ΕΦΕΤ: Πρόστιμο μαμούθ 63.800 ευρώ σε 6 κορυφαίες επιχειρήσεις! Δείτε αναλυτικά...

Τα επικίνδυνα προϊόντα και οι «καμπάνες» μαμούθ!

ΕΦΕΤ: Πρόστιμο μαμούθ 63.800 ευρώ σε 6  κορυφαίες επιχειρήσεις! Δείτε αναλυτικά...

Πρόστιμα σε πέντε επιχειρήσεις τροφίμων συνολικού ύψους 63.800 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Τα πρόστιμα αφορούν τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μία επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ένα ζαχαροπλαστείο. Διαβάστε παρακάτω...

Επίσης, εξέτασε έξι ενστάσεις κατά αποφάσεων επιβολής προστίμων και επικύρωσε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 11.025 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2019 έχει επικυρωθεί από το Διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΕΤ η επιβολή προστίμων σε 34 επιχειρήσεις τροφίμων συνολικού ύψους 507.465 ευρώ.


Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ! Η έκτακτη ανακοίνωση για το κορυφαίο πασχαλινό τρόφιμο!

Το Πάσχα καταφθάνει και ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση για το κορυφαίο τρόφιμο!


Μιλάμε φυσικά για τα πασχαλινά αυγά, και για τις σχετικές οδηγίες που πρέπει να προσέχουμε όλοι οι καταναλωτές, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους!

Έχετε δει και τι καιρό θα κάνει το Πάσχα; Αν όχι... ιδού: Καιρός Πάσχα: Ο κορυφαίος μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις!

ΠΑΣΧΑ 2019 – Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

  1. Τα αυγά πρέπει να είναι Α’ κατηγορίας, να έχουν ωοσκοπηθεί και σημανθεί ανάλογα.
    2. Όσον αφορά τα συσκευασμένα αυγά, η συσκευασία πρέπει να φέρει τις εξής πληροφορίες :
    Ονομασία πώλησης.
    Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης.
    Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»).
    Κατηγορία βάρους.
    Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
    Τον αριθμό των αυγών ανά συσκευασία.
    Κωδικός με τη μορφή ΑΑ / ΒΒ / ΚΚ / ΧΧΧ :
    —ΑΑ : μέθοδος εκτροφής (0 : βιολογικά, 1 : ελευθέρας βοσκής, 2 : αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 : κλωβοστοιχίας).
    —ΒΒ : χώρα προέλευσης.
    —ΚΚ : κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
    —ΧΧΧ : αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
    3. Τα αυγά που φέρουν την ένδειξη «extra» ή «extra φρέσκα» μπορούν να πωλούνται μόνο μέχρι την έβδομη μέρα από τη συσκευασία τους, ή την ένατη μέρα από την ωοτοκία.
    4. Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα, είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενδείξεις :
    Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»).
    Κατηγορία βάρους.
    Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
    Κωδικός παραγωγού.
    Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
    5. Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές αγορές, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς με μικρό αριθμό ωοπαραγωγών ορνίθων να πωλούν τα αυγά χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
    6. Δεν επιτρέπεται η πώληση αυγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος.
    7. Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.
    8. Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.
    9. Για λόγους ασφάλειας, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).
    10. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αυγών.
TAGS