Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μεγάλη προσοχή! Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει πως πρέπει να καθαρίζεις, πιο τακτικά αυτό το σημείο του σπιτιού σου!

Τι παραλείπουμε;

Μεγάλη προσοχή! Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει πως πρέπει να καθαρίζεις, πιο τακτικά  αυτό το σημείο του σπιτιού σου!
DECO & ΣΠΙΤΙΑ 25.06.2019 17:22

Πρέπει να καθαρίζεις, πιο τακτικά αυτό το σημείο του σπιτιού σου. Δώσε μεγάλη προσοχή γιατί αυτή η νέα έρευνα θα ανατρέψει τα δεδομένα!

Αυτό αναφέρει η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας στην τελευταία έκθεση της, θεωρώντας ότι η λεγόμενη «υπόθεση της υγιεινής», αν εφαρμοστεί άκριτα, μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις.

Παιδιά και καθαριότητα
Η έκθεση επισημαίνει ότι πράγματι δεν πειράζει τα παιδιά να παίζουν στο ύπαιθρο ή με ζώα και να εκτίθενται σε «καλά» βακτήρια, πράγμα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα τους. Όμως, είναι πολύ ζωτικό να πλένουν τα χέρια τους προτού φάνε (ιδίως με τα χέρια), και να τα πλένουν σωστά τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι, κάθε φορά που έχουν πιάσει ζώα, καθώς και κάθε φορά που πάνε στην τουαλέτα. Η Βασιλική Εταιρεία τάσσεται υπέρ μιας «στοχευμένης υγιεινής», η οποία μαθαίνει τους ανθρώπους να βάζουν προτεραιότητες.

Σε τουαλέτα ή κουζίνα το συχνότερο καθάρισμα;
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, το συχνό σφουγγάρισμα δεν είναι τόσο σημαντικό (το σκονισμένο πάτωμα σπάνια κρύβει επικίνδυνα μικρόβια), ούτε ο συνεχής καθαρισμός του εσωτερικού της λεκάνης της τουαλέτας (το νερό από το καζανάκι παρασύρει τα περισσότερα μικρόβια). Όμως είναι πιο σημαντικό να γίνεται καλή και τακτική καθαριότητα στις επιφάνειες της κουζίνας, όπου γίνεται η προετοιμασία του φαγητού, ιδίως κρέατος, σάντουιτς, σνακ κ.α., καθώς επίσης να πλένονται τακτικά το «βετέξ» και το σφουγγαράκι για τα πιάτα, που μαζεύουν μικρόβια.

Παρεμπιπτόντως, για να σκοτωθούν τελείως και σίγουρα τα μικρόβια, το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου. Με απλώς ζεστό νερό και σαπούνι, τα μικρόβια παρασέρνονται μεν στο νεροχύτη, αλλά χωρίς να σκοτώνονται. Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα απορρυπαντικά καθαρίζουν τις επιφάνειες (π.χ. τον πάγκο της κουζίνας), αλλά δεν σκοτώνουν τα μικρόβια. Ακόμη, είναι καλύτερα για το καθάρισμα των επιφανειών της κουζίνας, όπως του πάγκου, να χρησιμοποιείται χαρτί μιας χρήσης, ώστε να μη συσσωρεύονται μικρόβια στο απορροφητικό πανάκι και στο σφουγγαράκι. Με απλές κινήσεις το καθάρισμα του σπιτιού, μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση.

Αλλο καθαριότητα, άλλο υγιεινή
«Είναι καιρός πια να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Το κοινό βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σάλι Μπλούμφιλντ, ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Καθαριότητα σημαίνει να αφαιρείς τη σκόνη και τα μικρόβια, ενώ υγιεινή σημαίνει να καθαρίζεις εκείνα τα μέρη και εκείνες τις φορές που έχει σημασία και να το κάνεις με το σωστό τρόπο, έτσι ώστε να σπάσεις την αλυσίδα της λοίμωξης, όταν π.χ. ετοιμάζεις το φαγητό, χρησιμοποιείς την τουαλέτα, παίζεις με τα κατοικίδια ζώα κ.α.».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι σε μια εποχή που τα αντιβιοτικά γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά λόγω της αυξανόμενης αντίστασης των μικροοργανισμών, είναι κρίσιμο ο μέσος άνθρωπος να παίρνει τα μέτρα του για να περιορίσει την πιθανότητα των λοιμώξεων και να καθαρίζει συχνά το σπίτι του.

Απαραίτητο το συχνό πλύσιμο των χεριών
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η έρευνα κοινής γνώμης που έγινε σε 2.000 άτομα στη Βρετανία, στο πλαίσιο της έκθεσης της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, δείχνει ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους (23%) δεν θεωρεί σημαντική την τήρηση της καθαριότητας στο σπίτι, θεωρώντας ότι ιδίως τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται στα μικρόβια. Οι άνδρες πιο συχνά από ό,τι οι γυναίκες δεν θεωρούν σημαντικούς τους κανόνες υγιεινής στο σπίτι. Για παράδειγμα, διπλάσιο ποσοστό ανδρών από ό,τι γυναικών πιστεύουν ότι υπάρχει μικρός ως μηδαμινός κίνδυνος, αν κανείς δεν πλένει τα χέρια του με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας (16% έναντι 7%) ή μετά την προετοιμασία κρέατος για μαγείρεμα (8% έναντι 4%).

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη «Guardian» και το BBC, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να πλένει κανείς πάντα τα χέρια του μετά από βήξιμο, φτάρνισμα και φύσημα της μύτης του, αλλά και κάθε φορά που ασχολείται με τα σκουπίδια του σπιτιού ή φροντίζει κάποιο άρρωστο με λοίμωξη μέλος της οικογένειας, αλλιώς τα μικρόβια θα επεκταθούν σε διάφορες επιφάνειες και τελικά σε άλλους ανθρώπους. Οι επιστήμονες θεωρούν κρίσιμο οι κανόνες υγιεινής να διδάσκονται στα σχολεία από μικρή ηλικία, καθώς επίσης να υπάρχει σωστή πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης.

Ασπιρίνη: Απίστευτες οικιακές χρήσεις που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα!

Κι έτσι η ζωή σου γίνεται πιο εύκολη!
Η ασπιρίνη εκτός από την γνωστή της ιδιότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι αλλιώς! Πως; Μάθε τις απίστευτες οικιακές χρήσεις που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα!

Η ασπιρίνη μας βοηθά όταν έχουμε πονοκεφάλους, πυρετό και πόνους γενικότερα.

Τόσα χρόνια την εμπιστευόμαστε για την υγεία μας. Ωστόσο, από ότι φαίνεται αυτό το μικρό λευκό «θαυματουργό» χάπι χρησιμεύει σε πολλά άλλα πράγματα.

Συγκεκριμένα, η ασπιρίνη έχει πολλές οικιακές χρήσεις που μπορούν να μας λύσουν τα χέρια.

Τις περισσότερες δεν τις είχαμε σκεφτεί ποτέ μέχρι τώρα. Ωστόσο, βρήκαμε τι μπορεί να κάνει μια ασπιρίνη στο σπίτι.

Ας δούμε που μπορεί να βοηθήσει η ασπιρίνη, σύμφωνα με το Reader’s Digest.

Απομακρύνει λεκέδες από ιδρώτα

Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ, που λειτουργεί όπως το οξικό οξύ που υπάρχει στο ξίδι. Διάλυσε 3 ασπιρίνες σε μισή κούπα ζεστό νερό, βάλε το μείγμα πάνω στον λεκέ και άστο να μουλιάσει.

Αποκαθιστά το χρώμα των μαλλιών

Διάλυσε 7-8 ασπιρίνες σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, τρίψε το διάλυμα στα μαλλιά σου και άστο να 10-15 λεπτά, Βοηθά στην αναζωογόνηση του χρώματος των μαλλιών, ειδικά των ανοιχτόχρωμων.

Στεγνώνει τα σπυράκια

Το σαλικυλικό οξύ βοηθά να μειωθεί η φλεγμονή και το πρήξιμο. Μία ασπιρίνη και λίγο νερό στο δέρμα μπορεί να μειώσει το ενοχλητικό σπυράκι. Άσε την πάστα που δημιουργείται για λίγο και στη συνέχεια ξέβγαλέ το με σαπούνι.

Θεραπεύει τους κάλους

Μαλάκωσε τους σκληρούς κάλους με 5-6 ασπιρίνες σε σκόνη και πρόσθεσε μισό κουτάλι χυμό λεμονιού και νερό. Εφάρμοσε το μείγμα στο σημείο και τύλιξέ το με ζεστή πετσέτα. Μετά από δέκα λεπτά, αφαίρεσε και απομάκρυνε τους μαλακωμένους κάλους με ελαφρόπετρα.

Μείωσε την πιτυρίδα

Πρόσθεσε δύο ασπιρίνες σε σκόνη στο σαμπουάν σου. Άφησε το μείγμα 1-2 λεπτά και ξέβγαλε τα μαλλιά σου.

Βοηθά στον κήπο

Η ασπιρίνη βοηθά στις ρίζες και στην θεραπεία για μύκητες και μούχλα στο χώμα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ όμως γιατί μπορεί να κάψει τα φυτά.

Απομακρύνει λεκέδες από αυγό στα ρούχα

Αν δεν καθαρίσει εντελώς ένας λεκές από αυγό, χρησιμοποίησε νερό και κρέμα ταρτάρ ενώ πρόσθεσε και μια σπασμένη ασπιρίνη. Άπλωσε την πάστα στον λεκέ και άστη για μισή ώρα. Ξέβγαλε με χλιαρό νερό και το αυγό θα φύγει.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Εξαφάνισε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές από το ψυγείο σου με ένα πορτοκάλι!

10 φυτά που επιβιώνουν χωρίς πολύ πότισμα και δίνουν χρώμα στο μπαλκόνι σας!

Διαβάστε περισσότερα θέματα για το σπίτι στο Youweekly.gr!

Share