Survivor 4: Οι πρώτες αναρτήσεις του Νίκου Μπάρτζη μετά την αποχώρησή του

Οι φωτογραφίες από την ομάδα του στον Άγιο Δομίνικο

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Survivor 4: Οι πρώτες αναρτήσεις του Νίκου Μπάρτζη μετά την αποχώρησή του

Ο Νίκος Μπάρτζης, αποχώρησε στο χθεσινό επεισόδιο του Survivor 4 και φαίνεται πως σιγά σιγά έχει ξεκινήσει να μπαίνει στην κανονικότητά του αφού πριν από λίγο αποφάσισε να κάνει και τις δύο πρώτες αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Ο αγρότης του ριάλιτι επιβίωσης, αφού έκανε μία αλλαγή στο προφίλ του, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους δύο μοναδικά στιγμιότυπα από τον Άγιο Δομίνικο και συγκεκριμένα από τη στιγμή που αποχαιρετά τους συμπαίκτες του.

Οι αναρτήσεις του Νίκου Μπάρτζη μετά την αποχώρησή του από το Survivor 4

Νίκος Μπάρτζης Survivor αποχώρηση

Νίκος Μπάρτζης ανάρτηση

Σοβαρή τελικά η κατάσταση υγείας του Νίκου Μπάρτζη

Όπως πολύ σωστά σας είχαμε αποκαλύψει πρώτοι στο Youweekly.gr ο Νίκος Μπάρτζης την Κυριακή αποχώρησε οικειοθελώς από το Survivor δηλώνοντας αδύνατος αγωνιστικά καθώς είχε τραυματιστεί άσχημα στο πόδι του και δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στους στίβους μάχης.

Το γεγονός αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο. Ο Περικλής Κονδυλάτος μάλιστα έκανε μια πολύ αποθεωτική ανάρτηση για τον πρώην συμπαίκτη του μετά το τέλος του επεισοδίου. Από την άλλη, το πρωί της Δευτέρας το Πρωινό αποκάλυψε πως ο Νίκος Μπάρτζης έχει πάθει ρήξη χιαστού και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι σοβαρό!

Το γόνατο έχει 2 συνδέσμους σε χιαστή διάταξη: έναν πρόσθιο (Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος) και έναν οπίσθιο (Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος). Οι σύνδεσμοι αυτοί είναι καθοριστικοί για την κάμψη του γόνατος, ενώ το σταθεροποιούν από προσθιοπίσθιες δυνάμεις. Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος και ο Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος, ενώνουν επίσης το μηριαίο οστό με το κνημιαίο στην άρθρωση του γόνατος.

Η ρήξη Χιαστού Συνδέσμου είναι η βίαιη διακοπή της συνέχειας του συνδέσμου, συχνότερα λόγω έντονης στροφής του γόνατος, οπότε και ο σύνδεσμος κόβεται. Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι προκαλεί άμεση αστάθεια γόνατος, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες βλάβες, πχ ρήξη μηνίσκου, χονδροπάθεια και αρθρίτιδα γόνατος.

Κατά τη ρήξη του συνδέσμου, ενδέχεται να ακουστεί ήχος όπως «ποπ» ή «κρακ», ενώ το γόνατο γίνεται ασταθές. Το οίδημα είναι συνήθως πολύ έντονο και εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες από την κάκωση. Το 60% των τραυματισμών γόνατος που απευθύνονται στα επείγοντα με οίδημα, έχουν κάκωση Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου. Το συνηθέστερο σύμπτωμα της υπολειτουργίας του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου, είναι η αστάθεια.

Πώς αντιμετωπίζεται

Survivor 4 Νίκος Μπάρτζης

Αν υπάρχει υποψία κάκωσης του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου, συστήνεται παραπομπή σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Η αρχική αντιμετώπιση είναι σημαντική για να μειωθεί το οίδημα και να βελτιωθεί το εύρος της κίνησης με τις κατάλληλες ασκήσεις και φυσικοθεραπευτική αγωγή. Μια απλή ακτινογραφία είναι αναγκαία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάγματος, ενώ απαραίτητη τις περισσότερες φορές είναι και η μαγνητική τομογραφία για την περαιτέρω εκτίμηση της άρθρωσης του γόνατος και των κακώσεων- βλαβών. Συχνό είναι να βλέπουμε το «οστικό οίδημα» (bone bruising) από την καταπόνηση των οστών.

Όταν ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος υποστεί ολική ρήξη δεν επουλώνεται. Οι μερικές ρήξεις ενδέχεται να επουλωθούν μερικά, αλλά ο σύνδεσμος έχει συνήθως υποστεί μεγάλη τάση, γι αυτό και μετά από τη μερική ρήξη είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει ολική ρήξη.

Να σημειωθεί, ότι συγχρόνως με την κάκωση του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου, ενδέχεται να συνυπάρχει τραυματισμός και άλλων συνδέσμων και χόνδρων του γόνατος, με συνηθέστερη τη ρήξη του έσω πλάγιου συνδέσμου και του έσω ή και έξω μηνίσκου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική αστάθεια και «κλείδωμα» της άρθρωσης του γόνατος.

Η αποκατάσταση του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου, μπορεί να προστατεύει το μηνίσκο από περαιτέρω βλάβη και να μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας τα επόμενα χρόνια.

Ο χρόνος ανάρρωσης και αποκατάστασης ύστερα από Ρήξη Πρόσθιου ή Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου εξαρτάται από το βαθμό ρήξης και κάκωσης τόσο του χιαστού, όσο και πιθανόν άλλων συνδέσμων ή στοιχείων της άρθρωσης, καθώς και από τη μέθοδο επέμβασης που θα χρησιμοποιηθεί. Αξίζει να τονιστεί, ότι πλέον χρησιμοποιούνται μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας και ταχείας ανάρρωσης (fast track) και ως εκ τούτου ο ασθενής σήμερα μπορεί να ξεπεράσει γρηγορότερα το στρες και την ταλαιπωρία μιας επέμβασης και να έχει ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στην πρωτύτερη κατάσταση.