«Να αφήσω το παιδί να κοιμάται μαζί μας;»

Ο ειδικός απαντά στους προβληματισμούς σας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Unsplash.com
Unsplash.com

Για όλα τα προβλήματα, είτε μικρά είτε μεγάλα, είτε σημαντικά είτε ασήμαντα, υπάρχει λύση και ο Ψυχολόγος MSc, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, προσπαθεί να σας τη δώσει.

Το περιστατικό

Ο γιος μου, επτά ετών, θέλει να κοιμάται μαζί μας στο κρεβάτι γιατί λέει δυσκολεύεται μόνος του. Ο σύζυγός μου δεν συμφωνεί να κοιμάται μαζί μας αλλά υποχωρεί. Εγώ δεν είμαι σίγουρη τι πρέπει να κάνω…

Μελίνα

Η απάντηση

«Να αφήσω το παιδί να κοιμάται μαζί μας;»
Unsplash.com

Αγαπητή Μελίνα,

Γενικότερα, ένα παιδί μπορεί να ζητάει να κοιμάται με τους γονείς λέγοντας ότι νιώθει καλά μαζί τους επειδή φοβάται μόνο του ή ότι φοβάται κάτι άλλο, όπως το σκοτάδι. Ετσι οι γονείς υποκύπτουν και το παιδί, επειδή νιώθει ασφάλεια και ότι παράλληλα βλέπει ότι «πέρασε το δικό του», συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά. Ομως αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για το ίδιο αλλά και για το ζευγάρι. Πράγματι, επιβαρύνει την ψυχολογική του ανάπτυξη καθώς το παιδί γίνεται ανασφαλές, είναι πιο ευάλωτο σε φοβίες και νιώθει αδύναμο. Παράλληλα, το ζευγάρι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ως προς τον χρόνο που περνάει μαζί αλλά και στη σεξουαλική του ζωή. Είναι καλό να αρχίσεις να μην του επιτρέπεις να έρχεται στο κρεβάτι σας. Αν δυσκολεύεται στην αρχή να κοιμηθεί μόνο του μπορείς να είσαι εσύ λίγο στο δωμάτιό του μέχρι να αποκοιμηθεί.