Τα πράγματα που απαγορεύεται να πετάτε στα σκουπίδια!

Τι απαγορεύεται;

Τα πράγματα που απαγορεύεται να πετάτε στα σκουπίδια!

Μπορεί όταν πλέον δεν χρειαζόμαστε κάποια πράγματα να τα πετάμε στα σκουπίδια, ωστόσο δεν είναι όλα για τον κάδο απορριμμάτων!

Μερικά πράγματα απαγορεύεται δια ροπάλου να πετάμε στα σκουπίδια! Ποια είναι αυτά; Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: 4 εύκολα tips για να κάνετε το σπίτι σας ζεστό και φιλόξενο!

Μπαταρίες Η αλήθεια είναι πως οι μπαταρίες είναι τόσο μικρές που είναι πολύ εύκολο να τις πετάξει κανείς χωρίς να το πολυσκεφτεί. Μην το κάνετε σε καμία περίπτωση. Οι μπαταρίες περιέχουν μέταλλα, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το νικέλιο και το κάδμιο, πράγμα που σημαίνει πως δεν πρέπει να πετιούνται μαζί με τα άλλα σκουπίδια ακόμα και με αυτά που είναι για ανακύκλωση. Αντιθέτως, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρία Άφης Α.Ε. η οποία αναλαμβάνει με ειδικά κουτιά που έχει τοποθετήσει σε διάφορα καταστήματα την ανακύκλωση όλων των μπαταριών. Στο site της εταιρίας μπορείτε να δείτε που βρίσκεται ο πλησιέστερος σε εσάς κάδος ανακύκλωσης μπαταριών, να συγκεντρώνετε όλες τις μπαταρίες σας και να τις πετάτε όλες μαζί.

Δείτε ακόμη: Κίτρινα μαξιλάρια! Επανέφερε τα στο λευκό χρώμα!

Ηλεκτρονικές συσκευές Μην πετάτε τις παλιές ηλεκτρονικές σας συσκευές στα σκουπίδια. Τηλεοράσεις, dvd players, laptop και εκτυπωτές καλό είναι να ανακυκλώνονται. Αυτό ακριβώς κάνει η εταιρία Aνακύκλωση Συσκευών Α.Ε., η οποία αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: Θέλετε να κάνετε το μπάνιο σας να αστράφτει; Αυτός είναι ο τρόπος!

Λάμπες φθορισμού (CFL) Αυτές οι λάμπες πέρα από πολύ αποτελεσματικές είναι και πολύ καλές για το περιβάλλον. Παρόλα αυτά περιέχουν και λίγο υδράργυρο πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι ασφαλείς για να πετιούνται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Oι συγκεκριμένοι λαμπτήρες οικονομίας θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης σε συμβεβλημένους δήμους και συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής. Η εταρία που τις ανακυκλώνει είναι η Φωτοκύκλωση Α.Ε.

Δείτε ακόμη: Δες πως μπορείς να αλλάξεις την κουζίνα σου με μόνο 230 ευρώ!

Ανιχνευτές καπνού Αυτές οι συσκευές προστατεύουν εσάς και την οικογένειά σας από τη φωτιά αλλά πρέπει να αντικαθίστανται κάθε περίπου 10 χρόνια. Οι ανιχνευτές ιονισμού καπνού εκπέμπουν και ένα μικρό ποσοστό ακτινοβολίας και έτσι πρέπει να επιστρέφονται στον κατασκευαστή τους, αφού αφαιρεθούν οι μπαταρίες τους. Από την άλλη μεριά οι φωτοηλεκτρικοί ανιχνευτές μπορούν να ανακυκλωθούν όπως και οι υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές.

Μπογιές Οι μπογιές που έχουν σαν βάση τους το νερό μπορούν να πεταχτούν κανονικά στα σκουπίδια. Αντιθέτως οι μπογιές που έχουν σαν βάση τους το λάδι περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες πρέπει να ανακυκλώνονται σωστά.