«Αόρατη» ορθοδοντική!

«Αόρατη» ορθοδοντική!

H θεραπεία µε διαφανείς νάρθηκες, Invisalign, αποτελεί µια σύγχρονη και δηµοφιλή µέθοδο, που βοηθά στην αποκατάσταση των δοντιών, µέσα από µια εύκολη και ανώδυνη λύση, η οποία έχει εµφανή πλεονεκτήµατα σε σχέση µε τα κλασικά σιδεράκια.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Τζαµάλας, ειδικός ορθοδοντικός, µας εξηγεί περισσότερα.

Τζαμάλας ορθοδοντικός

Τι είναι η ορθοδοντική θεραπεία Invisalign;

Πρόκειται για µια καινοτόµα ορθοδοντική µέθοδο που βασίζεται στον προκαθορισµένο προγραµµατισµό διάφανων ναρθήκων, οι οποίοι αποσπώνται από το στόµα.

Μιλήστε µας λίγο για τη θεραπεία...

Ο σχεδιασµός της εξατοµικευµένης θεραπείας ξεκινά µε τη λήψη ακτινογραφιών και οδοντιατρικών αποτυπωµάτων µε ενδοστοµατικό scanner. Το αποτέλεσµα των οδηγιών του ειδικού ορθοδοντικού παράγει το λεγόµενο ClinCheck, που αποτελεί την ψηφιακή αναπαράσταση της πορείας της θεραπείας. Μάλιστα, ο ασθενής µπορεί να γνωρίζει το τελικό αποτέλεσµα πριν ακόµα την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας.

Πόσες ώρες πρέπει να φορά κανείς τους νάρθηκες Invisalign;

Οι νάρθηκες πρέπει να φοριούνται 20-22 ώρες τη µέρα και να αλλάζονται κάθε 1-2 εβδοµάδες. Ο λόγος είναι ότι το σύστηµα Invisalign αποτελείται από διαδοχικά ζεύγη ναρθήκων και κάθε σετ είναι προγραµµατισµένο να αποδίδει µια συγκεκριµένη ορθοδοντική µετακίνηση, η οποία είναι συνήθως της τάξης των 0,2 χιλιοστών. Το παζλ αυτών των σταδίων οδηγεί στο τελικό επιθυµητό αποτέλεσµα.

Μπορεί να τρώει και να πίνει κάποιος µε τις µεµβράνες στο στόµα;

Οι µεµβράνες Invisalign πρέπει να αποσπώνται από το στόµα κατά τη διάρκεια της µάσησης. Ακόµα, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ποτών µε τους νάρθηκες στο στόµα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα παγίδευσης της ζάχαρης µεταξύ των ναρθήκων και των οδοντικών επιφανειών, γεγονός που µπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της αδαµαντίνης. Τέλος, οι νάρθηκες πρέπει να αποσπώνται κατά τη διάρκεια του βουρτίσµατος και την κατανάλωση ζεστών ροφηµάτων, όπως καφέ και τσάι, γιατί κάτι τέτοιο µπορεί να οδηγήσει στην φθορά τους.

Αιθάνεται κανείς πόνο όταν φορά τους νάρθηκες; Επηρεάζεται η οµιλία;

Τις πρώτες 2-3 µέρες ο ασθενής νιώθει µια πίεση στο στόµα, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό, που µειώνεται σύντοµα. Ακόµα, αρχικά υπάρχει µια ελαφριά διαταραχή της οµιλίας, ένα µικρό ψεύδισµα, που σύντοµα εξαφανίζεται καθώς ο ασθενής µαθαίνει γρήγορα να µιλά µε τους νάρθηκες στο στόµα. Μια αυξηµένη παραγωγή σιέλου είναι αναµενόµενη επειδή ο εγκέφαλος του ασθενούς αντιλαµβάνεται την χρήση των ναρθήκων ως εισαγωγή φαγητού στην στοµατική κοιλότητα, η οποία παρέρχεται µετά από λίγες ώρες.

Πόσο συχνές είναι οι επισκέψεις στο ιατρείο;

Τα πρώτα ραντεβού προγραµµατίζονται κάθε 4-6 εβδοµάδες, ώστε να διαπιστώσουµε ότι ο ασθενής φορά τους νάρθηκες σύµφωνα µε τις οδηγίες και ότι οι µεµβράνες αποδίδουν τις προγραµµατισµένες ορθοδοντικές µετακινήσεις. Αργότερα ο ασθενής µπορεί να προσέρχεται στο ιατρείο ακόµα και κάθε 8-12 εβδοµάδες, γεγονός που συντελεί στον µειωµένο αριθµό επισκέψεων στο ιατρείο, κάτι ιδιαίτερα σηµαντικό, λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κοινωνικο-οικονοµικές και υγειονοµικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγµή.

Για ποιες ηλικίες ασθενών είναι κατάλληλοι οι νάρθηκες Invisalign;

Η µέθοδος Invisalign είναι κατάλληλη για όλες τις πληθυσµιακές οµάδες ασθενών ξεκινώντας από τα µικρά παιδιά –στην ηλικία των 7 ετών– µε σκοπό την πρώτη φάση ορθοδοντικής θεραπείας. Στη συνέχεια είναι ιδανικό για µεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Φυσικά είναι η πιο ενδεδειγµένη λύση για τους ενήλικες που επιθυµούν ένα τέλειο χαµόγελο, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η θεραπεία τις κοινωνικές και επαγγελµατικές τους συνήθειες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα της µεθόδου Invisalign σε σχέση µε τα κλασικά σιδεράκια;

Τα πλεονεκτήµατα των µεµβρανών Invisalign σε σχέση µε τα κλασικά σιδεράκια έγκεινται στην ελευθερία του ασθενούς να τρώει ό,τι επιθυµεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και η απρόσκοπτη στοµατική υγιεινή, καθώς ο ασθενής βουρτσίζει πιο εύκολα τα δόντια του. Βασική διαφορά είναι ο µειωµένος αριθµός επισκέψεων στο ιατρείο, λόγω της απουσίας εκτάκτων περιστατικών, όπως ξεκολληµένα σιδεράκια ή σύρµατα που ενοχλούν. Τέλος, οι νάρθηκες Invisalign διακρίνονται για την αισθητική υπεροχή τους έναντι άλλων τεχνικών, γεγονός που τους καθιστά πρακτικά αόρατους στα µάτια του κοινού παρατηρητή.

ΕΠΙΛΕΞΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑΤΙ...

  • Οι διαφανείς νάρθηκες είναι πιο διακριτικοί και αισθητικά καλαίσθητοι σε σχέση µε τα κλασικά σιδεράκια.
  • Δεν προκαλούν ερεθισµό στο στόµα και στα ούλα.
  • Αφαιρούνται εύκολα και έτσι το βούρτσισµα αλλά και η κατανάλωση φαγητού είναι παιχνιδάκι!
  • Απαιτούνται λιγότερες θεραπείες και χρόνος στο ιατρείο για την όποια προσαρµογή τους.

Athens Orthodontics, Γράµµου 40, Τ.Κ 15235 , πλησίον πλατείας Αναλήψεως, Βριλήσσια.

*Σύντοµα αναµένεται η λειτουργία ενός καινούριου ιατρείου Invisalign, αποκλειστικά για τη θεραπεία ασθενών µε διαφανείς νάρθηκες, το πρώτο του είδους του στην Αττική!