Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Βάλε το τοστ στη κατάψυξη πριν το ψήσεις - Έτσι θα βγει τραγανό!

Το κόλπο που δεν ήξερες

Βάλε το τοστ στη κατάψυξη πριν το ψήσεις - Έτσι θα βγει τραγανό!
FOOD NEWS 06.04.2020 14:26
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αν νομίζεις πως το μυστικό για ένα τραγανό τοστ κρύβεται στο μπόλικο βούτυρο στις εξωτερικές φέτες, κάνεις μεγάλο λάθος. Το απίστευτο κόλπο είναι να το βάλεις στην κατάψυξη πριν το ψήσεις!

Αρχικά, φρόντισε να επιλέξεις ένα ψωμί του τοστ από το φούρνο της γειτονιάς σου με λιγότερα συντηρητικά και περισσότερη γεύση.

Έπειτα και όσο το ψωμί είναι φρέσκο, τοποθέτησε τις φέτες στην κατάψυξη. Μπορείς να τοποθετείς το τοστ με γαλοπούλα και τυρί έτοιμο στην κατάψυξη και να το ψήσεις ακριβώς τη στιγμή που το θέλεις. Δεν χρειάζεται απόψυξη. Βάλε απευθείας το τοστ στην τοστιέρα, χωρίς να το πατήσεις.

Άφησέ το να ψηθεί λίγη ώρα παραπάνω από το απλό τοστ και η διαφορά στο «κρατς» θα σε σώσει.

Και για σένα που είσαι καλοφαγάς σου έχουμε εδώ μια συνταγή για το πως να φτιάξεις τέλεια πίτσα με φέτες από τοστ! Πάτα εδώ για να δεις αναλυτικά

Μπορεί να αρρωστήσεις βαριά από τοστ - Σταμάτα να κάνεις αυτό το 1 πράγμα

Μεγάλη προσοχή! Ένα είναι το πράγμα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να μην αρρωστήσεις βαριά από... τοστ! Ναι, καλά διάβασες! Μπορείς να πάθεις μέχρι και καρκίνο από αυτό.

Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

τοστ

Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Όπως αναφέρει, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.

Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.

Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ. Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν – αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Γρήγορη πίτσα με ψωμί του τοστ, αυγά και κρέμα γάλακτος

Κάνει θραύση αυτή η δίαιτα με τοστ - Μέχρι να πεις τη λέξη "ψωμί" θα είσαι μείον 4 κιλά

Share