Ξεπλένετε το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψετε; Μην το ξανά κάνετε! Μπορεί να...

Το λάθος που κάνουμε όλοι

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ξεπλένετε το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψετε; Μην το ξανά κάνετε! Μπορεί να...

Πριν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο και γενικότερα κάθε κρέας, η συνηθέστερη κίνηση που κάνουμε είναι να το ξεπλύνουμε και να το ρίξουμε στον φούρνο ή την κατσαρόλα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος, ενώ λάθη κάνουμε κι όσον αφορά το ψήσιμο μιας μπριζόλας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα

Έχουμε δει κι άλλες φορές πως μπορεί να κάνουμε λάθος σχετικά με το κρέας μας, τόσο ως προς το μαγείρεμα όσο ως προς και τη διαλογή του, για παράδειγμα δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να επιλέγετε αποκλειστικά άπαχο κρέας. Ένα ακόμη λάθος είναι και να ξεπλύνουμε το κρέας μας κι αυτό γιατί κατά αυτόν τον τρόπο ανοίγουν οι πόροι του κρέατος με αποτέλεσμα να απορροφά όλα τα λιπαρά στοιχεία.

Η πιο ασφαλής λύση λοιπόν είναι να ξεπλύνουμε το κρέας να το "ταμπονάρουμε" με ένα κομμάτι χαρτί να το αφήσουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά να απορροφήσει όλα τα υγρά του και στη συνέχεια να το μαγειρέψουμε.

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα

Το μυστικό για να βγει ζουμερό το κοτόπουλο στον φούρνο και με τραγανή πέτσα

Μετά το απίστευτο τρικ που σας δώσαμε για να βγαίνουν τραγανές οι τηγανιτές πατάτες πάμε στο ψητό κοτόπουλο στο φούρνο, που είναι φαγητό για όλη την οικογένεια και αν ακολουθήσεις μερικά μυστικά που μας έδωσε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, θα σου βγαίνει πάντα ζουμερό και νόστιμο και η πέτσα του τραγανή και απολαυστική.

Ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από από το ψυγείο στο φούρνο γιατί θα βγει σκληρό και ινώδες μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30΄ στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

Τραγανή πέτα

Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.

Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δυο για να πάρει αρώματα.

Και τώρα που μάθαμε τα βασικά, παρακάτω θα βρείτε και μια τέλεια συνταγή με κοτόπουλο...