Έκτακτο από τον ΕΦΕΤ: Επικίνδυνα τα αυγά εν όψη Πάσχα! Τι πρέπει να προσέξετε...

Σας αφορά όλους!

Έκτακτο από τον ΕΦΕΤ: Επικίνδυνα τα αυγά εν όψη Πάσχα! Τι πρέπει να προσέξετε...

Έκτακτη ανακοίνωση εκδόθηκε από τον ΕΦΕΤ για τα επικίνδυνα αυγά εν όψη Πάσχα! Τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε;

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα οδηγούν τους καταναλωτές σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. Διαβάστε παρακάτω..

Μία από αυτές είναι και τα αυγά. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ! Ανακαλεί κορυφαίο νηστίσιμο προϊόν!

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές, για το τι πρέπει να προσέχουν με τα αυγά που θα προμηθευτούν τις επόμενες εβδομάδες, λόγω Πάσχα.

Πάσχα: Τι οδηγίες έβγαλε ο ΕΦΕΤ για τα αυγά

1. Τα αυγά πρέπει να είναι Α’ κατηγορίας, να έχουν ωοσκοπηθεί και σημανθεί ανάλογα.

2. Όσον αφορά τα συσκευασμένα αυγά, η συσκευασία πρέπει να φέρει τις εξής πληροφορίες :

Ονομασία πώλησης.
Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης.
Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»).
Κατηγορία βάρους.
Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
Τον αριθμό των αυγών ανά συσκευασία.
Κωδικός με τη μορφή ΑΑ / ΒΒ / ΚΚ / ΧΧΧ :
—ΑΑ : μέθοδος εκτροφής (0 : βιολογικά, 1 : ελευθέρας βοσκής, 2 : αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 : κλωβοστοιχίας).

—ΒΒ : χώρα προέλευσης.

—ΚΚ : κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

—ΧΧΧ : αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.

3. Τα αυγά που φέρουν την ένδειξη «extra» ή «extra φρέσκα» μπορούν να πωλούνται μόνο μέχρι την έβδομη μέρα από τη συσκευασία τους, ή την ένατη μέρα από την ωοτοκία.

4. Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα, είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενδείξεις :

Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»).
Κατηγορία βάρους.
Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
Κωδικός παραγωγού.
Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.

5. Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές αγορές, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς με μικρό αριθμό ωοπαραγωγών ορνίθων να πωλούν τα αυγά χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

6. Δεν επιτρέπεται η πώληση αυγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος.

7. Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.

8. Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.

9. Για λόγους ασφάλειας, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).

10. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αυγών.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τα αυγά, ενόψει Πάσχα:

Έκτακτο από τον ΕΦΕΤ: Επικίνδυνα τα αυγά εν όψη Πάσχα! Τι πρέπει να προσέξετε...

Έκτακτο από τον ΕΦΕΤ: Επικίνδυνα τα αυγά εν όψη Πάσχα! Τι πρέπει να προσέξετε...

Βόμβα από τον ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν 2,2 τόνοι οστρακοειδών!

Διευκρινίσεις για την παράνομη διακίνηση 2.239 κιλών οστρακοειδών του είδους "Αχιβάδα", στο Δέλτα του Έβρου τα οποία κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης, χωρίς επισημάνσεις, χωρίς τα απαιτούμενα εμπορικά έγγραφα διακίνησης, τα οποία μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και συνθηκών υγιεινής, χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Λόγω της περιόδου της αυξημένης ζήτησης των οστρακοειδών, λίγο πριν το Πάσχα, ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει την πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων παράνομων διακινήσεων ποσοτήτων άγνωστης προέλευσης οστρακοειδών και εφιστά την προσοχή αρμοδίων Υπηρεσιών, επιχειρήσεων και του καταναλωτικού κοινού.

Επειδή τα όστρακα είναι ευαλλοίωτα και μεγάλης επικινδυνότητας, εάν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλίευσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη λιανική πώληση – ιχθυοπωλεία, στη μαζική εστίαση, όσο και στον έλεγχο των κέντρο αποστολής και καθαρισμού οστρακοειδών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στα ιχθυοπωλεία, προς αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών από ελλιπείς ενδείξεις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τόσο των αποψυγμένων αλιευμάτων (γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια, κλπ) όσο και των λοιπών αλιευμάτων. Προσοχή να μην αντικαθίσταται η αρχική συσκευασία τους με άλλη συσκευασία με σκοπό την απόκρυψη των επισημάνσεων, με αποτέλεσμα την πλάνη των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, να προσέχουν ιδιαίτερα την επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται εάν τα αλιεύματα είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική και επιστημονική ονομασία του είδους, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και διατροφής στο Youweekly.gr