Σταματήστε να πλένετε το κρέας: Μπορεί να...

Τώρα που έρχεται και η Τσικνοπέμπτη επιβάλλεται να το γνωρίζετε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Argiro.gr
Argiro.gr

Πόσες φορές έχετε αγοράσει κρέας και πριν το μαγειρέψετε, όταν το βγάλετε από το περιτύλιγμα το ξεπλένεται; Πολλές! Κι όμως, είμαστε σίγουροι πως δεν γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου εξηγεί τον λόγο!

Η υγιεινή και η καθαριότητα έχει συνδεθεί άρρηκτα με το πλύσιμο είτε με ζεστό είτε με κρύο νερό. Έτσι η πλειοψηφία των καταναλωτών πλένει το κρέας (κόκκινο ή λευκό) κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης ή προσθέτουν καυτό νερό. Επιτυγχάνεται λοιπόν με τον τρόπο αυτό ο επιθυμητός βαθμός υγιεινής και η διασφάλιση της ποιότητας του κρέατος που πρόκειται να μαγειρευτεί;

Από επιστημονική άποψη, πλένοντας το κρέας δεν εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η ασφάλειά του και το μόνο που δημιουργείται είναι διασταυρούμενη επιμόλυνση (cross contamination), αφού με τη ρίψη νερού παρασύρονται και μεταναστεύουν μικρόβια από την επιφάνεια του κρέατος ακανόνιστα σε όλο το νεροχύτη, το σκεύος που έχει τοποθετηθεί για πλύσιμο ακόμη και τον πάγκο της κουζίνας.

Άλλωστε το μικροβιακό φορτίο που περιέχεται σε ένα ωμό κομμάτι κρέατος καταστρέφεται με τη θερμική επεξεργασία που υφίσταται κατά το μαγείρεμα. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυνατό να εντοπίσουμε υπολείμματα από ξένα σώματα όπως σπασμένα μικρά κόκκαλα, τρίχες και αρκεί να τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας στεγνό ή ελαφρώς νωπό. Δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι κατά τη διαδικασία της σφαγής ενός ζώου ή πουλερικού σε οργανωμένες μονάδες επεξεργασίας κρεάτων, περιλαμβάνεται υποχρεωτικά το στάδιο της πλύσης.

Σημεία προσοχής όσον αφορά το κρέας

Το σημαντικότερο είναι να επιλέγουμε καλές πρώτες ύλες από προμηθευτές που εμπιστευόμαστε και εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας, καθώς και να τα διατηρούμε σε σωστές συνθήκες ψύξης πριν το μαγείρεμα. Κατά την προεργασία της πρώτης ύλης στο σπίτι μας (μεριδοποίηση, μαρινάρισμα κτλ) οφείλουμε να είμαστε επιμελείς και προσεκτικοί κατά τους χειρισμούς μας με τις πετσέτες τις κουζίνας, τα σκευή που χρησιμοποιούμε και το πλύσιμο των χεριών, ώστε να ελαχιστοποιούμε τυχόν πιθανότητα επιμόλυνσης. Έχοντας μεριμνήσει για τα παραπάνω, το μόνο που μένει είναι να επιλέξουμε τη σωστή συνταγή (δείτε εδώ μια τέλεια που βρήκαμε για εσάς) για ένα τέλειο μαγειρικό αποτέλεσμα!

Μυστικά για τρυφερό κρέας στην κατσαρόλα

Σταματήστε να πλένεται το κρέας: Ο κίνδυνος που διατρέχει!

Το σωστό θωράκισμα του κρέατος είναι η μισή επιτυχία του φαγητού. Για να θωρακίσουμε το κρέας, το στεγνώνουμε καλά πρώτα, με απορροφητικό χαρτί. Έτσι αφαιρούμε οποιαδήποτε υγρασία που το εμποδίζει να κάνει κρούστα και δεν το αφήνει να ροδίσει.

Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με ελάχιστη λιπαρή ουσία, αφήνουμε το κρέας να κάνει ωραία ρόδινη κρούστα γύρω γύρω. Δεν πρέπει να θωρακίζουμε όλα τα κομμάτια του κρέατος μαζί, γιατί πέφτει η θερμοκρασία στην κατσαρόλα και βράζουν αντί να κάνουν κρούστα.

Δεν γυρνάμε συνέχεια το κρέας, γιατί έτσι θα χαθούν τα πολύτιμα υγρά που προσπαθούμε να συγκρατήσουμε.

Δεν ζορίζουμε, δεν τραβάμε το κρέας, ενώ κολλάει στην κατσαρόλα για να το αναποδογυρίσουμε. Θα ξεκολλήσει μόνο του όταν ψηθεί σωστά στο χρονο του.

ΠΗΓΗ Argiro.gr