Μεγάλη προσοχή! Αν φας το χθεσινό ρύζι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να...

Όλοι το έχουμε κάνει

Μεγάλη προσοχή! Αν φας το χθεσινό ρύζι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να...

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Αν φας το χθεσινό ρύζι που έφτιαξες και την επόμενη ημέρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να...

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε;

Όλοι έχουμε ξαναζεστάνει το χθεσινό ριζότο ή έχουμε πάρει στη δουλειά ταπεράκι με κοκκινιστό και ρύζι από τη μαμά μας.

Ήρθε, όμως, η ώρα να αναθεωρήσουμε. Σύμφωνα με έρευνες της μεγαλύτερης βρετανικής ιστοσελίδας για την υγεία “NHS choices”, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία μας. Και αυτό γιατί δεν αποθηκεύουμε σωστά το ρύζι μετά το μαγείρεμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το ωμό ρύζι περιέχει συχνά σπόρια ενός κλώνου βακτηρίου, τα οποία είναι ικανά να αναπαραχθούν γρήγορα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορούν μάλιστα να επιβιώσουν ακόμα και όταν το ρύζι μαγειρεύεται. Πιο συγκεκριμένα, όταν αυτό μένει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια, να πολλαπλασιαστούν και να παράξουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, θα σου προτείνουμε το προφανές: φάε το ρύζι μόλις το μαγειρέψεις. Αλλά επειδή άνθρωποι είμαστε και ελλείψει χρόνου συχνά μαγειρεύουμε από την προηγούμενη για την επόμενη μέρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποθηκεύσεις το μαγειρεμένο ρύζι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (μέσα σε μία ώρα) σε δροσερό μέρος για να αποφύγεις την ανάπτυξη βακτηρίων. Θα πρέπει βέβαια το ρύζι να παραμείνει στο ψυγείο μόνο μια μέρα και να μη ζεσταθεί παραπάνω από μία φορά.

5+1 φαγητά που δεν πρέπει να ζεστάνεις ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων! Μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και δηλητήριαση!

Καλός ο φούρνος μικροκυμάτων αλλά δεν κάνει για όλες τις δουλειές

1. Βραστά αυγά

Είτε είναι καθαρισμένα είτε όχι, τα βραστά αυγά μεταμορφώνονται σε μικρές βόμβες όταν τα βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να σκάσουν! Όχι τίποτα άλλο, μετά θα έχεις και καθάρισμα!

2. Παιδικό γάλα

Όπως έχει παρατηρήσει ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ζεσταίνει σωστά το φαγητό που βάζεις μέσα, με αποτέλεσμα να έχεις σημεία πιο ζεστά- όταν λοιπόν ζεσταίνεις το παιδικό γάλα, είναι πολύ πιθανό να κάψεις το στόμα του μωρού. Επιπροσθέτως τα μικροκύματα δεν κάνουν καθόλου καλό στον οργανισμό του παιδιού για αυτό καλύτερα να το ζεσταίνεις σε μπεν μαρί, ακόμα και αν παίρνει περισσότερο χρόνο.

3. Επεξεργασμένο κρέας

Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χημικά συστατικά και συντηρητικά, τα οποία παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Δυστυχώς όμως όταν ζεσταίνεις ξανά ένα κομμάτι επεξεργασμένου κρέατος συμβάλλεις στη δημιουργία προϊόντων οξείδωσης χοληστερόλης, που είναι επιζήμια για τις αρτηρίες σου και βοηθούν στην ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.

4. Ρύζι

Το ξαναζεσταμένο ρύζι μπορεί να σου προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σύμφωνα με το Food Standars Agency. Το ωμό ρύζι περιέχει κάποια βακτήρια που μπορούν να επιβιώσουν στα σπόρια του αν ζεσταθεί ξανά. Όταν βγάλεις το ρύζι από το φούρνο και το αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και εμετό.

5. Κοτόπουλο

Δεν πρέπει ποτέ- ΠΟΤΕ να μαγειρεύεις κοτόπουλο (ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό) στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί δεν γίνεται με σωστό τρόπο και μπορεί να κολλήσεις σαλμονέλα. Επίσης για να απελευθερωθεί σωστά η πρωτεΐνη που περιέχει και να την χωνέψεις σωστά χρειάζεται να γίνεται σωστή κατανομή της θερμοκρασίας, κάτι που δεν συμβαίνει όταν το ζεσταίνεις στο μικροκυμάτων.

6. Πράσινα λαχανικά

Όσο και να θέλεις να φας αργότερα το βραστό/ ψητό σπανάκι που περίσσεψε από το μεσημέρι καλύτερα να το πετάξεις, παρά να το ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των νιτρικών στα φύλλα των πράσινων λαχανικών μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες εξαιτίας της μεγαλης θερμοκρασίας, συστατικό που είναι καρκινογενές.