Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

"Πόσος χρόνος πρέπει να έχει περάσει για να ξέρω αν έχω κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;" O ειδικός του Youweekly.gr απαντά!

Κορίτσια προσοχή! Το πρόβλημα έχει λύση!

Sex 29.01.2020 10:37

Προσοχή! Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά σε μια ακόμα ερώτηση - απορία! "Πόσος χρόνος πρέπει να έχει περάσει για να ξέρω αν έχω κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;"

Δώστε βάση, καθώς έχουμε απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα!

Έκανα σεξ χωρίς προφύλαξη. Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει για να ξέρω σίγουρα αν έχω κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Το «παράθυρο» κατά το οποίο μπορούμε να διαγνώσουμε αν έχει υπάρξει μετάδοση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) εξαρτάται από το κάθε ΣΜΝ και την τεχνική με την οποία προσπαθούμε να το διαγνώσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί. Ενδεικτικά, το συγκεκριμένο «παράθυρο» για τον ιό HIV είναι τρεις εβδομάδες.


Αισθάνομαι κάψιμο στο αιδοίο και γύρω από τον κόλπο. Είναι ανησυχητικό;

Οι παθήσεις του αιδοίου με παρόμοια συμπτωματολογία αναφέρονται συχνά σε καντιντιάσεις του αιδοίου και σε αλλεργικές εκδηλώσεις, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες, πιο σοβαρές, παθήσεις ανάλογα με την ηλικία εμφάνισής τους. Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο της αιδοιίτιδας. Συνήθως η κατάσταση αντιμετωπίζεται με συνδυασμό επάλειψης θεραπευτικής κρέμας και καλής τοπικής υγιεινής.


Είμαι 30 ετών και σκέφτομαι την κατάψυξη ωαρίων για μια ενδεχόμενη μελλοντική κύηση. Τι με συμβουλεύετε;

Τα τελευταία χρόνια η κατάψυξη ωαρίων έχει κερδίσει αρκετό έδαφος ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες οι οποίες δεν πρόλαβαν να τεκνοποιήσουν σε μικρή ηλικία και θέλησαν να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους με αυτή τη μέθοδο. Σε αυτό έχει βοηθήσει η νέα μέθοδος κατάψυξης και διαφύλαξης των ωαρίων που λέγεται υαλοποίηση και έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τις παλαιότερες συμβατικές μεθόδους. Η υαλοποίηση είναι μία σχετικά απλή μέθοδος κατάψυξης, η οποία δεν απαιτεί εξειδικευμένο και πολύπλοκο μηχανισμό. Τα ανθρώπινα ωάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κατά συνέπεια είναι πολύ ευαίσθητα στις διαδικασίες ψύξης. Οι συμβατικές μέθοδοι κατάψυξης δεν έχουν πάντα επιτυχές αποτέλεσμα, καθώς επιτρέπουν τον σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό των κυττάρων, προκαλώντας κατά συνέπεια κάποιες βλάβες στα έμβρυα και ανεπανόρθωτες βλάβες στα ωάρια. Θα πρέπει, φυσικά, να καταστεί σαφές ότι η ποιότητα των ωαρίων είναι συνδεδεμένη με την ηλικία της δότριας. Ακόμη, δεν γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα είμαστε σε θέση να αποθηκεύσουμε τα ωάρια, ώστε όταν τα αποψύξουμε να μπορούμε ακόμα να τα χρησιμοποιήσουμε με επιτυχία σε κάποιο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κατάψυξη των ωαρίων, λοιπόν, με τη διαδικασία της υαλοποίησης φαίνεται πως θα αποδειχθεί σωτήρια για πολλές κατηγορίες γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Είναι ανάγκη, όμως, οι γυναίκες που θα ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να παρατείνουν την αναπαραγωγική τους ηλικία και να μεταθέσουν την τεκνοποίηση, να ενημερωθούν πλήρως για τις δυνατότητες αυτής της μεθόδου αλλά και για τις ενδεχόμενες αδυναμίες της.


Πρόσφατα έκανα υπερηχογράφημα και ο γιατρός μου διαπίστωσε ότι έχω ένα ινομύωμα έξω από τη μήτρα. Είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από το μυϊκό στρώμα της μήτρας (μυομήτριο). Τα ινομυώματα χωρίζονται σε υπορογόνια που εντοπίζονται στο εξωτερικό μέρος της μήτρας, σε ενδοτοιχωματικά που βρίσκονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και σε υποβλεννογόνια, τα οποία προκαλούν και τα περισσότερα συμπτώματα και βρίσκονται κάτω από το ενδομήτριο, μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα συνήθως είναι εκείνα που προκαλούν συμπτώματα, όπως αιμορραγίες, υπογονιμότητα, δυσμηνόρροια. Τα υπορογόνια ινομυώματα αν αυξηθούν αρκετά σε μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν πιεστικά φαινόμενα. Τα πιεστικά αυτά φαινόμενα περιλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και την ακράτεια ούρων.


Είμαι 38 ετών, έχω τρία παιδιά και σκέφτομαι τη χρήση του σπιράλ για την αποφυγή μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης;

Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα IUD) είναι μια μικρή πλαστική συσκευή συνήθως με χαλκό και τοποθετείται στο εσωτερικό της μήτρας από γυναικολόγο ακόμη και σε περιβάλλον ιατρείου. Είναι η πιο αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης και είναι αρκετά ασφαλής ακόμη και για γυναίκες οι οποίες δεν έχουν τεκνοποιήσει. Το ενδομήτριο σπείραμα, εκτός από φυσικό φραγμό στη διέλευση του σπέρματος στις σάλπιγγες, προκαλεί και τοπική φλεγμονή, που δυσχεραίνει με τη σειρά της την εμφύτευση. Το ενδομήτριο σπείραμα παρέχει ιδιαίτερα υψηλή αντισυλληπτική προστασία (99%). Σε περίπτωση που επισυμβεί κύηση η πιθανότητα αυτόματης έκτρωσης είναι περίπου 50%.

Και πριν φύγετε, για εσάς που έχετε ανεβασμένη λίμπιντο σας έχουμε τις top 10 στάσεις στο κρεβάτι αυτή τη σεζόν!

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ YOUWEEKLY ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 1,50 ΕΥΡΩ

Μήπως έχεις χάσει την ερωτική σου επιθυμία; Έτσι θα την... ανεβάσεις!

Έχετε παρατηρήσει υποτονική ερωτική επιθυμία; Πώς να καταλάβετε αν όντως υπάρχει πρόβλημα...

Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί να μετρηθεί ή να οριοθετηθεί, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν η φάση της ζωής στην οποία βρίσκεται ο/η πρωταγωνιστής/στρια αλλά και άλλοι παράπλευροι παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας και το στρες. Διαβάστε παρακάτω...

Οι προαναφερθέντες λόγοι καθιστούν αδιευκρίνιστο μεγάλο αριθμό πτυχών της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας., σύμφωνα με το ygeiamou.gr

Κάθε πότε υπάρχει ερωτική επαφή: Έχοντας ως όριο τη μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, η απουσία της ερωτικής επιθυμίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη σεξουαλικής διαταραχής, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, εφόσον φυσικά αποκλειστούν άλλες διαταραχές (όπως π.χ. η κατάθλιψη). Σημαντικό κριτήριο αποτελεί επίσης η απουσία ερωτικών φαντασιώσεων και η έλλειψη επιθυμίας σε σημείο που να δημιουργεί δυσφορία και προβλήματα στη σχέση με τον/τη σύντροφo. Όταν η απουσία ερωτικής επιθυμίας λοιπόν είναι συνεχής και επίμονη θα ήταν χρήσιμη η διερεύνηση των αιτιών αλλά και η αναζήτηση λύσεων για το πρόβλημα.

Δείτε ακόμη: Πρωταγωνιστής αγαπημένης σειράς του Ant1 έγινε ξανά μπαμπάς!

Τα πιθανά αίτια:

Η σχέση αυτή καθαυτή

Το κυριότερο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί για τη μειωμένη επιθυμία είναι η ίδια η συντροφική σχέση. Η έλλειψη επικοινωνίας και οικειότητας, τα παράπονα από τη συμπεριφορά ή τη στάση του/της συντρόφου ενδέχεται να οδηγήσουν σε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα απουσίας ερωτικής έλξης προς τον/τη σύντροφο, που οδηγεί σε αποφυγή σεξουαλικών επαφών με την επίφαση της έλλειψης ερωτικής επιθυμίας. Τέλος, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να συνδέεται με την ανασφάλεια του ατόμου ως προς την εμφάνιση του και το κατά πόσον είναι θελκτικό και επιθυμητό ερωτικά.

Η αίσθηση ενοχών

Μία γυναίκα μπορεί να ζει εσωτερικές ενσυνείδητες και ασυνείδητες συγκρούσεις κάτι που ενδέχεται να διαταράξει ακόμα και την υγιή σεξουαλική της λειτουργία. Αν για παράδειγμα η γυναίκα ανετράφη με αυστηρές αρχές που δεν της επιτρέπουν να απολαύσει την ερωτική εμπειρία τότε καταπιέζεται η ερωτική της επιθυμία και αποφεύγει την ερωτική επαφή. Αισθάνεται λοιπόν έντονη σεξουαλική διάθεση, αισθάνεται όμως ένοχη για αυτή και απωθεί τα συναισθήματα της θεωρώντας πως είναι λάθος. Αν και λιγότερο συχνά, κάτι παρόμοιο μπορεί να αφορά και τον άντρα.

Η παρατεταμένη αποχή

Η καταστολή της σεξουαλικής ορμής ενδέχεται να προκληθεί και από την παρατεταμένη αποχή από το σεξ. Ανάλογα με την αιτία της παρατεταμένης αποχής (π.χ. μεγάλη χρονικά απουσία συντρόφου) η μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να είναι παροδική.

Ο παράγοντας κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, είτε ήπια είτε σοβαρή, ενδέχεται να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία. Η μελαγχολική διάθεση, η έλλειψη ενεργητικότητας και αισθήματος ευχαρίστησης, η τάση απόσυρσης και οι απαισιόδοξες σκέψεις είναι συνήθη συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και όχι της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας που αποτελεί μόνο ένα σύμπτωμα της πάθησης.

Διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός

Σε ορισμένες, πιο σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να σχετίζεται με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό (εφόσον μιλάμε για απουσία σεξουαλικής επιθυμίας στα πλαίσια μια ετεροφυλόφιλης σχέσης). Σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά δεν υπάρχει έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας αλλά ερωτική έλξη για άτομα του ιδίου φύλου. Η δυσκολία της αποδοχής του ομοφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού (είτε από το ίδιο το άτομο είτε από το σύνολο) ωθεί στην δικαιολογία της «μειωμένης ερωτικής επιθυμίας» σε μια προσπάθεια συνέχισης της απόκρυψης της αλήθειας και των ανησυχιών που γεννά.

Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επιφέρουν προσωρινή μείωση ή απώθηση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η εγκυμοσύνη, η μητρότητα και η εμμηνόπαυση, τα υψηλά επίπεδα στρες, η υπερβολική καθημερινή κόπωση και οι σωματικές ασθένειες (όπως ο χρόνιος πόνος).

Δείτε ακόμη: Ευθύμης Ζησάκης: «Δεν φοβάμαι τα σκληρά λόγια που ακούστηκαν... Ξέρω την πραγματικότητα!» (Βίντεο)

Πώς να αυξήσετε τη μειωμένη λίμπιντο

Η επαναφορά της μειωμένης λίμπιντο σε φυσιολογικά επίπεδα εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η μείωση στην ερωτική επιθυμία οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή ή κάποια ασθένεια, οι ειδικοί δείχνουν να μην έχουν σαφείς απαντήσεις πέρα από απλές συμβουλές για το πώς η λίμπιντο θα μπορέσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τι κάνουμε αν το πρόβλημα είναι η σχέση:

Σε περίπτωση που η υποτονική επιθυμία εκφράζει ένα βαθύτερο πρόβλημα στη σχέση το σημαντικότερο κομμάτι είναι η αναγνώριση και ο εντοπισμός του. Οι σύντροφοι πρέπει να εντοπίσουν τις αιτίες αραίωσης των ερωτικών τους επαφών μέσα από τη συζήτηση και ενδιάμεσα να αναρωτηθούν τι έχει αλλάξει ενδιάμεσα στη ζωή τους. Αφού εντοπιστεί το πρόβλημα τότε θα οι σύντροφοι θα είναι σε θέση να δουλέψουν πάνω σε μία ουσιαστική λύση. Αν για παράδειγμα γίνει αντιληπτό πως το πρόβλημα είναι η ρουτίνα, τότε διαφορετικές ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να αναζωογονήσουν τη σχέση. Στην περίπτωση της υπερβολικής εξάρτησης (όταν ένα ζευγάρι κάνει τα πάντα μαζί), οι ξεχωριστές κοινωνικές επαφές και διασκέδαση για κάποιες μέρες του μήνα, μπορεί να φρεσκάρει την ερωτική διάθεση.

Ο πρακτικότερος τρόπος

Ένας πρακτικός τρόπος τόνωσης της σεξουαλικής επιθυμίας αφορά το ίδιο το σεξ: Τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας μπορούν να δώσουν έμφαση σε τρόπους προσέγγισης που γνωρίζουν (κι αν δεν γνωρίζουν είναι σημαντικό να μάθουν!) ότι προτιμούν και διεγείρουν τον/τη σύντροφο τους αντίστοιχα.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Τα trends... αλλάζουν! Ποια είναι όμως αυτά που θα αγαπηθούν όσον αφορά το sex για το 2020;

«Πώς μπορώ να κάνω squirting την ώρα του σ3ξ;» Ο ειδικός απαντά...

Διαβάστε περισσότερα θέματα sex στο Youweekly.gr

Share