Κρύωσες; Δες ποιες τροφές θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα!

Κρύωσες; Δες ποιες τροφές θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα!

Αν το απότομο κρύο που μας ήρθε αυτές τις μέρες μπορεί να προμηνύσει κάτι, αυτό είναι σίγουρα καταρροή, δέκατα, πονόλαιμο, λίγο βηχαλάκι, πονοκέφαλο… και η λίστα συνεχίζεται. Μιας και μπαίνουμε επίσημα και στην εποχή των ιώσεων και όλων αυτών των καλών που φέρνει ο χειμώνας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να τρώμε, εκτός από το να κλαιγόμαστε στη δύσμοιρη μάνα μέσω τηλεφώνου.

Γενικά, όταν δεν νιώθουμε καλά, είτε κάτι μας «γυροφέρνει» που λέμε είτε νιώθουμε χάλια, ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερες θερμίδες, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η λέξη κλειδί της φράσης είναι οι «θερμίδες». Διαβάστε παρακάτω...

Μιλάμε για θερμίδες από φαγητά που έχουν να μας προσφέρουν κάτι, όχι απλά junk food. Παρόλο που πολλά λιπαρά φαγητά, πχ καρμπονάρα ή πίτσα, θεωρούνται αυτό που λέμε «confort food», δεν ενδείκνυται να τα καναλώνουμε όταν είμαστε υπό virus attack.

Δείτε ακόμη: Τα απόλυτα tips καθαριότητας που θα κάνουν το σπίτι σας να λάμψει!

Ο χρυσός κανόνας για κάθε περίπτωση που δεν είμαστε καλά, είτε έχουμε γρίπη είτε ίωση είτε ένα απλό κρυολόγημα, είναι να τρώμε ελαφριά (δήλαδή φαγητά των οποίων είναι εύκολη η πέψη τους) και να μένουμε ενυδατωμένοι, δηλαδή να πίνουμε νερό για να μην αφυδατωθούμε.

Τι δεν τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι

Πολύ λιπαρά φαγητά, όπως πίτσες, σουβλάκια, κοκκινιστά ή γενικά βαριά μαγειρευτά φαγητά και τηγανιτά. Ό,τι εντάσσεται σε αυτή τη κατηγορία τείνει να “βαραίνει” το στομάχι και πολλές φορές να προκαλεί και στομαχόπονο. Όσον αφορά τα γλυκά, αφήστε τα καλύτερα για όταν γίνετε καλά ως επιβράβευση.
Καλό είναι να αποφεύγετε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όλα αυτά “ρίχνουν” τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι βοηθά στο να αντιμετώπισουμε το κρυολόγημα ή μια ίωση ή γενικά όταν νιώθουμε άρρωστοι;

Σούπα αυγολέμονο

To No 1 φαγητό-γιατροσόφι είναι η καλή, παραδοσιακή σούπα με κοτόπουλο. Ο ζωμός από το κοτόπουλο δίνει τρομερό boost στον οργανισμό. Μιλάμε για κυριολεκτικά φαγητό που δρα ως φάρμακο. Η κοτόσουπα βοηθά στο λαιμό και τη μύτη, αν έχετε πχ καταρροή και πονόλαιμο και στο βήχα! Είναι εύπεπτη και πλήρης θρεπτικών συστατικών.
Αν μάλιστα βάλετε και πολύ καυτερό πιπέρι -ειδικά κόκκινο- τότε να δείτε πώς ξεμπλοκάρει η μύτη!

Δείτε ακόμη: Έξυπνο τιπ! Έτσι θα επαναφέρετε γρήγορα το ρούχο που σας μάζεψε στο πλυντήριο!

Τσάι και μέλι

Είτε πράσινο είτε του βουνού είτε μαύρο, το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν την κατάσταση, ενώ σε συνδυασμό με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι κάνουν θαύματα ενάντια στον πονόλαιμο και το βήχα.

Χυμοί και φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C και τα διάφορα φλαβονοειδή που περιέχουν τα εσπεριδοειδή, ενδυναμώνουν τον οργανισμό και ενισχύουν την ανάρρωση.
Οπότε ένα ποτηράκι χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι ή ακόμη και γκρέιπφρουτ βοηθά σημαντικά στο να νιώθουμε καλύτερα.