Βάζετε μαγειρική σόδα στα ρεβύθια για να μαλακώσουν; - Το τραγικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι

Διαβάστε αναλυτικά τί πρέπει να κάνετε

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Kyle Killam/ Pexels
Kyle Killam/ Pexels

Σε περίπτωση που το έχετε με την μαγειρική καθώς απολαμβάνετε να μαγειρεύετε στην κουζίνα του σπιτιού σας, τότε μπορείτε να συνεχίσετε το διάβασμα καθώς θα σας αναφέρουμε την αιτία που δεν πρέπει να βάλετε μαγειρική σόδα στα ρεβύθια σας για να μαλακώσουν.

Μπορείτε ωστόσο να ρίξετε μια ματιά και να δείτε τί αλλαγή θα κάνει στο σώμα σας αν κάνετε μπάνιο κάθε βράδυ μόνο με μαγειρική σόδα και...

Οι λόγοι που δεν πρέπει να βάλετε μαγειρική σόδα στα ρεβύθια

  • Μην ανακατεύετε διαφορετικές «παρτίδες» οσπρίων στην ίδια κατσαρόλα. Ο χρόνος μαγειρέματός τους μπορεί να διαφέρει.
  • Καλό είναι καθαρίζετε και να ξεπλένετε προσεκτικά τα όσπρια πριν το μαγείρεμα, ώστε να απομακρυνθούν μικρές πετρούλες ή άλλες ίνες, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσετε χύμα κι όχι συσκευασμένα.
  • Τα περισσότερα όσπρια πρέπει να ενυδατωθούν πριν το μαγείρεμα. Είναι το γνωστό μας «μούλιασμα». Τα βάζετε αποβραδίς σε μια κατσαρόλα με νερό και, αν θέλετε, προσθέτετε μαγειρική σόδα, φροντίζοντας να τα ξεπλύνετε καλά πριν τα μαγειρέψετε.
  • Να ξέρετε όμως πως η μαγειρική σόδα βοηθά τα όσπρια να βράσουν πιο γρήγορα και να γίνουν πιο εύπεπτα. Καταστρέφει, όμως, τη βιταμίνη Β1 που χρειάζεται το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
  • Αν κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος κάποια όσπρια ανέβουν στην επιφάνεια, καλό είναι να τα πετάξετε γιατί ίσως
    είναι κούφια.

Το μυστικό για να πετύχουν τα ρεβύθια
Katana/ Pexels

  • Αν πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια, βάλτε μια πατάτα στο φαγητό μέχρι να βράσει. Αυτή θα απορροφήσει το περισσό αλάτι και εσείς μετά απλώς θα την πετάξετε!
  • Αλλάζοντας συχνά νερό στα όσπρια, χάνουμε μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, ενώ, αν τα ξαφρίζουμε, πετάμε μαζί και λίγες από τις πρωτεΐνες τους.
  • Καλό είναι να μαγειρεύετε τα όσπρια όταν είναι ακόμα φρέσκα ή «φετινά», όπως λέγονται. Όσο περισσότερο παλιώνουν, τόσο πιο δύσκολα βράζουν, ενώ αρχίζουν τις… κακές παρέες στο ντουλάπι μας, πιάνοντας φιλίες με έντομα και ζιζάνια.
  • Καλό είναι να διατηρείτε τα όσπρια σε ξηρό και δροσερό μέρος μέσα σε πάνινες σακούλες, ώστε να μπορούν να αναπνέουν.
  • Η φακή, η φάβα, τα μαυρομάτικα φασόλια και η ροβίτσα δεν χρειάζονται μούλιασμα.
  • Αν ξεχάσετε το μούλιασμα ή δεν προλαβαίνετε, βράζετε τα όσπρια για 5 λεπτά και τα αφήνετε σε καυτό νερό για 1 ώρα. Στραγγίζετε και μαγειρεύετε κανονικά.
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσετε νερό στο μαγείρεμα, φροντίστε να είναι ζεστό για να μη διακοπεί ο βρασμός.
  • Για μαγείρεμα στο φούρνο, βράζετε πρώτα τα όσπρια μόνα τους και μετά τα ψήνετε στο φούρνο με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Η σόγια, πολύ δημοφιλής τις μέρες της νηστείας, χρησιμοποιείται για την παραγωγή γάλακτος, τυριών ακόμα και κιμά.
  • Τα κουκιά τρώγονται μαγειρεμένα χλωρά ή ξερά. Για να δοκιμάσετε ξερά κουκιά: τα μουλιάζετε αποβραδίς, αφαιρείτε το μαύρο μάτι στην κορυφή, τα βράζετε για 1 ώρα περίπου, τα στραγγίζετε και τα μαγειρεύετε ανάλογα με τη συνταγή σας.Καλό θα είναι να βάλετε περιορισμένη σόδα στα όσπρια σας, γιατί ειδικοί υποστηρίζουν ότι χάνουν τις βιταμίνες τους

Δείτε επίσης τη συνταγή της Ελένης Μενεγάκη για ρεβίθια στο ταψί

Η Ελένη Μενεγάκη λατρεύει τη μαγειρική της και δεν διστάζει να το δείχνει. Μάλιστα και στις εκπομπές της, πολλές φορές έμπαινε στην κουζίνα και μαγείρευε μαζί με τον μάγειρα που είχε μαζί της. Η αγαπημένη της νηστίσιμη συνταγή, δεν είναι άλλη από τα ρεβίθια στο ταψί.

Η παρουσιάστρια είχε αποκαλύψει σε μία εκπομπή της, πως την συνταγή αυτή της την είχε δείξει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και γρήγορα έγινε μία από τις πιο αγαπημένες της οικογένειάς της. Μιας και είπαμε ωστόσο για μάγειρες, αυτός που ακούστηκε για τη νέα εκπομπή της Ελένης, είναι ο Βασίλης Καλλίδης.

Ελένη Μενεγάκη ρεβίθια

Υλικά:

  • 500 γραμμ. ρεβίθια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 2 μικρές ντομάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:

Από την προηγουμένη μέρα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβίθια με λίγη σόδα μαγειρικής με μπόλικο νερό. Αν είναι βραστερά, μπορούμε να παραλείψουμε τη σόδα. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα.

Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το χρώμα, η υφή και το χύλωμα των ρεβιθιών.