"Ο σύντροφός μου τελειώνει γρήγορα! Ποια είναι η μέση διάρκεια μιας σ3ξουαλικής πράξης;" Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά...

Ουπς... αυτό θα πονέσει πολλούς άντρες δυστυχώς!

Ποια είναι η μέση διάρκεια μιας σ3ξουαλικής πράξης και τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου τελειώνει γρήγορα; Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά!

Με τον σύντροφό μου έχουμε μια καλή ερωτική ζωή, όμως θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια του σεξ τελειώνει πολύ γρήγορα, γύρω στα 5 λεπτά. Ποια είναι η μέση διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης; Κωνσταντίνα

Την ερώτηση αυτή θα απαντήσει ο Ανδρολόγος του Youweekly.gr κ.Κωνσταντίνος Ρόκκας.

Αγαπητή Κωνσταντίνα, η μέση διάρκεια της σεξουαλικής επαφής κυμαίνεται από 10 έως 15 λεπτά από τη στιγμή της κολπικής διείσδυσης. Υπάρχουν όμως αρκετοί άντρες οι οποίοι κυμαίνονται περίπου στο 25% της διάρκειας του συνόλου, παρουσιάζοντας μια διαταραχή η οποία λέγεται πρόωρη εκσπερμάτωση.

Οι άνθρωποι αυτοί εκσπερματώνουν περίπου 1-2 λεπτά από την είσοδο στον κόλπο. Αυτό έχει ως συνέπεια η σύντροφος να μην προλαβαίνει να έρθει και εκείνη σε οργασμό. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη σχέση. Τα αίτια μπορεί να είναι είτε ψυχολογικά είτε οργανικά και θα πρέπει να γίνει διερεύνηση από ειδικό γιατρό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κατάλληλες θεραπείες για όλες τις περιπτώσεις.

Πιθανότητα ο δικός σας σύντροφος να βρίσκεται κάπου στη μέση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Αν θεωρείς ότι υπάρχει πρόβλημα πρέπει να απευθυνθείς στον κατάλληλο ειδικό ανδρολόγο και να αναζητήσεις τη λύση.

Πόσο απαραίτητο είναι το πάθος σε μια ερωτική σχέση;

Είναι τελικά απαραίτητο το πάθος σε μια σχέση;

Και αν ναι... μπορεί να διατηρηθεί;

Σενάριο νούμερο ένα: Γνωρίζεις έναν άντρα που είναι όμορφος, έξυπνος, ευγενικός και κυρίως επικοινωνείτε τόσο καλά όσο με κανέναν άλλο. Το μόνο μειονέκτημα; Δεν σου έχει ξυπνήσει το τρελό ερωτικό πάθος.

Σενάριο νούμερο δύο: Μετά από δύο, τρία ή πέντε χρόνια με το σύντροφό σου, το πάθος σου γι' αυτόν έχει ξεθυμάνει σαν παλιό άρωμα.

Το ερώτημά σου και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο: Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη σε μια σχέση χωρίς έντονο πάθος; Αρκούν άλλα συναισθήματα, όπως η αγάπη και η αφοσίωση, για να αντισταθμίσουν την απουσία ή την απώλειά του; Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι ψυχολόγοι μετά από χρόνια ερευνών ίσως σε βοηθήσουν να δώσεις μια απάντηση:


1. Αν απουσιάζει το πάθος, θα πρέπει να αναρωτηθείς αν αυτό που νιώθεις για το σύντροφό σου είναι έρωτας ή ένα απλό αίσθημα φιλίας. Τρία είναι τα συστατικά στοιχεία μιας ερωτικής σχέσης, σύμφωνα με τους ειδικούς: οικειότητα, αφοσίωση και πάθος. Αν λοιπόν το πάθος απουσιάζει εντελώς, μπορεί ουσιαστικά να μην είστε ερωτικοί σύντροφοι αλλά φίλοι.

2. Το πάθος παίζει ρόλο στην ευτυχία, αλλά όχι τόσο σπουδαίο όσο η αγάπη.Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η συντροφική αγάπη είναι ισχυρότερος δείκτης της ευτυχίας σε μια σχέση.

3. Η ερωτική ικανοποίηση εξαρτάται από το πάθος. Η ερωτική ικανοποίηση, επίσης, δυναμώνει συναισθήματα όπως η αφοσίωση και η αγάπη. Επομένως το πάθος ευνοεί συνολικά μια σχέση. Όμως...

4. Το υπερβολικό πάθος μπορεί να σε οδηγήσει σε αποφάσεις που θα μετανιώσεις. Ίσως σε σπρώξει, για παράδειγμα, στο γάμο με έναν άντρα που δεν έχεις προλάβει καλά-καλά να γνωρίσεις. Για την ακρίβεια, ούτε το υπερβολικό πάθος είναι ευνοϊκός δείκτης για την εξέλιξη μιας σχέσης (γιατί δεν μάς αφήνει να δούμε το σύντροφό μας όπως πραγματικά είναι), αλλά ούτε και η απουσία του. Η χρυσή τομή; Αρκετό πάθος για να μας κρατάει σε ενδιαφέρον χωρίς να μας τυφλώνει!

5. Το έντονο πάθος στο φλερτ δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει στο γάμο. Σε διάφορες μελέτες τα ζευγάρια που αποφασίζουν μια μόνιμη δέσμευση αναφέρουν συχνότερα την αγάπη παρά το πάθος ως βασικό συστατικό της σχέσης τους.

6. Όλοι αναζητούμε το πάθος... παθιασμένα. Σε μια έρευνα, από όσους ρωτήθηκαν αν θα παντρεύονταν κάποιον με τον οποίο δεν είναι ερωτευμένοι, οι περισσότεροι απάντησαν αρνητικά - ακόμη και άτομα που ανήκουν σε μη δυτικές κουλτούρες (όπου π.χ. συνηθίζονται ακόμη οι γάμοι με συνοικέσιο). Φαίνεται λοιπόν πως η αμοιβαία έλξη είναι ένα παγκόσμιο ζητούμενο στις μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.