Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε οικονομία στον θερμοσίφωνα!

Φουσκωμένοι λογαριασμοί τέλος!

Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε οικονομία στον θερμοσίφωνα!

Φουσκωμένοι λογαριασμοί τέλος με ένα trick που θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε χρήματα από το θερμοσίφωνα.

Οι μεγαλύτεροι καβγάδες στην ιστορία κάθε νοικοκυριού ξεκινούν από τη στιγμή που θα γίνει η τελετή παραλαβής των οικιακών λογαριασμών. Σε αυτούς τους καβγάδες, φυσικά, θέλετε να τηρηθούν η σωστή κι οικονομική χρήση του θερμοσίφωνα.

Γιατί συγκεκριμένα αυτή η «εμμονή» το θερμοσίφωνα;

Κατ’αρχάς, γιατί η ενέργεια που «καίει» αγγίζει το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού σας. Πέρα από αυτό, τη λέξη «θερμοσίφωνας» ακολουθεί ένα δημόσιο debate σχετικά με το αν είναι καλύτερο να τον αφήνετε μόνιμα ανοιχτό ή να τον ανοιγοκλείνετε. Για να μάθετε ποια πλευρά πρέπει να στηρίξετε με την καθημερινή πράξη σας, διαβάστε παρακάτω. Δείτε εδώ ποιες ηλεκτρικές συσκευές «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς σας.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αν φτάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία, ο θερμοστάτης δίνει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση, αλλά, αν τον αφήσετε ανοιχτό, η τελευταία ενεργοποιείται εκ νέου όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει—ακόμα και αν εσείς δεν έχετε καταναλώσει το νερό. Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, επιφέρει αναπόφευκτα μια σπατάλη ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του.


Ανάψτε το θερμοσίφωνα λίγο πριν μπείτε για μπάνιο.
Για την ακρίβεια, μάλιστα, η σπατάλη ενέργειας αυξάνεται όσο αυξάνεται η επιλεγμένη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Παράλληλα, εξαρτάται κι από το πόσο καλή ή κακή είναι η μόνωσή του, ειδικά αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

Ποια είναι η καλύτερη λύση λοιπόν; Να προγραμματίζετε την ώρα της ημέρας που θα ανάβετε τον θερμοσίφωνα, δηλαδή λίγο πριν την ώρα που συνήθως κάνετε μπάνιο. Έτσι, άλλωστε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τέλος, για να εξοικονομήσετε (επιπλέον) χρήματα, ρυθμίστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 60°C.

7+1 έξυπνοι τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό στο μπάνιο σας!

Όλοι απολαμβάνουμε ένα ζεστό μπάνιο κάτω από την ντουζιέρα με το νερό να τρέχει άφθονο. Ωστόσο, είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε το νερό με έξυπνο τρόπο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε νερό, αρκεί να πάρετε την απόφαση να ζήσετε μια πιο «πράσινη» ζωή. Έτσι θα συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα θα δείτε τους λογαριασμούς του νερού να μειώνονται δραματικά.


Πού, όμως, χρησιμοποιείτε το νερό σας; Σε ένα μέσο νοικοκυριό το 35-55% του νερού χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, το 30-37% στο μπάνιο, το 10-13% στο πλυντήριο, το 9-13% στην κουζίνα και το 1-10% ξοδεύεται λόγω διαρροών. Το 16% του νερού στο σπίτι σας ξοδεύεται στο… καζανάκι!


Έτσι, λοιπόν, αν θέλετε να αρχίσετε να εξοικονομείτε νερό, ξεκινήστε από τις διαρροές και διορθώστε τις. Αφού ολοκληρωθεί αυτό, όπως θα διαβάσατε και παραπάνω, η μεγαλύτερη χρήση του νερού γίνεται στο μπάνιο σας.

Εμείς σας προτείνουμε 8 έξυπνους τρόπους οι οποίοι θα αλλάξουν τις συνήθειές σας και θα σας απαλλάξουν από τα επιπλέον κόστη.

1. Όποτε έχετε την δυνατότητα και η τουαλέτα σας έχει διπλό μπουτόν για το καζανάκι, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τη μισή ποσότητα νερού.

2.Η άσκοπη χρήση στο καζανάκι σας είναι από τις σημαντικότερες αιτίες υπερκατανάλωσης νερού. Μην τραβάτε το καζανάκι χωρίς να υπάρχει λόγος και ποτέ μην ρίχνετε πράγματα στην λεκάνη της τουαλέτας σας που θα σας αναγκάσουν να το χρησιμοποιήσετε 2 και 3 φορές.

3.Κάντε πιο σύντομα ντους. Συντομεύστε τον χρόνο που περνάτε στην ντουζιέρα σας για να εξοικονομήσετε όχι μόνο νερό, αλλά και το ρεύμα που σχετίζεται με τον θερμοσίφωνα.

4.Προσέξτε στο σύστημα νερού σας, ο θερμοστάτης να μην είναι ρυθμισμένος πολύ ψηλά. Το να προσθέτετε κρύο νερό για να μειώσετε τη θερμοκρασία του πολύ ζεστού θα σας οδηγήσει στο να ξοδέψετε περισσότερο νερό, αλλά και ενέργεια.

5. Προμηθευτείτε ένα καλό τηλέφωνο μπάνιου. Ένα καλό τηλέφωνο με αξιολόγηση 3 αστέρων, δεν θα καταναλώσει περισσότερα από 9 λίτρα νερού το λεπτό.

6. Βάλτε στην καθημερινότητά σας τη συνήθεια να κλείνετε την βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε.

7. Βάλτε στον νεροχύτη του μπάνιου σας μια μικρή λεκάνη όπου θα συγκεντρώνεται το νερό όταν πλένετε τα χέρια και το πρόσωπό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό που θα μαζευτεί στην τουαλέτα σας.

8.Προμηθευτείτε ένα καλό πλυντήριο, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσετε νερό. Επιλέξτε ένα που έχει αξιολογηθεί με 4 αστέρια και πάνω. Συνήθως αυτό σημαίνει εμπρόσθια φόρτωση. Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης μπορούν να καταναλώσουν έως και 50% λιγότερο νερό από αυτά της άνω φόρτωσης.