Μάθε τα πάντα για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο!

Μάθε τα πάντα για την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο!

Αγαπημένες μου σίγουρα όλες μας έχουμε στο περιβάλλον μας μια φίλη ή μια συνάδελφο η οποία δίνει καθημερινά τη μάχη της ενάντια στην υπογονιμότητα. Το ευτυχές βέβαια είναι ότι πλέον η επιστήμη έχει κάνει τόσο τεράστια άλματα που οι περισσότερες βρίσκουν τη λύση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πολύ σύντομα κρατούν στην αγκαλιά τους το μωράκι τους.

Σε αυτό φυσικά έχουν βοηθήσει σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής. Έτσι, εκτός από την κλασική διέγερση των ωοθηκών, που γίνεται κατά βάση στην πλεονότητα των περιπτώσεων εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπάρχει και η ήπια διέγερση, μέσω της οποίας μια γυναίκα που πληροί τις προϋποθέσεις μπορεί να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

κέντρο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης fertilia

Ο χειρουργός μαιευτήρας γυναικολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος της υπερσύγχρονης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Fertilia by Genesis, Θωμάς Σταυράκης μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

fertilia by genesis

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ωορηξίας;

Σε όλο το φάσμα της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας υπάρχει η έμμηνος ρύση κατά τη διάρκεια της οποίας τα ωάρια ωριμάζουν και επιτελείται ωορρηξία. Τα ωάρια ωριμάζουν μέσα σε θυλάκια με υγρό και ονομάζονται ωοθυλάκια. Κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων και ωαρίων (ωάριο = αυγό) και δεν μπορεί να δημιουργήσει καινούρια. Κάθε μήνα ένας αριθμός ωοθυλακίων «στρατεύεται», αρχίζει δηλαδή να αναπτύσσεται και τα ωάρια μέσα σε αυτά ωριμάζουν.

Ένα από τα ωοθυλάκια γίνεται μεγαλύτερο (επικρατεί), ενώ τα υπόλοιπα παύουν να αναπτύσσονται, και χάνονται για πάντα. Μόνο το επικρατές ωοθυλάκιο συνεχίζει να αναπτύσσεται και το ωάριο που περιέχει ωριμάζει και ελευθερώνεται κατά την ωορρηξία. Έτσι, σε κάθε κύκλο παράγεται ένα ώριμο ωάριο, αλλά χάνονται περισσότερα. Κάθε γυναίκα απελευθερώνει κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας περίπου 300 ώριμα ωάρια.

κέντρο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης

Κλασική VS ήπιας διέγερσης

Στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση χορηγούνται ορμόνες στη γυναίκα ούτως ώστε να αναπτυχθούν όλα τα ωοθυλάκια που ξεκίνησαν να μεγαλώνουν. Όσο πιο μεγάλο το απόθεμα των ωοθηκών, τόσο πιο πολλά ωοθυλάκια αρχίζουν να μεγαλώνουν και τόσο μεγαλύτερη είναι η «συγκομιδή» ωαρίων στην ωοληψία.

Σύμφωνα με τον χειρουργό μαιευτήρα γυναικολόγο και επιστημονικά υπεύθυνο της υπερσύγχρονης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Fertilia by Genesis, Θωμά Σταυράκη, η επιλογή της δόσης χορήγησης ορμονών και του θεραπευτικού πρωτοκόλλου είναι καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της θεραπείας. Εκτός από την «κλασική» διέγερση ωοθηκών, εξέχοντα ρόλο έχουν και οι πιο ήπιες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως:

  • Η ήπια διέγερση με χορήγηση χαμηλών δόσεων ορμονών.
  • Η θεραπεία σε φυσικό τροποποιημένο κύκλο δηλαδή με χορήγηση χαμηλών δόσεων σκευασμάτων κυρίως από το στόμα για λίγες μέρες.
  • Η θεραπεία σε φυσικό κύκλο, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν χορηγούνται καθόλου φάρμακα και συλλέγεται το επικρατές ωάριο που παράγεται στον φυσικό κύκλο.

fertilia γονιμοποιήση

Για ποιες γυναίκες είναι ιδανική η ήπια διέγερση;

  • Για εκείνες με χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα.
  • Για γυναίκες με πολύ υψηλό ωοθηκικό απόθεμα (όπως σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες) ούτως ώστε να αποφευχθεί η υπερδιέγερση.
  • Για εκείνες με θέματα υγείας που δεν επιτρέπουν τη χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων.
  • Για όσες επιθυμούν να αποφύγουν τη βιολογική καταπόνηση που μπορεί να προκαλέσει η «κλασσική διέγερση ωοθηκών».

fertilia εργαστήριο

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της της ήπιας διέγερσης;

  • Χαμηλότερο κόστος.
  • Λιγότερα έως καθόλου συμπτώματα από τη διέγερση.
  • Αποφυγή υπερδιέγερσης ωοθηκών.

Εξατομικευμένη προσέγγιση

Τελικός στόχος της εξωσωματικής θεραπείας είναι η γέννηση υγιών παιδιών και η διασφάλιση της υγείας της γυναίκας. Αυτό επιτυγχάνεται με την εκπόνηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων εξατομικευμένων για κάθε γυναίκα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους της κάθε περίπτωσης. Μια από αυτές είναι η προσωπική προτίμηση της γυναίκας που μας εμπιστεύεται να τη βοηθήσουμε στην προσπάθειά της για δημιουργία οικογένειας. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο δημιουργείται με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ποσοστών επιτυχίας σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη βιολογική και οικονομική επιβάρυνση της γυναίκας.

fertilia χώροι κέντρου γονιμοποίησης

Με γνώμονα την επιστήμη!

Καθοριστικός παράγοντας της μεγιστοποίησης των πιθανοτήτων επιτυχίας στη Fertilia by Genesis είναι τα εργαστήρια που διαθέτει με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας στα οποία εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ακόμη, η μονάδα στελεχώνεται από επιστήμονες με πολυετή εμπειρία σε διάσημα κέντρα αναπαραγωγής του εξωτερικού, με συμμετοχή στα μεγαλύτερα συνέδρια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και καταγεγραμμένα υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Στη Fertilia by Genesis υπάρχει η δέσμευση για τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο, ώστε κάθε γυναίκα να έχει τις περισσότερες δυνατές πιθανότητες που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη στη σημερινή εποχή, προκειμένου να γευτεί τη χαρά της τεκνοποίησης.

INFO!

Fertilia by Genesis, Εντός Μαιευτικής, Γυναικολογικής, Χειρουργικής κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ, Τέρμα 17ης Νοέμβρη Πυλαία, Θεσσαλονίκη, 555 35, info@fertiliabygenesis.com, www.fertiliabygenesis.com, τηλ. 2310 984585