Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Προσοχή! Αυτές οι συσκευές στο σπίτι καίνε το περισσότερο ρεύμα!

Για να ξέρετε που ξοδεύετε χρήματα!

Προσοχή! Αυτές οι συσκευές στο σπίτι καίνε το περισσότερο ρεύμα!
DECO & ΣΠΙΤΙΑ 23.05.2019 14:19

Υπάρχουν μερικές συσκευές μέσα στο σπίτι που γνωρίζετε ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια.

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν και άλλες τις οποίες δεν υποπτεύεστε ότι σας αυξάνουν τον λογαριασμό του ρεύματος. Δείτε ποιες είναι αυτές:

Ψυγείο

Αν έχετε παλιό ψυγείο ο μόνος τρόπος για να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια είναι να το αντικαταστήσετε. Όπως συμβαίνει με όλες τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αυτές λειτουργούν όλο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Μην ανησυχείτε για τα χρήματα που μπορεί να ξοδέψετε σε ένα καινούργιο ψυγείο καθώς θα κάνετε απόσβεση μέσα σε μόλις 2 χρόνια. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας σε ό,τι αφορά το ψυγείο είναι να κάνετε έναν έλεγχο στη μόνωση της πόρτας του. Βάλτε ένα κομμάτι χαρτί στην πόρτα και κλείστε την. Αν το χαρτί μένει στη θέση του τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη. Διαφορετικά χρειάζεται αλλαγή. Τέλος, προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο σας και αν το κάνετε να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό. Μην ανοίγετε το ψυγείο για πολύ ώρα.

Πιστολάκι

Παρόλο που μπορεί να μη χρησιμοποιείτε το πιστολάκι για ώρα, πρόκειται για μία συσκευή που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα πράγμα. Αυτό αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το αντικαταστήσετε και αυτό με κάποιο άλλο πιο καινούργιο (και άρα καλύτερης ενεργειακής κλάσης).

Συσκευές σε αναμονή

Πολλές φορές ξοδεύετε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης. Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο.

Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό καίει πολύ ρεύμα και γι' αυτό συμβαίνουν διακοπές ρεύματος τις ημέρες του καλοκαιριού με καύσωνα, όταν όλοι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους στο φουλ. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι πως τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο. Ποια είναι, όμως, η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε στον κλιματισμό; Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι. Αν από την άλλη μεριά δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε καθόλου κλιματισμό, δείτε εδώ πως να ρυθμίσετε το καλοριφέρ σας για ζέστη και οικονομία. Ρυθμίζετε πάντα το κλιματιστικό σας στη σωστή θερμοκρασία.

Αφυγραντήρας

Αν ζείτε σε περιοχή που έχει πολύ υγρασία τότε κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα. Πρόκειται για μία συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Επειδή η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία ή και στα έπιπλα του σπιτιού, γίνεται πολύ μεγάλη κατανάλωση της συσκευής. Το πόση ενέργεια θα καταναλώνει εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί. Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο (τις πόρτες και τα παράθυρα) στο οποίο έχετε τοποθετήσει τον αφυγραντήρα. Καλό είναι να ξέρετε πως αν υπάρχει υγρασία σε ένα ολόκληρο σπίτι ένας αφυγραντήρας δεν μπορεί να την αφαιρέσει από παντού. Επίσης μπορείτε να επενδύσετε σε έναν καλό ψηφιακό αφυγραντήρα ο οποίος έχει καλύτερη απόδοση.

Θερμοσίφωνας

Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό στο ντους, καθώς και για να πλένετε τα πιάτα και τα ρούχα σας. Με λίγα λόγια καταναλώνετε μπόλικο. Φυσικά, η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα πρέπει να μειώσετε την θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Προφανώς δεν πρέπει ποτέ να τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους. Πλένετε τα ρούχα σας με κρύο ή χλιαρό νερό.

Φούρνος / Ψηστιέρα / Τοστιέρα

Ποιο είναι άραγε το πιο οικονομικό; Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από τα τρία παραπάνω και αν δεν είναι απαραίτητος καλό είναι να μην τον χρησιμοποιείτε τακτικά. Έτσι, όταν αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε την ψηστιέρα ή και την τοστιέρα. Μην ζεσταίνετε, για παράδειγμα, το φαγητό σας στο φούρνο καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου οικονομικό. Επίσης, υπάρχουν τροφές όπως είναι τα κρέατα και τα λαχανικά που μπορούν εύκολα να μαγειρευτούν στην ψηστιέρα πολύ πιο γρήγορα και σίγουρα πολύ πιο οικονομικά. Μάθετε να βάζετε σε λειτουργία τον φούρνο μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια της κουζίνας.

3+1 έξυπνες ιδέες εξοικονόμησης νερού στο σπίτι!

Το νερό μπαίνει στο σπίτι μας για να καλύψουμε τις βασικές, καθημερινές μας ανάγκες. Το γεγονός ότι μας παρέχεται τόσο εύκολα και γενναιόδωρα δε σημαίνει όμως ότι είναι και ανεξάντλητο.


Πρέπει να σεβόμαστε το νερό και τους συνανθρώπους μας που το στερούνται, να μην το σπαταλάμε και να το χρησιμοποιούμε με φειδώ και προσοχή, μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο. Για να επιτευχθεί μείωση των ποσοτήτων νερού που χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι, αρκεί να γίνεται έλεγχος στην κατανάλωση και λελογισμένη χρήση του.


Μερικές απλές συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού:

– Ελέγξτε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού για διαρροές. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει κλείνοντας την γενική βάνα και ελέγχοντας το ρολόι υδρομέτρησης του σπιτιού. Εάν αυτό συνεχίζει να μετράει τότε θα πρέπει άμεσα ο υδραυλικός να επιθεωρήσει τα υδραυλικά του σπιτιού. Θυμηθείτε ότι μια βρύση που στάζει (μικρή σταγόνα) σπαταλά 3 λίτρα νερού την ημέρα. Αν στάζει για παράδειγμα 5 ημέρες, τότε έχουν χαθεί 15 λίτρα.

– Καταναλώστε το νερό με λογική και αποφύγετε τις σπατάλες. Κλείστε την βρύση όταν πλένετε τα χέρια ή τα δόντια σας (εξοικονομούνται 15 λίτρα το λεπτό), προτιμήστε να πλύνετε τόσο τα ρούχα όσο και τα πιάτα στο πλυντήριο, αφού έχει
γεμίσει. Αποφύγετε να γεμίστε την μπανιέρα (χρειάζεται 150 λίτρα).

– Επαναχρησιμοποιήστε νερό, όπου είναι δυνατόν. Το νερό από το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ποτίσετε τα φυτά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσετε το καζανάκι, μια συσκευή η οποία λειτουργεί με καθαρό νερό καλής ποιότητας, ενώ μπορείτε να το γεμίζετε με νερό το οποίο προέρχεται από άλλες χρήσεις. Να θυμάστε ότι ένα καζανάκι απαιτεί 9 λίτρα για να γεμίσει.

– Αντικαταστήστε τον παλιό οικιακό υδραυλικό εξοπλισμό με καινούργιο νέας τεχνολογίας, ο οποίος συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού. Συσκευές όπως καζανάκια διπλής ροής, βρύσες οι οποίες αναμιγνύουν αέρα με νερό, μειώνουν αρκετά την κατανάλωση νερού. Σε αρκετές χώρες επιδοτείται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Aπίστευτες συμβουλές από το μπαούλο της γιαγιάς! Πώς θα διώξετε τη μούχλα!

Λακ: Έξυπνες χρήσεις για μέσα και... έξω από το σπίτι!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για το σπίτι στο Youweekly.gr!

Share