Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Ψάρι - δηλητήριο: Προκαλεί μυϊκή παράλυση! Μην το φάτε!

Είδηση - σοκ!

Ψάρι - δηλητήριο: Προκαλεί μυϊκή παράλυση! Μην το φάτε!
FOOD NEWS 06.08.2019 10:30

Προκαλεί μυϊκή παράλυση! Μεγάλη προσοχή μην το φάτε αυτό το ψάρι είναι δηλητήριο σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση!

Πρόσφατα, σύμφωνα με το Cyclades24.gr, ερασιτέχνες ψαράδες αλίευσαν στις περιοχές του Ορμου Κουταλά και Λιβαδίου στη Σέριφο, λαγοκέφαλους.

Για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικές αφίσες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον γίνεται έκκληση στον τοπικό αλιευτικό σύλλογο για την εκ νέου ενημέρωση των μελών του.

Ο λαγοκέφαλος προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α. Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.

Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.

Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί. Η εμπορία του απαγορεύεται (Καν. 853/2004).

Ψάρια - δηλητήριο: Προκαλεί μυϊκή παράλυση! Μην το φάτε!

Ψάρια - δηλητήριο: Προκαλεί μυϊκή παράλυση! Μην το φάτε!

Ψάρια - δηλητήριο: Προκαλεί μυϊκή παράλυση! Μην το φάτε!

Κόκκινος συναγερμός: Αυτά είναι τα φρούτα που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα!

Αυτά είναι τα φρούτα που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα! Χτύπησε κόκκινος συναγερμός! Ενημερωθείτε...

Καθαρά τρόφιμα, vs ψεκασμένα τρόφιμα: Σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG, σχεδόν τα 3/4 των 6.953 δειγμάτων τροφίμων που εξετάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα γεωργίας των ΗΠΑ το 2014, περιείχε υπολείμματα φυτοφαρκάκων.

Μετά τη φετινή έρευνα του EWG, εντοπίστηκαν 146 διαφορετικά χημικά σε φρούτα και λαχανικά, χημικά που επέμειναν και μετά το καλό πλύσιμο ή ακόμα και το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.

Οι 10 χειρότερες τροφές που επιταχύνουν τον ...θάνατο!

Τα ευρήματα της μελέτης σε φρούτα και λαχανικά δείχνει πως παρά την απαίτηση των καταναλωτών να παράγονται λιγότερα αλλά πιο καθαρά τρόφιμα, οι εταιρίες επιμένουν να ρίχνουν στην αγορά φρούτα και λαχανικά ψεκασμένα.

Οι καταναλωτές πάντως, δείχνουν μια τάση, να στρέφονται σε φρούτα και λαχανικά που ξέρουν πως έχουν βρεθεί με τα λιγότερα δυνατά χημικά, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να ακολουθούν μια 100% καθαρά οργανική διατροφή.

Η “βρόμικη δωδεκάδα” – Τα πιο ψεκασμένα τρόφιμα
1. Φράουλες

2. Μήλα

3. Νεκταρίνια

4. Ροδάκινα

5. Σέλερι

6. Σταφύλια

7. Κεράσια

8. Σπανάκι

9. Ντομάτες

10. Πιπεριές

11. Ντοματίνια

12. Αγγούρια

Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα, βρέθηκε θετικό σε έναν υψηλό αριθμό πολλών διαφορετικών χημικών και φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μεγάλη συγκέντρωση.

Πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.

Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν.

Ένα μέσο δείγμα πιπεριάς και σταφυλιού, βρέθηκε να έχει 15 χημικά.

‘Ενα μέσο δείγμα φράουλας έχει 17 διαφορετικά χημικά.

Η καθαρή δεκαπεντάδα – Τα καθαρά τρόφιμα
Στον αντίποδα, η καθαρή δεκαπεντάδα περιλαμβάνει τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων.

1. Αβοκάντο

2. Καλαμπόκι

3. Ανανάς

4. Λάχανο

5. Κατεψυγμένος αρακάς

6. Κρεμμύδια

7. Σπαράγγια

8. Μάνγκο

9. Παπάγια

10. Ακτινίδιο

11. Μελιτζάνα

12. Πεπόνι ποικιλία Honeydew

13. Γκρέιπφρουτ

14. Πεπόνι ποικιλία Cantaloupe

15. Κουνουπίδι

Tο αβοκάντο ήταν το πιο καθαρό με μόνο 1% της ποσότητας να βρίσκεται θετικό σε παρασιτοκτόνα.

Το 89% του ανανάνα, το 81% της παπάγιας, το 78% του μάνγκο, το 73% του ακτινιδίου δεν είχαν καθόλου χημικά.

Κανένα από την καθαρή λίστα φρούτων και λαχανικών δεν βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 4 υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Μόνο το 5,5% της καθαρής λίστα βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 2 χημικά.

Και δύο ακόμα
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το EWG επισημαίνει ότι δύο ακόμα είδη προϊόντων, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά – όπως η λαχανίδα (kale) και τα παραπούλια και οι καυτερές πιπεριές – δεν ανήκουν ακριβώς στην Βρώμικη Δωδεκάδα αλλά «συχνά μολύνονται με παρασιτοκτόνα τοξικά για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου» καθώς περιέχουν ίχνη εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Η EWG συνιστά ότι όσοι καταναλώνουν πολλά από αυτά τα τρόφιμα να τα αγοράζουν στην bio Μορφή τους ή να τα καλλιεργούν μόνοι τους. Αν δεν έχεις καμία από τις δύο παραπάνω επιλογές, ο οργανισμός προτείνει να μαγειρεύεις καλά τις κατηγορίες αυτές: Αντί για ωμή πράσινη σαλάτα, προτίμησε λαχανόρυζο ή χορτόπιτα.


Πηγή: Iatrikanea.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

SOS για το κορυφαίο ελληνικό τρόφιμο! Θα εξαφανιστεί αυτό που τρώμε όλοι!

Μεγάλη προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα και τα τρώμε όλοι!

Διαβάστε περισσότερα food news στο Youweekly.gr

TAGS
Share