Πόσο απαραίτητο είναι το πάθος σε μια ερωτική σχέση;

Εσείς έχετε πάθος στη σχέση σας;

Πόσο απαραίτητο είναι το πάθος σε μια ερωτική σχέση;

Είναι τελικά απαραίτητο το πάθος σε μια σχέση;

Και αν ναι... μπορεί να διατηρηθεί; Διαβάστε παρακάτω...

Σενάριο νούμερο ένα: Γνωρίζεις έναν άντρα που είναι όμορφος, έξυπνος, ευγενικός και κυρίως επικοινωνείτε τόσο καλά όσο με κανέναν άλλο. Το μόνο μειονέκτημα; Δεν σου έχει ξυπνήσει το τρελό ερωτικό πάθος.

Σενάριο νούμερο δύο: Μετά από δύο, τρία ή πέντε χρόνια με το σύντροφό σου, το πάθος σου γι' αυτόν έχει ξεθυμάνει σαν παλιό άρωμα.

Το ερώτημά σου και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο: Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη σε μια σχέση χωρίς έντονο πάθος; Αρκούν άλλα συναισθήματα, όπως η αγάπη και η αφοσίωση, για να αντισταθμίσουν την απουσία ή την απώλειά του; Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι ψυχολόγοι μετά από χρόνια ερευνών ίσως σε βοηθήσουν να δώσεις μια απάντηση:


1. Αν απουσιάζει το πάθος, θα πρέπει να αναρωτηθείς αν αυτό που νιώθεις για το σύντροφό σου είναι έρωτας ή ένα απλό αίσθημα φιλίας. Τρία είναι τα συστατικά στοιχεία μιας ερωτικής σχέσης, σύμφωνα με τους ειδικούς: οικειότητα, αφοσίωση και πάθος. Αν λοιπόν το πάθος απουσιάζει εντελώς, μπορεί ουσιαστικά να μην είστε ερωτικοί σύντροφοι αλλά φίλοι.

2. Το πάθος παίζει ρόλο στην ευτυχία, αλλά όχι τόσο σπουδαίο όσο η αγάπη.Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η συντροφική αγάπη είναι ισχυρότερος δείκτης της ευτυχίας σε μια σχέση.

3. Η ερωτική ικανοποίηση εξαρτάται από το πάθος. Η ερωτική ικανοποίηση, επίσης, δυναμώνει συναισθήματα όπως η αφοσίωση και η αγάπη. Επομένως το πάθος ευνοεί συνολικά μια σχέση. Όμως...

4. Το υπερβολικό πάθος μπορεί να σε οδηγήσει σε αποφάσεις που θα μετανιώσεις. Ίσως σε σπρώξει, για παράδειγμα, στο γάμο με έναν άντρα που δεν έχεις προλάβει καλά-καλά να γνωρίσεις. Για την ακρίβεια, ούτε το υπερβολικό πάθος είναι ευνοϊκός δείκτης για την εξέλιξη μιας σχέσης (γιατί δεν μάς αφήνει να δούμε το σύντροφό μας όπως πραγματικά είναι), αλλά ούτε και η απουσία του. Η χρυσή τομή; Αρκετό πάθος για να μας κρατάει σε ενδιαφέρον χωρίς να μας τυφλώνει!

5. Το έντονο πάθος στο φλερτ δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει στο γάμο. Σε διάφορες μελέτες τα ζευγάρια που αποφασίζουν μια μόνιμη δέσμευση αναφέρουν συχνότερα την αγάπη παρά το πάθος ως βασικό συστατικό της σχέσης τους.

6. Όλοι αναζητούμε το πάθος... παθιασμένα. Σε μια έρευνα, από όσους ρωτήθηκαν αν θα παντρεύονταν κάποιον με τον οποίο δεν είναι ερωτευμένοι, οι περισσότεροι απάντησαν αρνητικά - ακόμη και άτομα που ανήκουν σε μη δυτικές κουλτούρες (όπου π.χ. συνηθίζονται ακόμη οι γάμοι με συνοικέσιο). Φαίνεται λοιπόν πως η αμοιβαία έλξη είναι ένα παγκόσμιο ζητούμενο στις μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.

Αν θέλετε μια ευτυχισμένη σχέση κάντε αυτά τα 4 πράγματα κάθε εβδομάδα!

Δεν μπορούν όλα τα προβλήματα σε μια σχέση να επιλυθούν με την ανάγνωση ενός βιβλίου ή με τις επισκέψεις σε ψυχολόγους.

Γιατί για να έχετε μια ευτυχισμένη σχέση είναι σημαντικό να κάνετε κάποιες αλλαγές οι οποίες θα έχουν θετική επίδραση με την πάροδο του χρόνου. Παρακάτω θα δείτε τη μυστική συνταγή της επιτυχημένης σχέσης. Δεν έχετε παρά να την ακολουθήσετε.


1. Επικοινωνία

Με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, η επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια έχει χαθεί. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να επικοινωνήσετε και πάλι με το σύντροφό σας. Ξυπνήστε το πρωί την ίδια ώρα με εκείνον και πάρτε μαζί πρωινό. Στόχος σας είναι να μιλήσετε και να επικοινωνήσετε πριν ξεκινήσει η ημέρα σας.

2. Μην ξεχνάτε να τον φιλάτε

Το φιλί δεν είναι κάτι που το κάνετε αναγκαστικά και γρήγορα, είναι μια ολόκληρη τελετουργία. Όταν γυρνάτε σπίτι φιλήστε τον αγαπημένο σας, όχι όμως δίνοντας του ένα φιλί που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, αντ αυτού αγκαλιάστε τον και φιλήστε τον με διάρκεια, με απλά λόγια ανάψτε λίγο τα αίματα.

3. Δείξτε του ότι τον θαυμάζετε

Είναι σημαντικό να βρίσκετε τρόπους για να δείχνετε την εκτίμηση και το θαυμασμό προς τον σύντροφο σας. Αυτή η τακτική δεν έχει θετική επίδραση μόνο στον αγαπημένο σας αλλά και εσάς, διότι επικεντρώνεστε στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του και δεν βλέπετε τα αρνητικά.

4. Εκφράστε στοργή

Η σωματική στοργή είναι ζωτικής σημασίας για μια ευτυχισμένη σχέση. Αγκαλιάστε ο ένας τον άλλον πριν κοιμηθείτε και δώστε ένα φιλί για καληνύχτα.

5. Συζητήστε τα προβλήματα σας

Ορίστε μια μέρα μέσα στην εβδομάδα όπου θα συζητάτε ότ,ι σας ενοχλεί όσο αφορά τη σχέση σας. Προσπαθήστε να φέρνετε συγκεκριμένα παραδείγματα, ώστε να καταλαβαίνει ο άλλος πιο εύκολα το πρόβλημα. Στη συνέχεια γίνετε ο ακροατής ζητώντας από το έτερο σας ήμισυ να σας πει τα δικά του προβλήματα. Ύστερα περάστε στην επίλυση των προβλημάτων θέτοντας στο τέλος της συζήτησης την εξής ερώτηση: «Τι μπορώ να κάνω για εσένα ώστε να νιώσεις καλύτερα;»