Τα δεδομένα αλλάζουν! Η ερωτική αντιγύρανση είναι γεγονός και πρέπει να την δοκιμάσεις και εσύ!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Τα δεδομένα αλλάζουν! Η ερωτική αντιγύρανση είναι γεγονός και πρέπει να την δοκιμάσεις και εσύ!

Η ερωτική αντιγύρανση είναι γεγονός και πρέπει να την δοκιμάσεις και εσύ! Τα δεδομένα, όπως και οι καιροί αλλάζουν, εσύ ακόμα κάθεσαι;

Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν ή καταφέρνουν να κάνουν έρωτα σε προχωρημένη ηλικία; Ποια ψυχολογικά κενά και ποιες βιολογικές ανάγκες υπηρετεί το κυνήγι της ερωτικότητας σε ηλικίες που δεν είναι πια αναπαραγωγικές;

"Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;" Ο ειδικός του YouWeekly σου απαντά!

Από τον Ζήση Παπαθανασίου (ειδικός)

Μήπως το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια δημιούργησε έναν νέο κύκλο ζωής για τα χρόνια της σύνταξης, ελκυστικό για τους καλοδιατηρημένους εξηντάρηδες και απολαυστικό για τις «καλοβαλμένες» πενηντάρες;

Όπως και να έχει το θέμα, θα πρέπει να ξεχάσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες που μοναδικό ρόλο στη ζωή τους είχαν να φυλάνε τα εγγόνια τους τις ώρες που οι γονείς τους λείπουν από το σπίτι ή να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Καλοκαιρινές αποδράσεις ονειρεύονται όλοι σε κάθε ηλικία με απρόσμενες ερωτικές συναντήσεις ή με την παρουσία ενός καινούριου έρωτα. Το περίεργο είναι, μάλιστα, ότι οι σχέσεις αυτές έχουν συνήθως καλή πορεία. Ίσως γιατί είναι σχέσεις ωριμότητας, με ξεκάθαρα «θέλω» και με μεγαλύτερη δυνατότητα να δίνουμε και να παίρνουμε.

Αυτό το καινούριο μοντέλο ζωής στην τρίτη ηλικία διαμορφώθηκε κάτω από συγκεκριμένα κοινωνικά δεδομένα.

Ένα πρώτο δεδομένο είναι η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ανθρώπων και η καλύτερη υγεία τους.
Θα προσθέσουμε την καλύτερη διατροφή και τους βελτιωμένους όρους διαβίωσης. Άλλωστε η σημερινή γενιά των εξηντάρηδων δεν έζησε πολέμους, κακουχίες και ξεριζωμούς.

Βελτιώθηκε ακόμα το επίπεδο παιδείας και κοινωνικής μόρφωσης. Αυτό επιτρέπει καλύτερη λεκτική και συναισθηματική επικοινωνία. Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν στα πενήντα τους ή στα εξήντα τους ότι μόλις ανακάλυψαν τον μεγάλο έρωτα της ζωής τους, είτε γιατί είναι περισσότερο ώριμοι, είτε γιατί είναι σε θέση να κάνουν καλύτερες επιλογές.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για πολλούς νέους ανθρώπους η συντροφικότητα αναπτύσσεται με μεγάλη καθυστέρηση. Τα κριτήρια επιλογής συντρόφου σε νεαρή ηλικία είναι συχνά λανθασμένα και ανεπαρκή. Πολλοί γάμοι οδηγούνται σε διαζύγιο χωρίς να έχουν γευτεί οι άνθρωποι τους καρπούς της υγιούς συντροφικότητας.

Ίσως πολλοί άνθρωποι αναζητούν την καλύτερη σχέση μετά τα χρόνια νεότητας. Άλλοι πάλι δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, αμελώντας συχνά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αυτά τα κενά έρχεται να αναπληρώσει ένας έρωτας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Νέα δεδομένα
Ένα άλλο σημαντικό κοινωνικό δεδομένο είναι η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης. Ένας μεγάλος αριθμός ανδρών δημιούργησε καινούρια νοικοκυριά επιλέγοντας γυναίκες από τις χιλιάδες αλλοδαπές που πλημμύρισαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αν και οι επιλογές αυτές δεν είναι πάντοτε επιτυχημένες, λόγω διαφορετικής κουλτούρας, αποτέλεσαν ωστόσο λύσεις για όσους δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να βρουν «παπούτσι από τον τόπο τους».

Νεότητα για πάντα

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στους έρωτες της τρίτης ηλικίας είναι το γεγονός ότι το σύγχρονο ευ ζην περιλαμβάνει και καλή ερωτική ζωή. Από αυτό το μοντέλο είναι δύσκολο να ξεφύγουμε, ακόμα και αν το θεωρούμε υπερβολικά απλοποιημένο ή και απλοϊκό. Μας το δίδαξαν, άλλωστε, οι κάθε λογής ηγέτες μας και οι κάθε λογής επώνυμοι ή διάσημοι. Ας μην ξεγελιόμαστε όμως! Το κυνήγι της ερωτικότητας κρύβει κατά βάθος και την ελπίδα για αιώνια νεότητα. Κρύβει, δηλαδή, την ανθρώπινη αδυναμία να παραμείνουμε νέοι. Κρύβει ακόμα την ανάγκη να παραμείνουμε δημιουργικοί πολίτες στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αν όμως τα πράγματα είναι έτσι, αν έχουμε ακολουθήσει από επιλογή ή και τυχαία τη «συνταγή» του όψιμου έρωτα, βασική προϋπόθεση είναι η ικανότητα για ερωτική ζωή. Κύριος κανόνας γι’ αυτή δεν είναι η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής. Είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων και η συνεχής φροντίδα για καλή υγεία.

Είναι δύσκολο να δεχτεί κάποιος ότι οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να απολαύσουν τον έρωτα στις νεαρές ηλικίες θα μπορέσουν να το κάνουν αργότερα. Τα προβλήματα συνήθως δεν αποκαθίστανται αυτόματα με την πάροδο της ηλικίας.

Πολλές φορές μάλιστα οξύνονται με τον χρόνο και μας οδηγούν στο περιθώριο της ερωτικής ζωής. Χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε στη φάση της νεότητας και της καλής υγείας. Σε μεγαλύτερη ηλικία απαιτούνται πιο σύνθετες θεραπευτικές λύσεις ή και περισσότερο μακροχρόνιες θεραπείες.

Ίσως, ακόμα, ποτέ δεν είναι αργά. Ίσως, τέλος, ο καινούριος έρωτας βοηθήσει και μας δώσει κουράγιο και επιμονή.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ THE BODY ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 3,50€