Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Ανακαλεί τυρί κρέμα

Μεγάλη προσοχή!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Ανακαλεί τυρί κρέμα

Ο ΕΦΕΤ σήμανε συναγερμό, καθώς ανακαλεί μετά από ενημέρωση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), τυρί κρέμα που ενδέχεται να είναι επιμολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Clostridium botulinum.

Μετά από την ανάκληση αυτών των επικίνδυνων τροφίμων στην αγορά, έρχεται ακόμα ένα να προστεθεί στην λίστα.

Να σημειώσουμε πως συναγερμό σήμανε και ο ΕΟΦ ο οποίος ανακάλεσε γνωστό αντισηπτικό. Δείτε εδώ για ποιο πρόκειται.

Πρόκειται για δύο προϊόντα προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου, με εμπορική ονομασία:

  • “PRIMULA CHEESE n’ prawns” (ΤΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ, ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ), σε συσκευασία των 150g, ανεξαρτήτως παρτίδας και
  • “PRIMULA CHEESE n’ ham” (ΤΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ, ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ) σε συσκευασία των 150g, ανεξαρτήτως παρτίδας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Πηγή: athensmagazine.gr

Πέρα από το τυρί κρέμα, ο ΕΦΕΤ ανακαλεί και φαγητό με σαλμονέλα

Συναγερμό έχει σημάνει εδώ και λίγη ώρα ο ΕΦΕΤ μιας και ανακαλεί ένα επικίνδυνο φαγητό, στο οποίο βρέθηκε σαλμονέλα. Πρόκειται για ένα συσκευασμένο μπιφτέκι κοτόπουλο.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με τα στοιχεία: «ΥΨΗΣΤΟΝ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ», αριθμού παρτίδας LOT 06720, με ημερομηνία ανάλωσης 09/03/2021 και ημερομηνία κατάψυξης 09/03/2020, που παράγεται από την εταιρεία «ΜΕΑΤΚΑ ΑΕ».

Στο συγκεκριμένο δείγμα διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα

"Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή και λαμβάνοντας υπόψη την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών και την επιθυμία τους για τρόφιμα που πιθανόν να βοηθούν στην πρόληψη ή και την θεραπεία του κορωνοϊού και το πόσο ευάλωτοι μπορεί να γίνουν σε πιθανή παραπλάνηση από διαφημίσεις/αναρτήσεις σε ιστοσελίδες εταιριών που διακινούν τρόφιμα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, ενημερώνει ότι :

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις/παρουσιάσεις προς πώληση τροφίμων, στις οποίες υπάρχει υπαινιγμός ότι τρόφιμο ή κάποιο συστατικό τροφίμου συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην πρόληψη / αγωγή / θεραπεία από ιογενείς λοιμώξεις ή υπάρχει ισχυρισμός υγείας που υπονοεί την ενίσχυση της ανοσίας έναντι οποιουδήποτε ιού.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σχετικές με την αποτελεσματικότητα τροφίμων ή συστατικών τροφίμων έναντι του κορωνοϊού και επομένως δεν μπορεί να γίνει κανένας ισχυρισμός υγείας που να τον μνημονεύει". Να πούμε ότι ο ΕΦΕΤ είχε ανακαλέσει πρόσφατα και επικίνδυνο βιολογικό προϊόν. Δείτε εδώ ποιο είναι.

φρούτα σε μπολ τρόφιμα

TAGS