ρινικού επιχρίσματος για COVID-19 θα διενεργείται κατά τη διάρκεια νοσηλείας και συγκεκριμένα στις ημέρες ζωής 0 και 7.
  • Εάν το νεογνό παραμείνει στη ΜΕΝΝ 14 ημέρες θα λαμβάνεται 3ο δείγμα προ εξόδου.
  • Στη περίπτωση που το νεογνό είναι σε άριστη γενική κατάσταση και παραμένει COVID- 19 αρνητικό την 7η μέρα ζωής, κατά περίπτωση θα εξετάζεται το ενδεχόμενο εξιτηρίου εφόσον υπάρχουν φροντιστές στο σπίτι, οι οποίοι δεν είχαν επαφή με τη μητέρα τις προηγούμενες 14 ημέρες. Στη περίπτωση αυτή το προσωπικό της ΜΕΝΝ θα έχει καθημερινή επικοινωνία με τους φροντιστές για την παρακολούθηση του νεογνού.
  • Κατά τη διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΝΝ τα νεογνά παραμένουν σε κλειστή θερμοκοιτίδα, πλένονται και ζυγίζονται από νοσηλευτές με ΜΑΠ ανά 2 μέρες ενώ εργαστηριακός έλεγχος διενεργείται κατά τη κρίση των γιατρών της ΜΕΝΝ.
  • Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω μητρικού γάλακτος, αντενδείκνυται ο θηλασμός λόγω έκθεσης του νεογνού στις αναπνευστικές εκκρίσεις της μητέρας.
  • Στη περίπτωση που η μητέρα επιθυμεί να θηλάσει προτείνουμε, για τη διατήρηση γαλουχίας, τη χρήση θηλάστρου με απόρριψη του γάλακτος και έναρξη θηλασμού μόλις βεβαιωθούμε ότι η μητέρα είναι PCR (-) (2 δείγματα) και εφόσον έχει διακοπεί ή ολοκληρωθεί η θεραπεία της μητέρας.
  • Ο συνδυασμός lopinavir-ritonavir δεν αποτελεί αντένδειξη για το θηλασμό, ενώ η χορήγηση μητρικού γάλακτος πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση χορήγησης χλωροκίνης στη μητέρα μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα G6PD στο νεογνό.
  • Εναλλακτικά, η ΕΝΛ μπορεί κατά περίπτωση να εξετάσει τη χορήγηση του μητρικού γάλακτος από νοσηλεύτρια-φροντιστή εφόσον είναι εφικτή η τήρηση αποστείρωσης του δοχείου μεταφοράς του μητρικού γάλακτος. Τονίζεται ότι δεν συστήνεται η παστερίωση του μητρικού γάλακτος.

Πηγή: iefimerida.gr