Η γκρίνια του παιδιού: Που οφείλεται και πως θα την αντιμετωπίσετε

Να θυμούνται οι παλιοί να μαθαίνουν οι καινούργιου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Unsplash.com
Unsplash.com

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως δεν είστε η πρώτη μαμά ούτε ο πρώτος μπαμπάς που στέκεται ανίκανος απέναντι στο τετράχρονο παιδί του που γκρινιάζει! Ετσι, χωρίς καθαρό λόγο και αιτία! Αρκεί να σας ενημερώσουμε πως τις περισσότερες φορές τα παιδιά γκρινιάζουν για να δοκιμάσουν τα όριά μας…

Πως να αντιμετωπίσετε τι γκρίνια ενός παιδιού

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, όμως πολλές φορές το παιδί γκρινιάζει όταν το βγάζετε από το πρόγραμμα που έχει συνηθίσει. Φροντίστε λοιπόν να μην το κάνετε να νιώθει ανασφάλεια, η οποία προκαλεί την γκρίνια. Ακόμα όμως και αν τελικά δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτή την αλλαγή του προγράμματός του, μείνετε δίπλα του ή έστω εξηγήστε του ανοιχτά γιατί συμβαίνει αυτό. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα και σύντομα η γκρίνια θα ξεπεραστεί.

Επειδή δεν καταλαβαίνει από μόνο του ότι γκρινιάζει συχνά και πόσο ενοχλητικό είναι κάτι τέτοιο προς τους τρίτους, πρέπει να του επισημάνετε πότε το κάνει και να το παροτρύνετε να σας εκφράσει με ηρεμία τι του συμβαίνει. Δείξτε του πως έτσι δεν μπορείτε να το βοηθήσετε παρόλο που έχετε όλη την καλή διάθεση. Μια καλή ιδέα θα ήταν να του εξηγήσετε πως είχατε πάθει κάτι αντίστοιχο στη δική του ηλικία αλλά όταν τελικά μιλήσατε στη μητέρα σας, εκείνη σας βοήθησε.

Η γκρίνια του παιδιού: Που οφείλεται και πως θα την αντιμετωπίσετε
Unsplash.com

Προσπαθήστε να μη χάνετε την ψυχραιμία σας, όσο κι αν κάποιες φορές δεν βλέπετε άλλη επιλογή από το να βάλετε κι εσείς τις φωνές. Δείξτε αυτοσυγκράτηση, αφού τελικά το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Αν δείτε πως δεν μπορείτε να αποφύγετε τις φωνές, κλειστείτε για λίγα λεπτά σε ένα δωμάτιο μόνοι σας μέχρι να ηρεμήσετε και βγείτε έξω έχοντας βάλει τις σκέψεις σας σε μια σωστή σειρά.

Μην κοροϊδεύετε το παιδί την ώρα που γκρινιάζει, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να συνεχίσει ακόμα πιο έντονα. Και αυτό δεν το θέλετε. Μείνετε δίπλα του, πάρτε το αγκαλιά και δείξτε του πως είναι μια κατάσταση που μπορείτε μαζί να αντιμετωπίσετε. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ως παιδί κι εσείς είχατε περάσει σίγουρα παρόμοιες φάσεις.

Μην ενδίδετε στις παράλογες απαιτήσεις του μόνο και μόνο για να σταματήσει την γκρίνια. Ετσι περνάτε λάθος μηνύματα στο παιδί, το οποίο φυσικά κάθε φορά που θα θέλει κάτι θα επιστρατεύει την γκρίνια. Αντιθέτως, εκείνη την ώρα μπορείτε να του δώσετε ένα κίνητρο για να σταματήσει. Ξοδέψτε παραπάνω χρόνο, κάνοντας κινήσεις που θα του εξάψουν τη φαντασία παρά άλλες που θα το νευριάσουν περισσότερο. Μη σταματάτε να του μιλάτε. Επί της ουσίας ένα παιδί θέλει πραγματικό ενδιαφέρον από εσάς και όχι υλικά αγαθά.

ΠΗΓΗ Περιοδικό Tv24