Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μισό αιώνα μαζί- Τα μυστικά για να μακροημερεύσει η σχέση σου

Μισό αιώνα μαζί- Τα μυστικά για να μακροημερεύσει η σχέση σου
Σχέσεις 04.08.2016 12:51
Από την Έρρικα Λευθέρη

Ποιο είναι το μυστικό για να μείνει κανείς παντρεμένος με τον ίδιο άνθρωπο για πάνω από 50 χρόνια; Την απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο τα ζευγάρια που έχουν πραγματικά μείνει τόσον καιρό μαζί. Μισό αιώνα που αγάπησαν και αγαπήθηκαν, που πόνεσαν και γέλασαν, που έκλαψαν και τελικά βγήκαν νικητές.

Παρά τα επιτεύγματα της επιστήμης, οι σχέσεις παραμένουν ακόμα και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο. Όσες εμπειρίες κι αν έχει κάποιος, δεν γίνεται απαραίτητα και ειδικός σε θέματα σχέσεων, ούτε μπορεί να πει με σιγουριά ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει μια μακροχρόνια σχέση. Αλλά μια επιπλέον γνώμη δεν είναι ποτέ κακή. Ρωτήσαμε ζευγάρια που έχουν μακροημερεύσει να μας πουν το δικό τους «μυστικό». Καταλήξαμε ότι δεν είναι ένα αλλά πολλά. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα εννιά σημαντικότερα πράγματα που είναι απαραίτητα για να μακροημερεύσει ο έγγαμος βίος.
Ξέρουν πώς να τσακώνονται
Κανείς δεν γλιτώνει. Συμβίωση σημαίνει και τσακωμός. Από σοβαρούς οικονομικούς καβγάδες μέχρι ανούσια παράπονα για το κάθισμα της λεκάνης, που μένει πάντα κατεβασμένο. Επιτυχημένος δεν είναι ο καβγάς στον οποίο θα «νικήσεις» αλλά ο αποτελεσματικός. Πρέπει να γνωρίζεις τα «κουμπιά» του συντρόφου σου. Πότε έχει νόημα να του αλλάξεις γνώμη και πότε πρέπει να αποδεχθείς ότι δεν σηκώνει συζήτηση; Το μυστικό είναι ο συμβιβασμός! Μια πολύ σημαντική λέξη, που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Δηλαδή, το «πάρε δώσε». Τη μία φορά μπορεί να υποχωρήσει ο ένας, την επόμενη ο άλλος, κρατώντας έτσι μια ισορροπία. Από την άλλη, εναι προτιμότερο να τσακωθείς από το να τα κρατάς μέσα σου και στο τέλος να έχεις μια ανεξέλεγκτη έκρηξη. Όταν νιώθεις άνετα με το σύντροφό σου, μαλώνεις, ξεθυμαίνεις και προχωράς. Να θυμάσαι ότι ένας καβγάς είναι απλός ένας καβγάς. Μην του δώσεις μεγαλύτερη σημασία από αυτή που έχει και, προς Θεού,... μην τον γενικεύσεις.

sx
Δεν έχουν σταματήσει να φλερτάρουν
Ακόμα και μετά από 50 χρόνια σχέσης, τα ευτυχισμένα ζευγάρια γνωρίζουν ότι το φλερτ δεν σταματάει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν είναι κακό να του κάνεις το χατίρι και να φορέσεις τα ρούχα που λατρεύει. Να αρέσεις σε σένα αλλά και σε εκείνον. Να νιώθεις όμορφη. Μην ξεχνάς να του χαμογελάς πονηρά, να αφήνεις υπονοούμενα, να τον αγγίζεις, να τον προκαλείς, όπως έκανες κι όταν ήθελες να τον κατακτήσεις. Κράτα τη φλόγα ζεστή. Μικρές αλλά πολύ σημαντικές χειρονομίες θα σας φέρουν πιο κοντά. Μην ντρέπεσαι να δείχνεις την αγάπη σου και τη στοργή σου, ακόμα και δημόσια – είναι δείγμα μιας υγιούς σχέσης.
Κόβεται το σεξ;!
Τι 30, τι 40, τι 50! Κόβεται το σεξ; Όχι βέβαια. Ίσως μια μακροχρόνια σχέση να περνάει και περιόδους... ξηρασίας. Ειδικοί, επιστήμονες, ακόμα και ο γεροντότερος στο πιο απομακρυσμένο χωριό, θα σου πει με σιγουριά ότι το σεξ σού κάνει καλό. Όχι μόνο στην υγεία σου αλλά και στην ψυχή σου. Ξέρεις πόσο αλληλένδετα είναι αυτά τα δύο. Το σεξ δυναμώνει και ενώνει το ζευγάρι με έναν μοναδικό τρόπο. Τα ζευγάρια που είναι πάνω από 50 χρόνια μαζί και έχουν μια ευτυχισμένη σχέση λένε ότι δεν σταμάτησαν ποτέ το σεξ και υποστηρίζουν ότι, ακόμα κι αν δεν έχεις πολλή όρεξη ή έχεις... πονοκέφαλο, με το σεξ όλα περνάνε!
Μιλούν μεταξύ τους
Ένα από τα βασικότερα εργαλεία ενός επιτυχημένου γάμου είναι η επικοινωνία. Από τις επιθυμίες και τα όνειρα για το μέλλον μέχρι απλά καθημερινά πράγματα, όπως το τι θα κάνεις το απόγευμα, η συζήτηση είναι το κλειδί. Αν δεν υπάρχει διάλογος, είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο σύντροφός σου τι συμβαίνει μέσα σου και κατ' επέκταση να σε βοηθήσει. Σταμάτα να περιμένεις πότε θα τα καταλάβει όλα μόνος του –η απάντηση είναι ποτέ, και ισχύει για όλους– και πες τα όλα ήρεμα. Προσοχή: Συζήτηση δεν σημαίνει γκρίνια, δεν σημαίνει κατηγορίες, δεν σημαίνει επίθεση. Μιλάμε όπως θα θέλαμε να μας μιλήσει ο άλλος. Λέμε απλά και καθαρά τι αισθανόμαστε, τι θέλουμε, τι ελπίζουμε. Αυτό σημαίνει συζήτηση. Ξεκίνα λοιπόν τη κουβέντα και μην κλείνεσαι στον εαυτό σου. Μπορεί να εκπλαγείς από τα θετικά αποτελέσματα ενός διαλόγου.
Υπάρχει σεβασμός
Ακούγεται απλό, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι ο σεβασμός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που δείχνει αν μια σχέση θα είναι επιτυχημένη και αν θα κρατήσει στο χρόνο. Είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιείς υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για το σύντροφό σου, αντιθέτως να είσαι ειλικρινής και υποστηρικτική σε περιόδους έντονου στρες και να μην αγνοείς τα συναισθήματά του. Κοίτα το σύντροφό σου στα μάτια την ώρα που μιλάτε, ακόμα κι αν κάνεις κάτι άλλο· έτσι δείχνεις ότι σέβεσαι τις σκέψεις του.
Κοινά και νέα ενδιαφέροντα
Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι σε νέα μέρη είτε η σκέψη μιας νέας ιδέας, τα ζευγάρια που κάνουν πράγματα μαζί διατηρούν έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από λίγο ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους. Κι αυτό σημαίνει χρόνος που θα περιλαμβάνει ασχολίες, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα που κάνουν και τους δύο ευτυχισμένους. Από ένα καινούριο επιτραπέζιο παιχνίδι μέχρι ένα νέο χόμπι. Ο κοινός χρόνος δίνει την ευκαιρία για να νιώσετε συναισθήματα θαυμασμού, χαράς και ευτυχίας.
Είναι μια ομάδα
Τα οικονομικά προβλήματα, η δουλειά και τα παιδιά είναι μόνο τρεις από τους δεκάδες λόγους που μπορούν να φέρουν εντάσεις σε ένα σπίτι και να απομακρύνουν το ζευγάρι. Για να βγεις, όμως, νικητής μέσα από τέτοιες καταστάσεις, που κάθε ζευγάρι αργά ή γρήγορα καλείται να αντιμετωπίσει, πρέπει να δουλεύεις ομαδικά. Ο σύντροφός σου είναι ο «συμπαίκτης» σου και μαζί είστε μια ομάδα. Καθώς περνούν τα χρόνια, θα αντιληφθείς ότι αγάπη σημαίνει πάνω από όλα συμμετοχή, φροντίδα και αποδοχή. Όπως μια ομάδα λειτουργεί σαν μια γροθιά για να νικήσει σε έναν αγώνα, έτσι κι εσύ είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τον άνθρωπό σου στις επιλογές του, στις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες του. Να θυμάσαι ότι τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται και τα λάθη για να συγχωρούνται.
Και μαζί και μόνοι
Το να είσαι στην ίδια ομάδα με το σύντροφό σου δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να θυσιάσεις τον εαυτό σου. Ο ατομικός χρόνος και οι αγαπημένες προσωπικές δραστηριότητες δεν χρειάζεται να γίνουν θυσία στο «εμείς». Με κατανόηση και χωρίς περιττές ζήλιες, ο καθένας είναι σημαντικό να νιώθει ελεύθερος μέσα στη σχέση και μέσα στο σπίτι του. Άλλωστε, αν ο καθένας από τα δύο μέρη μιας σχέσης είναι ευτυχισμένος με όσα κάνει, και η μεταξύ τους σχέση θα είναι καλύτερη, όπως και η διάθεσή τους. Αν χαθείς μέσα στο «εμείς» και θεωρήσεις... προδοσία τις ατομικές σου δραστηριότητες, σε λίγα χρόνια θα είσαι εγκλωβισμένη σε μια σχέση που σε πνίγει και θα κατηγορείς το σύντροφό σου για αυτό. Οπότε, άσ' τον τώρα να πάει να παίξει μπάλα με τους φίλους του και πήγαινε κι εσύ κανένα σινεμά...
Το θαυματουργό χιούμορ
Η λύση για όλα! Χωρίς χιούμορ, καμία σχέση δεν μπορεί να είναι καλή. Είναι το μαγικό ραβδί που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη σε κάθε δυσκολία, σε κάθε διαφωνία, σε κάθε αμηχανία. Μη φοβηθείς να αυτοσαρκαστείς, μη φοβηθείς –ακόμα και στα πιο δύσκολα– να γελάσεις με το πρόβλημα και με τον εαυτό σου. Το γέλιο από μόνο του πολύ συχνά είναι η λύση, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρες και απολύτως ικανοποιητικές λύσεις για όλους σε όλα. Γελάστε με την ψυχή σας, διασκεδάστε μαζί, κοροϊδέψτε –καλοπροαίρετα πάντα– ο ένας τον άλλο και θα ζήσετε μαζί μέχρι τα βαθιά σας γεράματα, ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι.

«Πως καταφέραμε να μείνουμε μαζί 65 ολόκληρα χρόνια; Γεννηθήκαμε σε μια εποχή που, όταν κάτι χαλούσε, δεν το πετούσαμε· το φτιάχναμε...».
Ανώνυμη γιαγιά

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Έτσι θα νιώσει την ανάγκη να μείνει κοντά σου… Τα μυστικά για μια υγιή σχέση

Γιατί μένεις σε μια κακή σχέση; 6 λόγοι που σε κρατούν πίσω

Είσαι single; Γίνε master του φλερτ στην παραλία!

Τα καλύτερά μας σήμερα:


Αποκάλυψη βόμβα! Ελληνίδα τραγουδίστρια χώρισε μετά την βάφτιση του γιου της και δεν το έμαθε κανείς!


Τους «τσακώσαμε»! Μενεγάκη – Παντζόπουλος: Φωτογραφίες από την απόδρασή τους στην Κύθνο!


Τραγικές ώρες για πασίγνωστο τραγουδιστή! Του διαγνώστηκε καρκίνος!

Share