SOS για το κορυφαίο ελληνικό τρόφιμο! Θα εξαφανιστεί αυτό που τρώμε όλοι!

Το πιο αγαπημένο μας φαγητό.... από την αρχαιότητα!

SOS για το κορυφαίο ελληνικό τρόφιμο! Θα εξαφανιστεί αυτό που τρώμε όλοι!

SOS εκπέμπουν οι ειδικοί για το κορυφαίο ελληνικό τρόφιμο, αφού αυτό που τρώμε όλοι θα εξαφανιστεί!

Πιο συγκεκριμένα, την εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα - παρά τη μικρή αύξηση της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη - καταδεικνύουν οι αναλύσεις που περιλαμβάνονται σε μελέτη του οικονομολόγου Γιώργου Καβρού, ο οποίος και θέλησε μέσω της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» να τη δημοσιοποιήσει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του προϊόντος.


Σύμφωνα με το neakriti.gr η μελέτη του κ. Καβρού περιλαμβάνει, επίσης, πρόβλεψη για την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη και ξεχωριστά για την ελαιοκαλλιέργεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2014 μέχρι και το 2022, όπου φαίνεται η σταδιακή μείωση των καλλιεργειών παντού, σε ανησυχητικά μεγέθη, και μόνο η Κρήτη εξακολουθεί να αυξάνει τις φυτεύσεις της, εκριζώνοντας αμπέλια, αλλά με ρυθμό που ο ίδιος ο μελετητής τον χαρακτηρίζει ως «φθίνοντα». Από την άλλη, ξεκαθαρίζει ότι, χωρίς την οργάνωση των παραγωγών, δεν είναι «λύση» του προβλήματος από μόνη της, ούτε η αύξηση των στρεμμάτων και κατά συνέπεια της παραγωγής του κρητικού ελαιολάδου.

Μεγάλη προσοχή! Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να σε σκοτώσουν ενώ οδηγείς!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη Καβρού, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η ελαιοκαλλιέργεια αρχίζει σταδιακά να φθίνει, στην Κρήτη από το 2014 και μετά αρχίζουν να αυξάνονται οι νέες φυτεύσεις ελαιώνων, που μέσα στα επόμενα χρόνια θα αρχίσουν και μπαίνουν στην παραγωγή. Σχεδόν όλες οι νέες φυτεύσεις αφορούν εκρίζωση αμπελώνων. Όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας μεταβολής των νέων φυτεύσεων στην Κρήτη, το 2014 από 1,803 εκατομμύρια στρέμματα, η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη ανέβηκε σε πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα μέχρι το 2015. Επομένως, μόνο μέσα σε ένα χρόνο η αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης της ελιάς έφτασε στο νησί μας σε ένα ποσοστό περίπου 12%. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια η αυξομείωση δεν είναι σε αυτό το επίπεδο. Αντιθέτως τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά.

Η πρόβλεψη των φυτεύσεων


Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο οικονομολόγος Γιώργος Καβρός, οι τιμές των στρεμμάτων (σε εκατομμύρια στρέμματα) προέρχονται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Και η πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια έγινε με τη μέθοδο holt Winter's, με χρήση αλγόριθμου, ενώ επισημαίνει ότι «οι τιμές που βρήκαμε έχουν τα χαμηλότερα τυπικά σφάλματα». Η πρόβλεψη λοιπόν έως το 2022 είναι ότι οι αυξήσεις των εκτάσεων θα φτάσουν το 2019 το 1,3%, το 2020 το 1,1%, το 2021 το 1,1% και το 2022 το 0,7%. Φαίνεται, ακόμη, ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν οι νέες φυτεύσεις, αλλά με φθίνοντα ρυθμό. Από 3,5% το 2018 θα μειωθεί το ποσοστό της αύξησης στο 0,7% το 2022.
«Η σταδιακή εγκατάλειψη των αμπελώνων και η φύτευση στη θέση τους ελαιώνων δημιουργεί προβλήματα. Όταν τώρα που δεν έχουν μπει στην παραγωγή αυτά τα στρέμματα με τις χιλιάδες ρίζες ελιές, το ελαιόλαδο είναι κάτω από 2,40 το λίτρο, τι θα συμβεί σε μερικά χρόνια που θα μπουν στην παραγωγή τα νέα ελαιόδεντρα; Αν υπήρχε οργάνωση στο ελαιόλαδο, δε θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα όμως;». Τον προβληματισμό αυτό βάζει στο σημείο αυτό ο οικονομολόγος Γιώργος Καβρός, εξηγώντας ότι, εκτός από την αύξηση της ελαιοκαλλιέργειας και συνεπώς της παραγωγής ελαιολάδου, χρειάζεται επίσης η χάραξη μιας πολιτικής στήριξης του προϊόντος από το κεντρικό κράτος με τη μείωση της φορολογίας και άλλα μέτρα, καθώς και η οργάνωση της αγοράς και των ίδιων των ελαιοπαραγωγών.

Η πορεία των φυτεύσεων


Σε ό,τι αφορά τα συνολικά στοιχεία για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Καβρός αναφέρει ότι στηρίχτηκε στις ίδιες μεθόδους, αλλά αυτή τη φορά «δούλεψε» πάνω σε επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Στο κείμενο της μελέτης του ο οικονομολόγος αναφέρει: «Το άλλοτε σημαντικότατο προϊόν της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, που πριν από μερικά χρόνια μεσουρανούσε και έδινε ένα αξιοπρεπέστατο εισόδημα στους παραγωγούς, σήμερα φθίνει. Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών, η έλλειψη προγραμματισμού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, π.χ. λιπάσματα, φάρμακα και κυρίως καύσιμα, οδηγούν το άλλοτε “χρυσό” προϊόν στην απαξίωση και στη σταδιακή εγκατάλειψή του. Κάθε έτος όλο και περισσότεροι ελαιώνες στην Ελλάδα αφήνονται στην τύχη τους. Οι συνεχόμενες πολιτικές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον παραγκωνισμό του ελαιολάδου».

Και η μελέτη συνεχίζει με τα εξής δεδομένα, τα οποία αφορούν στις χρονικές περιόδους 2012 και 2017, όπου παρουσιάζεται η συνολική καλλιεργήσιμη γη με ελαιόδεντρα στην Ευρώπη και ξεχωριστά μόνο για την Ελλάδα:

Στην Ελλάδα κατά το έτος 2012, τα συνολικά στρέμματα ελαιώνων ανήλθαν σε 70,596 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ το 2017 σε 67,067 εκατομμύρια στρέμματα. Δηλαδή σε μόλις 5 χρόνια είχαμε μείωση κατά 4,9%, αφού «χάθηκαν» περίπου 3,528 εκατομμύρια στρέμματα.

Ακολουθούν οι προβλέψεις μέχρι και το 2022 για τη χώρα μας. Συνολικά, προβλέπεται η μείωση των ελαιώνων από το 2018 έως το 2022 να φτάσει στο 5,31%. Ενώ αντίθετα κατά τα έτη 2012 έως 2017 η συνολική μείωση ήταν 4,9%. Αυτό σημαίνει πως τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπεται με πιο γρήγορο ρυθμό η καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα, αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα ανάσχεσης αυτού του φαινομένου, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει καθόλου ελαιοκομία.

Η ίδια σχεδόν εικόνα υπάρχει σε όλες τις ελαιοκομικές χώρες της Ευρώπης, με μικρές μόνο εξαιρέσεις, όπως την Ισπανία και την Κροατία, όπου είχαν οριακή αύξηση μόλις 1,2% στην Ισπανία και αντίστοιχα 2,76% στην Κροατία. Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες είχαν μείωση των εκτάσεών τους, η μείωση, όμως, αυτή δεν ήταν τόση όπως αυτή που σημειώθηκε στην Ελλάδα.
Η συνολική μείωση στην Ευρώπη κατά τα έτη 2012-2017 ήταν 1,3% και “χάθηκαν” περίπου 6,057 εκατομμύρια στρέμματα, από τα οποία παραπάνω από τα μισά μόνο στην Ελλάδα.

Τρόφιμα - θάνατος: Σταμάτα να τα τρως αν θες να βγάλεις το καλοκαίρι!

Η συνολική μείωση των καλλιεργειών στην Ευρώπη κατά τα έτη 2012-2017 ήταν 1,3% και κατά τα έτη 2018-2022 θα είναι 1,28%. Αυτό σημαίνει πως στην Ευρώπη θα περιοριστεί η μείωση έστω και λίγο, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα η μείωση θα είναι κατά πολύ υψηλότερη, αφού κατά τα έτη 2012-2017 ήταν 4,9% και η πρόβλεψη είναι ότι από το 2018 έως και το 2022 θα χαθεί άλλο ένα 5,31%.

Η ποιότητα ρίχνει τις τιμές: Πόσο πωλείται το λάδι στην Κρήτη


Στο μεταξύ, οι έμποροι και οι μεσίτες ελαιολάδου στο νησί μας αποδίδουν τις χαμηλές τιμές στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, σε συνδυασμό βέβαια με τις τεράστιες ποσότητες των αποθεμάτων στην Ισπανία, όπου η περυσινή παραγωγή ρεκόρ των 1,8 εκατομμυρίων τόνων προκάλεσε σημαντική πτώση των τιμών στη χώρα αυτή.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) της 16ης Ιουλίου φαίνεται ότι η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κυμαίνεται στα 2,40 ευρώ το κιλό, ενώ η μέγιστη, που αφορά τα πολύ καλά έξτρα, έφτασε μέχρι 3,20 ευρώ το κιλό.

Η πτώση αυτή έφτασε και στην Ελλάδα (κατά τον επιστημονικό συνεργάτη του ΣΕΔΗΚ Νίκο Μιχελάκη, «αδικαιολόγητα») και έτσι, όπως φαίνεται από το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, αυτή την εβδομάδα οι τιμές για ελαιόλαδο έξτρα, οξύτητας 0,3, κυμαίνονται μεταξύ 2,20 και 2,70 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, η ίδια πτώση δεν παρατηρήθηκε στην Ιταλία, παρότι η παραγωγή της ήταν επίσης χαμηλή, όπως στην Ελλάδα. Εκεί, οι τιμές του έξτρα, που είχαν φτάσει μέχρι και 6,15 ευρώ το κιλό, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλότερες και μόλις αυτή την εβδομάδα, μάλλον σαν συνέπεια της αναμενόμενης υψηλότερης νέας σοδειάς στη χώρα, παρουσίασαν κάποια πτώση και κυμάνθηκαν μεταξύ 4,20 έως 5,05 ευρώ ανά κιλό.


Ο κ. Μιχελάκης, σε σχετικό του άρθρο, κάνει λόγο για μειώσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχετική έρευνα.

Οι 10 χειρότερες τροφές που επιταχύνουν τον ...θάνατο!

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πληροφορίες που ακολουθούν. Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε υπερβολή. Ωστόσο, καλό είναι να αρχίσουμε να προσέχουμε λίγο την διατροφή στην καθημερινότητά μας.

  1. Όλα τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα:

Κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια,cookies κλπ.

Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά,ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.

Πολλές και 100% κενές θερμίδες,σάκχαρο εκτός ελέγχου,κακό ενεργειακό προφίλ,μικρή ικανότητα κορεσμού.

Από τις κυριότερες αιτίες για το διατροφικό χάλι του δυτικού κόσμου γιατί ο όλεθρος που προκαλούν δεν τους φαίνεται σε πρώτη θεώρηση.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά περιοριστείτε τουλάχιστον στις σπιτικές βερσιόν

2. Όλα τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μη, είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά («διαίτης»).

Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη.

Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ.

Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη.

Μάθετε στα παιδιά σας να τα αποφεύγουν και στρέψτε τα σε φυσικούς χυμούς.

3. Όλα τα κρεατοσκευάσματα/επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα (προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και αυτά που τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα) που μετατρέπονται στο στομάχι μας στις καθόλου αθώες νιτροζαμίνες

Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη.

Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ.

Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη.

Μάθετε στα παιδιά σας να τα αποφεύγουν και στρέψτε τα σε φυσικούς χυμούς.

4. Τα ντόνατς

Το μόνο καλό που έχουν τα ντόνατς είναι η τρύπα στη μέση!

Τηγανισμένα σε παλιολάδια, αποτελούνται από ζάχαρη,επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια (διάβαζε τρανς λιπαρά).

Καμία θρεπτική αξία,100% νεκρές και άφθονες θερμίδες, και ούτε καν ικανότητα κορεσμού.

5. Tρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια

Διαβάσατε υποθέτω τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατάσσει τις Ελληνίδες και τα ελληνόπουλα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς παχυσαρκίας (οι άρρενες τα πάμε καλύτερα: είμαστε δεύτεροι!)

Άλλη μια πρωτιά! Ριγώ από εθνική συγκίνηση!

Ένας από τους λόγους για την πρωτιά αυτή είναι σίγουρα τα τρανς λιπαρά.

Τι είναι όμως τα τρανς λιπαρά;
Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται απο υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα φαστφουντάδικα. Όταν τα τρώτε είναι σαν να ρίχνετε στο σώμα σας μηχανόλαδο.

Τι κακό όμως κάνουν τα τρανς λιπαρά;
Έχουμε και λέμε:

αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL (διάβαζε αθηρωμάτωση)μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL (αδυναμία απομάκρυνσης της περίσσιας κακής χοληστερόλης μέσω του ήπατος)
Τα τανς λιπαρά είναι φωτιά για το κυκλοφορικό αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι:

συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας
αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2
σχετίζονται με τους καρκίνους του προστάτη και του στήθους
προκαλούν δυσλειτουργία στο συκώτι γιατί είναι δύσκολο να μεταβολισθούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους.
Τα κορεσμένα λιπαρά είναι άγγελοι μπροστά στα τελείως αφύσικα τρανς!

Γιατί τότε αυτή η Νέμεση χρησιμοποιείται τόσο μαζικά στη βιομηχανία τροφίμων;
Mα φυσικά για το μπαγιόκο! Είναι φθηνή πρώτη ύλη και αυξάνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων στο ράφι.

Σε πολλές χώρες – με πρωτοπόρο τη Δανία από το 2003 – έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της χρήσης των τράνς λιπαρών.

Εδώ περί άλλων τυρβάζουμε! Ούτε ξέρουμε καν τι είναι!

Καλά για το Υπουργείο Υγείας τι να πεί κανείς;

Ποιες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά;
Πάρα πολλές τυποποιημένες τροφές:

διάφορες μαργαρίνες
μαγιονέζες και άλλα αρτύματα
προτηγανισμένα προϊόντα από αυτά που ευδοκιμούν και στα φαστφουντάδικα
αρτοποιήματα όπως:μπισκότα, κέικ,κρουασάν,κουλουράκια ,κριτσίνια, cookies,ντόνατς κλπ.
διάφορα κατεψυγμένα,επεξεργασμένα προϊόντα όπως πίτσες ,πίτες,πιτάκια,βάφλες,fish sticks
γλυκά
πατατάκια,ποπ κορν και άλλα σνακ
πολλά δημητριακά πρωινού,μπάρες κλπ.
Κάντε το συνήθεια να ελέγχετε τις ετικέτες όταν τρώτε βιομηχανοποιημένες,συσκευασμένες τροφές.

6. Oι τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων

Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί καταναλώνονται μαζικά.

Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τρώνε και ότι το φαινομενικά αθώο αυτό φαγητό είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για την πανευρωπαϊκή πρωτιά που έχουν στην πακυσαρκία τα στρουμπουλά ελληνόπουλα.

Για να δούμε τα γεγονότα:
1. Είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά .

2. Έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου.

3. Τα λάδια για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ταγκισμένα παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών.

4. Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές. Μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες.

5. Η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Εξ ου και οι μερίδες «γίγας» των ταχυφαγείων

6. Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι.

7. Οι περισσότεροι τις συνοδεύουν με κέτσαπ ή άλλα παχυντικά αρτύματα.

8. Πρόκειται για μια πολύ εθιστική τροφή.

9. Τέλος έχουν έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που με την ταυτόχρονη παρουσία λίπους ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση του στν οργανισμό.

Αν θέλετε οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες προτιμήστε αυτές της μαμάς (άντε της πεθεράς).

7. Tα πατατάκια και λοιπά αλμυρά σνακ. Το αλάτι

Ξεχωρίζω τα πατατάκια γιατί τρώγονται σε τεράστιες ποσότητες. Πρόκειται για μια παρηγορητική, και άκρως εθιστική τροφή.

Ένα σακουλάκι πατατάκια των 100gr έχει 550 θερμίδες(!),38gr λίπη από τα οποία τα 11gr είναι κορεσμένα και πολύ αλάτι.

Τα ίδια και χειρότερα είναι τα γαριδάκια,τα sticks,κάτι περίεργοι ξηροί καρποί(μπρρρρ!) και τα δεκάδες άλλα αλμυρά σνακ που οι πιτσιρικάδες τα ζητάνε πλέον με τα brand names τους και τα οποία γεμίζουν τις βαθιές τσέπες των πολυεθνικών σκορπίζοντας τον όλεθρο στην υγεία μικρών και μεγάλων.

Μεγάλες περιεκτικότητες σε ουσίες όπως ακρυλαμίδιο,χρωστικές,βελτιωτικά γεύσης,τρανς και κορεσμένα λιπαρά κλπ.

100% νεκρές θερμίδες,καμία διαθρεπτική αξία και πολύ αλάτι.

Το νάτριο που παίρνουμε από το αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2400mg(2.4 gr) την ημέρα,ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Παίρνουμε όμως πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις έτοιμες,επεξεργασμένες τροφές και αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες σε αρτηρίες,καρδιά,νεφρά και εγκέφαλο σπρώχνοντάς μας μαζί με άλλους επιβαρυντικούςς παράγοντες σε καρδιακά επεισόδια,εγκεφαλικά,άνοια και προβλήματα με τα νεφρά.

Το εμπλουτισμένο με αλάτι αίμα τραβάει με όσμωση νερό μέσα στις αρτηρίες και αυξάνει τον όγκο του ανεβάζοντας την πίεση. Η υψηλή πίεση προξενεί σταδιακά βλάβες στις αρτηρίες και βέβαια και σ’ αυτές που οδηγούν στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Στα νεφρά η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νατρίου στο αίμα εμποδίζει τη δια της όσμωσης αφαίρεση του πλεονάζοντος νερού από το αίμα. Έτσι η πίεση κρατιέται ψηλά και επί πλέον στρεσάρονται πολύ τα λεπτά και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά προκαλώντας σταδιακά νεφρική ανεπάρκεια.

Αλάτι παίρνουμε θέλοντας και μη από πολλές φυσικές και επεξεργασμένες τροφές. Αποφεύγετε το έξτρα αλάτι με κάθε τρόπο!

8. Tα χάμπουργκερ των περισσότερων ταχυφαγείων

Μονονιτρική θειαμίνη,λευκασμένο αλεύρι,ισογλυκόζη,ζάχαρη,μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο,θειϊκό ασβέστιο,ανθρακικό ασβέστιο,γλουτένη σίτου,αλάτι,θειϊκό αμμώνιο,χλωριούχο αμμώνιο,προπιονικό ασβέστιο και νάτριο,φωσφορικό μονοασβέστιο, αιθοξυλιωμένα μονογλυκερίδια κλπ.

Θα μου πείτε: «τι σ’ έχει πιάσει ξαφνικά ρε μάγκα και μας το γύρισες στη χημεία;»

Σας προκαλώ λοιπόν να βρείτε τι μπορεί να υπονοεί το παραπάνω τμήμα χημικής σύστασης!

Μη σπάτε το κεφάλι σας άδικα!

Πρόκειται για μερικά από τα συστατικά των χάμπουργκερ κάποιας αλυσίδας ταχυφαγείων. Δεν έχει σημασία ποιας γιατί δεν είναι εκεί το θέμα μας.

Προσθέστε τώρα:
κρέας που μπορεί να έρχεται από παρτίδες που περιέχουν πολλά ζώα. Υποστηρίζεται ότι ένα και μόνο μπιφτέκι μπορεί να περιέχει κρέας από εκατοντάδες ζώα.

τα απαραίτητα συνοδευτικά για τη συμπλήρωση της γνωστής τριπλέτας των ταχυφαγείων: προτηγανισμένες πατάτες και ανθρακούχα αναψυκτικά.

κέτσαπ,μαγιονέζες και μουστάρδες της συμφοράς

…και έχετε ένα ακόμη εκρηκτικό διατροφικό μίγμα.

Τι να πώ για τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά,τα αντιβιοτικά των ζώων και τα δεκάδες χημικά πρόσθετα!

Έπαθα σοκ όταν είδα μπιφτέκι που μετά από 6 μήνες δεν είχε αποσυντεθεί!(κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο).

Λάστιχο να ήταν θα αλλοιώνονταν!

Ελπίζω ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με όλες τις σχετικές αλυσίδες αλλά φυλάω τα ρούχα μου για νάχω τα μισά.

9. Διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/καρυκεύματα

Μαγιονέζα: δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών,πολύ και όχι καλό λίπος – συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια-και εξαιρετικά πολλές θερμίδες.

Κέτσαπ: όχι και η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι.

ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως πχ η σως ταρτάρ.

Αν η σάλτσα σόγιας σας φέρνει συνειρμούς υγείας να ξέρετε ότι απατάσθε.

Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη,αλάτι και λίπη και κυρίως ότι αλλοιώνουν τη γεύση μας.

Αν συνηθίσεις πχ να τρως μπρόκολο με σάλτσα τυριών είναι σχεδόν αδύνατον να φας μετά σκέτο μπρόκολο και αυτό είναι μια μέγιστη διατροφική ήττα.

Η συμβουλή μου είναι : μακριά από από τέτοιες τεχνητές,πολυεπεξεργασμένες γεύσεις. Μάθετε να απολαμβάνετε τις γεύσεις της φύσης.

10. Έτοιμες σούπες

Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου.Επίσης πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο.

Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά.

Η γεύση τους είναι απόλυτα συνθετική.

Να τις αποφεύγετε! Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας κάνει μια σπιτική σουπίτσα.

Εκτός λίστας αφήνω προσωρινά τα δημητριακά πρωινού αλλά οδεύουν προς τα εκεί με γρήγορους ρυθμούς. Σχεδόν όλα τα μεγάλα εμπορικά ονόματα μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των junk foods.

Kλείνω υπενθυμίζοντας:
όσο περισσότερο μια τροφή αφίσταται της αρχικής της εμφάνισης τόσο πιο επικίνδυνη είναι.
μην εθίζεστε σε έντονες γεύσεις.
όταν βλέπετε πολλά συστατικά στη σύνθεση ενός προϊόντος, προσπεράστε το.
συνηθίστε να τρώτε τις τροφές όπως τις παράγει η μητέρα φύση.
οι Έλληνες είναι ο πιο παχύσαρκος λαός της Ευρώπης. Υπάρχει δραματική χειροτέρευση στις διατροφικές τους συνήθειες τις τελευταίες δεκαετίες.