Χώρισε σαν "Σουηδός"! Να ο πολιτισμένος τρόπος να πεις "αντίο"!

5 συμβουλές για να χωρίσεις εύκολα!

Χώρισε σαν

Αποφάσισες να δώσεις τέλος στην σχέση σου; Χώρισε σαν "Σουηδός"! Να ο πολιτισμένος τρόπος να πεις "αντίο"!

Αν αποφάσισες να δώσεις τέλος στη σχέση σου, δες 5 συμβουλές για να το κάνεις πολιτισμένα και χωρίς αμφιβολίες ή μισόλογα!

Κορίτσια προσοχή! Αν ψάχνετε το άλλο σας μισό έχετε περιθώριο μέχρι αυτήν την ηλικία!

Από την Έλλη Μαραγκάκη

Ένας χωρισμός φέρνει δυστυχία, απογοήτευση και πολύ δράμα ειδικά αν είσαι αυτός που τον παρατάνε. Εξίσου δύσκολη είναι όμως και η πλευρά αυτού που ανακοινώνει το τέλος της σχέσης και δίνει και τις απαραίτητες εξηγήσεις. Λίγο πριν την μεγάλη ανακοίνωση είναι τόσες οι σκέψεις που έρχονται καταιγιστικά στο μυαλό σου: Πήρα την σωστή απόφαση; Μήπως να δώσω άλλη μια ευκαιρία; Πώς θα το πάρει ο σύντροφός μου; Μήπως βρω την επόμενη μέρα το αυτοκίνητο με σκασμένα λάστιχα; Η ταυτότητά σου λέει πως είσαι ενήλικας. Εξήγησε αυτό που νιώθεις, θυμήσου ότι πήρες την απόφαση για να είσαι καλύτερα και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Να είσαι ξεκάθαρη

Η επιθυμία να χωρίσεις έρχεται επειδή ο σύντροφός σου δεν σε καλύπτει σε κάποια πράγματα. Δεν έχετε τις ίδιες επιθυμίες, έχει αλλάξει η συμπεριφορά και οι αξίες του και δεν μοιράζεστε το ίδιο πάθος. Πριν λοιπόν του πεις ότι δεν θέλεις πλέον να είστε μαζί, γράψε σε μια λίστα τα χαρακτηριστικά εκείνα που δεν νιώθεις πλέον (π.χ. σεβασμό, θαυμασμό, εκτίμηση, αγάπη, πάθος) ώστε να έχεις μπροστά σου ξεκάθαρους τους λόγους. Παράλληλα κάνε μια δεύτερη λίστα με όσα έχεις ανάγκη την παρούσα στιγμή και δες τις διαφορές.

2. Χώρισε πρώτα μέσα στο μυαλό σου

“Ναι, αλλά σε εκείνες τις διακοπές στη Μήλο ήταν όλα τόσο τέλεια και ένιωθα ότι είχα βρει τον άνθρωπό μου.” Αυτή είναι ίσως μια σκέψη που κάνεις όσο σε φοβίζει η στιγμή του χωρισμού και μαζί με όλες τις ευχάριστες στιγμές που έζησες με το σύντροφό σου όσο ήσασταν μαζί. Μα φυσικά και θα υπάρχουν και γι' αυτό και έμεινες μαζί του για όσο καιρό κράτησε. Το παράλογο θα ήταν να παρέμενες σε μια σχέση που είχε μόνο αρνητικά. Πρέπει να εστιάσεις στις στιγμές που σου έσπασαν το σύννεφο και από ιδανικός σύντροφος έγινε ακατάλληλος. Θυμήσου τα δυσάρεστα αισθήματα που είχες μετά από έναν καβγά, μία στιγμή που δεν σε στήριξε, σε απογοήτευσε, σε πλήγωσε. Οι όμορφες στιγμές που φέρνεις συνέχεια στο μυαλό σου σαμποτάρουν την απόφασή σου να προχωρήσεις.

3. Να είσαι ευγενική αλλά βάλε και όρια

Από τη στιγμή που θέλεις να φύγεις από τη σχέση σου πρέπει να υποστηρίζεις τον εαυτό σου σε κάθε βήμα. Βρίσκεσαι και εσύ σε δύσκολη θέση, αφήνεις πίσω έναν άνθρωπο και τις αναμνήσεις σας όμως δεν βοηθάει αν θυματοποιήσεις τον σύντροφό σου. Σίγουρα για να φτάσατε σε αυτό το σημείο έχετε ευθύνες και οι δύο απλά εσύ κάνεις το βήμα για να τελειώσει τη σχέση. Να είσαι ευγενική με τον άνθρωπο που μοιράστηκες τη ζωή σου για μικρό ή χρονικό διάστημα καθώς η εμπάθεια μόνο δυσκολότερα θα τα κάνει τα πράγματα. Βάλε ένα όριο όμως στο πόσο δράμα θα ανεχτείς γιατί είναι λογικό, αν δείξεις επιείκεια ή ότι δεν τα εννοείς αυτά που λες, να αφήσεις στο σύντροφό σου απορίες και ίσως ένα παράθυρο για επανασύνδεση.

4. Βρες τον τρόπο που θα χωρίσεις

Όσο άσχημο κι αν ακούγεται, εσύ θα διαχειριστείς το πώς θα χωρίσεις. Ο άλλος δεν ξέρει και δεν περιμένει τι θα γίνει στο επόμενο ραντεβού σας. Ένα απλό μήνυμα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θέλεις να ξαναδείς τον άλλον, όπως σε μια απιστία. Από την άλλη αν έχεις οικειότητα με τον άλλο ή δεν ενωθήκατε ποτέ πραγματικά σε ερωτικό επίπεδο και σας βγαίνει πιο πολύ σε φιλικό επίπεδο, μπορείς να το συζητήσεις σε έναν καφέ ή σε γεύμα. Μόνο μην ξεκινήσεις να πας εκδρομή με σκοπό να ανακοινώσεις εκεί ότι θέλεις να χωρίσεις. Ακύρωσέ την και πες ό,τι έχεις να πεις χωρίς να κάνεις τόσα χιλιόμετρα και τόσα έξοδα.

5. Δες τα καλύτερα που έρχονται

Σκέψου πόσα ωραία πράγματα σε περιμένουν τώρα που θα είσαι πάλι single. Μην βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, θεωρώντας ότι θα είσαι μόνη, δεν θα έχεις παρέα για διακοπές, βόλτες, κλπ. Κάνεις χώρο στη ζωή σου για να έρθει κάτι καινούριο που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, θα σου ξαναδώσει αυτό το φτερούγισμα στο στομάχι, θα ξαναζήσεις την προσμονή για το πρώτο φιλί. Είναι από τις μαγικές στιγμές μιας σχέσης που πολλοί λαχταρούν να ξαναζήσουν. Τώρα που αποφάσισες πως θέλεις να αλλάξεις την προσωπική σου ζωή, κάνε daydreaming σκεπτόμενη τις ανέμελες στιγμές που θα φεύγεις από το σπίτι όποτε θέλεις, θα βγαίνεις όποτε έχεις όρεξη και θα κάνεις αποτρίχωση όποτε δεν βαριέσαι. Αργά ή γρήγορα η καρδιά σου θα χτυπήσει ξανά και ένας καινούριος έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα σου.

Η σιγουριά στο βλέμμα και τη φωνή σου θα δώσει χρώμα στο χωρισμό που πρόκειται να ανακοινώσεις. Αν δεν είσαι σίγουρη, πάρε λίγο περισσότερο χρόνο για να επανεξετάσεις την κατάσταση. Φυσικά και δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτά τα θέματα, όμως όσο μεγαλώνεις και αποκτάς εμπειρίες ξέρεις πότε και πώς να φεύγεις και γίνεσαι κάθε φορά καλύτερη σε αυτό μέχρι να βρεις τον ένα και μοναδικό που δεν θα τον αποχωριστείς.

Από το περιοδικό Miss Glitter Magazine