Θες να αγοράσεις κλιματιστικό; 4+1 χρυσές συμβουλές που θα σε σώσουν!

Σκέψου έξυπνα και οικονομικά!

Θες να αγοράσεις κλιματιστικό; 4+1 χρυσές συμβουλές που θα σε σώσουν!

Σκέφτεσαι να αγοράσεις κλιματιστικό, αλλά δεν ξέρεις πως να το επιλέξεις; Διάβασε 4 +1 χρυσές συμβουλές από το Youweekly.gr, και θα σωθείς απλά και γρήγορα!

Η σωστή επιλογή κλιματιστικού αποτελεί συνήθως «πονοκέφαλο» για τον υποψήφιο αγοραστή, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον βαθμό καταλληλόλητας του και κατά συνέπεια την αίσθηση δροσιάς το καλοκαίρι, αλλά και θέρμανσης το χειμώνα.

Συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς και ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό με τους 5 βασικούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις σωστά το επόμενο κλιματιστικό σου, τώρα που οι προσφορές κάνουν την αγορά του πιο προσιτή από ποτέ!


1ος Κανόνας

Η επιλογή κλιματιστικού έχει άμεση σχέση με τον χώρο που θέλεις να καλύψεις.
Βασική προϋπόθεση για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού είναι να διαπιστώσεις πόσα BTU/h χρειάζεται να είναι το κλιματιστικό που θα επιλέξεις για να καλύψει επαρκώς τον χώρο σου με την ανάλογη θέρμανση ή ψύξη. Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει ενδεικτικά την σχέση BTU με τα τετραγωνικά μέτρα χωρίς βέβαια να υπολογίζονται και άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες, όπως ο βαθμός μόνωσης της κατοικίας, οι ειδικές καιρικές συνθήκες στην περιοχή, το είδος της κατασκευής, σε ποιόν όροφο βρίσκεται ο χώρος κλπ.

κλιματιστικό


2ος Κανόνας
Προσοχή στα χαρακτηριστικά και τις πιστοποιήσεις.

Απαράβατος σύγχρονος κανόνας στην αγορά κλιματιστικού είναι η τεχνολογία inverter. Χάρη στην τεχνολογία inverter το κλιματιστικό έχει την δυνατότητα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια με άμεση συνέπεια τη λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

Άλλο βασικό στοιχείο είναι να διαθέτει πιστοποίηση Eurovent. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό φορέα, ο οποίος πιστοποιεί ότι οι αποδόσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων κλιματισμού ακολουθούν τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. ‘Ενα πιστοποιημένο κατά Eurovent κλιματιστικό θα αποδίδει εγγυημένα αυτά που αναγράφει ο κατασκευαστής του.


3ος Κανόνας
Τι άλλο πρέπει να προσέξεις.

Πέρα των παραπάνω, σημαντικό είναι να προσέχουμε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά και λειτουργίες όπως:

Ενεργειακή κλάση & εποχικοί δείκτες ενεργειακής απόδοσης.
Βαθμός απόδοσης σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθηκες (παγετός/καύσωνας).
Εγγύηση.
Επώνυμο brand – εργοστάσιο.
Φίλτρο κλιματισμού αέρα.
Ιονιστής.
Αθόρυβη λειτουργία.
Σύνδεση με το internet (wifi).

αγορά κλιματιστικού

Η αποδοτικότητα των κλιματιστικών μπορεί να μετρηθεί με βάση τους δείκτες SCOP/SEER που δείχνουν σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό κόστος της συσκευής κλιματισμού. Μάλιστα, με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κλιματιστικά από το 2013 και έπειτα οφείλουν να φέρουν εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο ψύξης (SEER) και εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο θέρμανσης (SCOP), καθώς και δείκτες θορύβου (dB).

Με βάση αυτόν τον πίνακα οι καταναλωτές μπορούν να βγάζουν αξιόπιστα συμπεράσματα ώστε να συγκρίνουν τα κλιματιστικά μεταξύ τους με βάση την ετήσια κατανάλωση, όπου το πλέον μη ενεργοβόρο κλιματιστικό φέρει σήμανση Α+++.

Οι κατασκευάστριες εταιρίες οφείλουν επίσης να δίνουν τα στοιχεία απόδοσης των μονάδων τους σε θερμοκρασίες κάτω του 0οC τον χειμώνα και άνω των 36οC το καλοκαίρι.

Να πώς θα κάνετε το κλιματιστικό σας να «καίει» έως και 40% λιγότερο ρεύμα!


4ος Κανόνας.
Εγγύηση και σωστή λειτουργία.

Ως καταναλωτής οφείλεις να ζητήσεις την γραπτή εγγύηση της επίσημης αντιπροσωπείας, όπως και να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στα… «ψιλά» γράμματα. Οι 10ετής εγγυήσεις πολλές φορές κρύβουν παγίδες για εξτρά χρεώσεις.

Καλό είναι επίσης να επιλέγουμε κλιματιστικά από επώνυμα αξιόπιστα εργοστάσια και να αποφεύγουμε τα no-name, όπου δεν ελέγχονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα φυλλάδια τους.


5ος Κανόνας.
Οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά!

Υπάρχουν χαρακτηριστικά και λειτουργίες σε διάφορες κλιματιστικές μονάδες που μπορεί να θεωρηθούν «περιττά» για κάποιον που χρησιμοποιεί ως μοναδικό γνώμονα στην τελική επιλογή του το κόστος. Όπως όμως αναλύσαμε και παραπάνω αυτό είναι λάθος και συνήθως -πράγματι- οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Για αυτό λοιπόν πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο φίλτρο κλιματισμού που αφαιρεί τα βλαβερά σωματίδια από τον αέρα για να κρατήσει τόσο το σύστημα κλιματισμού καθαρό όσο και τον αέρα που θα βγει προς το σπίτι σας, κυρίως γιατί η σωστή λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για την απόδοση του ίδιου του κλιματιστικού. Ο μετέπειτα τακτικός καθαρισμός των φίλτρων θεωρείται, φυσικά, απαραίτητος.

Ο ιονιστής είναι ένα επιπλέον φίλτρο και ένας μηχανισμός που επί της ουσίας κρύβει μέσα του ένα κλιματιστικό το οποίο φιλτράρει επιπλέον τον αέρα εξουδετερώνοντας μυρωδιές, μικρόβια, αλλεργιογόνα, βακτήρια και μύκητες.

Μια ακόμη παράμετρος για την επιλογή κλιματιστικού είναι ο δείκτης θορύβου (dB) o οποίος εφόσον κυμαίνεται για την εσωτερική μονάδα μεταξύ 19dB και 23dΒ θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα ικανοποιητικός (αθόρυβη λειτουργία).

Τέλος, πολλά σύγχρονα κλιματιστικά είτε έχουν ενσωματωμένη λειτουργία wifi είτε μπορούν να εμπλουτίσουν τις λειτουργίες τους με το κατάλληλο wifi kit. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι η ενσωμάτωση wifi είναι μια περιττή λειτουργία, όμως η δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι αποτελεί μια έξυπνη λύση και σημαντικό κριτήριο για πολλούς.

Σε ποια θερμοκρασία το κλιματιστικό έχει καλή απόδοση και υγιεινές συνθήκες;

Αναρωτιέστε σε ποια θερμοκρασία το κλιματιστικό σας έχει την καλύτερη απόδοση και τις πιο υγιεινές συνθήκες;

Το κλιματιστικό μηχάνημα, που είναι εγκατεστημένο στο δωμάτιό σας, έχει επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άνεσης για το χώρο χειμώνα καλοκαίρι. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια έτσι, ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.


Οι θερμοκρασίες αυτές θα πρέπει να είναι 25-28°C για τη λειτουργία της ψύξης και 20-23°C για τη λειτουργία της θέρμανσης. Ιδιαίτερα εάν στο δωμάτιο έχουμε βρέφη ή μικρά παιδιά, το καλοκαίρι το κλιματιστικό θα πρέπει να το βάζουμε στο ανώτερο όριο δηλαδή στους 28°C.

Όταν ορίζουμε θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων, δημιουργούμε συνθήκες οι οποίες δεν είναι φιλικές για τον οργανισμό μας. Το αίσθημα της ζέστης ή του ψύχους γίνεται πολύ πιο έντονο αν οι συνθήκες το εσωτερικού χώρου είναι πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15°C