Συμβουλές για τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στολίδια που πρέπει να διαβάσετε ΤΩΡΑ!

Πρακτικά tips...

Συμβουλές για τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στολίδια που πρέπει να διαβάσετε ΤΩΡΑ!

Χρήσιμες συμβουλές για τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και στολίδια που πρέπει να μάθετε πριν στολίσετε ή αφού έχετε στολίσει...

Πάμε λοιπόν να τα δούμε αναλυτικά...

– Δοκιμάστε αν τα φωτάκια λειτουργούν σωστά, πριν τα αγοράσετε. Μην βάζετε ποτέ μέσα στο σπίτι λαμπάκια εξωτερικού χώρου και έξω από το σπίτι λαμπάκια εσωτερικού χώρου. Οι σχετικές ενδείξεις υπάρχουν για λόγους ασφαλείας και πρέπει να τις τηρείτε.

– Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε τα εξονυχιστικά, αναζητώντας «γυμνά» σημεία στο καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια και χαλαρές συνδέσεις. Μη διστάσετε να πετάξετε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ μη συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.

– Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά λαμπάκια σε μεταλλικό δένδρο, διότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ηλεκτροπληξία από ένα χαλασμένο λαμπάκι.

– Δέστε καλά τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι ή τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην πέσουν ή να μην σπάσουν σε περίπτωση δυνατού αέρα. Για να τα στερεώσετε χρησιμοποιήστε ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο ή πλαστικό στήριγμα, και όχι μεταλλικά στηρίγματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

– Να σβήνετε όλα τα φώτα του δένδρου (καθώς και τα κεριά, οπουδήποτε στο σπίτι και το τζάκι) πριν πέσετε για ύπνο και πριν βγείτε από το σπίτι για τον οποιονδήποτε λόγο.

Συμβουλές

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ – ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Η επαφή γενικά με το ηλεκτρικό ρεύμα περικλείει κινδύνους για τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου. Οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για όσους εργάζονται ή πειραματίζονται με αυτό, επειδή η συχνή επαφή και η ρουτίνα μειώνουν την προσοχή και αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος. Εσύ θα πρέπει να πειραματίζεσαι μόνο με μπαταρίες και ποτέ με το ηλεκτρικό ρεύμα. Να ξέρεις ότι το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αποτελείται κατά 2/3 από νερό. Όταν το ρεύμα περάσει μέσα από το σώμα μας, προκαλεί ηλεκτροπληξία

Η αιτία της ηλεκτροπληξίας είναι η διαφορά δυναμικού που αναπτύσσεται μεταξύ δύο σημείων του ανθρώπινου σώματος.

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

Όμως, αυτό που την καθιστά επικίνδυνη είναι η ένταση και η χρονική διάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλείται, ιδιαίτερα στην περιοχή της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί τις εξής βλάβες:

καρδιακή ή και αναπνευστική ανακοπή.

μαζική μυϊκή καταστροφή(παράλυση μυών) από την δίοδο του ρεύματος στο σώμα αλλά και από τους σπασμούς που επέρχονται

απώλεια αισθήσεων

ηλεκτρικά εγκαύματα

Τα «ΔΕΝ» του ηλεκτρικού ρεύματος (εντός σπιτιού)

1. δεν πιάνουμε καλώδια με βρεγμένα χέρια

2. δε χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο

3. δεν πιάνουμε με τα χέρια μας σπασμένα φις

4. δε χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές με φθαρμένα καλώδια

5. δεν ανοίγουμε ηλεκτρικές συσκευές που είναι στην πρίζα για να δούμε ή να διορθώσουμε κάτι στο εσωτερικό τους

και τα «ΔΕΝ» έξω από το σπίτι

1. δεν πετάμε χαρταετούς κοντά σε καλώδια της Δ.Ε.Η.

2. δεν ανεβαίνουμε σε δέντρα που είναι κοντά σε καλώδια

3. δε χρησιμοποιούμε πασσάλους κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια

4. δεν πλησιάζουμε υποσταθμούς της Δ.Ε.Η.

Συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στα λαμπιόνια, στα κεριά αλλά και στα στολίδια για τη διακόσμηση του σπιτιού.

Με γνώμονα ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα, πρέπει να είναι ασφαλή το ΚΕΠΚΑ δίνει αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας. Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:

1.Να φέρουν πάνω στο προϊόν τη σήμανση CE,τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας και τον τύπο προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
2.Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
3.Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

4.Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
5.Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Για τα κεριά πρέπει να γνωρίζουμε:

Τα κεριά πρέπει, πάντα, να είναι τοποθετημένα, σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά) και σε απόσταση, από κουρτίνες.

Δεν τα αφήνουμε αναμμένα, όταν φεύγουμε.

Δεν ανάβουμε κεριά, σε χώρους, που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.

Δεν τα τοποθετούμε, κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες.

Ποτέ, δε χρησιμοποιούμε αναμμένα κεριά, για να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Κάθε αναμμένο κερί πρέπει να είναι τοποθετημένο, μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.

Jumbo: Το αντικείμενο που δεν πρέπει να λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Με λιγότερο από 3 ευρώ!

Προσοχή! Αυτά τα λαμπάκια δεν πρέπει με τίποτα να τα βάλετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!

Πρέπει να δείξετε μεγάλη προσοχή γιατί αυτά τα λαμπάκια δε θα πρέπει με τίποτα να τα βάλετε πάνω στο φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!

Σε κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, πολύχρωμα ή μη, τρεμάμενα ή σταθερά καταφέρνουν και κλέβουν τις εντυπώσεις.

Έπος! Κοριτσάκι έστειλε γράμμα στον Άγιο Βασίλη με λίστα δώρων αξίας... 17.000 ευρώ!

Ωστόσο, πέραν της αισθητικής τους ελλοχεύουν και κινδύνους για τους καταναλωτές, οι οποίοι τόσο κατά την επιλογή, όσο και κατά την χρησιμοποίησή τους αγνοούν βασικές αρχές, όπως λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων. «Το ρεύμα δεν προειδοποιεί, δεν είναι ορατό και δεν οσφρίζεται», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Αγγουράκης ο οποίος παρουσιάζει έναν συνοπτικό οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν λαμπάκια την περίοδο των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Προσοχή στο σήμα καταλληλότητας
Οπως αναφέρει αρχικά ο κ. Αγγουράκης «η πρώτη κίνηση ενός καταναλωτή κατά την αγορά χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων θα πρέπει να είναι ο εντοπισμός του σήματος καταλληλότητας (CE) πάνω στην συσκευασία του προϊόντος». Ουσιαστικά το συγκεκριμένο σήμα (γαλλ. Communauté Europèenne=Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση) αποτελεί το «διαβατήριο» που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

«Τα λαμπάκια με το σήμα καταλληλότητας προσθέτουν αυτόματα εγγύηση και αξιοπιστία στο προϊόν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προϊόντα που ενώ φέρουν το σήμα καταλληλότητας δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο εκεί μιλάμε κυρίως για μαζικές παραγωγές που έχουν πολύ χαμηλό κοστολόγιο. Σε κάθε περίπτωση τα λαμπάκια είναι μια πολύ λεπτή ευαίσθητη κατασκευή που απαιτεί και την απαραίτητη προσοχή», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Η προσθέτει πως μείζονος σημασίας είναι και ο διαχωρισμός σε λαμπάκια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Οπως επισημαίνει «οι χριστουγεννιάτικοι λαμπτήρες πρέπει να έχουν βαθμό στεγανότητας πάνω από IP64 προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο, σε αντίθεση με τα λαμπάκια εσωτερικού χώρου όπου η στεγανότητα κυμαίνεται σε χαμηλότερες μονάδες, IP54». Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι καταναλωτές αγνοούν αυτή τη βασική αρχή τότε εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι, ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή (πχ. ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά).

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο κ. Αγγουράκης, «θα πρέπει τα λαμπάκια, εσωτερικού & εξωτερικού χώρου να τίθενται εκτός λειτουργίας όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη εποπτεία. Τα καλώδια αποτελούνται από μια ύλη η οποία όταν υπάρχει βλάβη βγάζει μια χαρακτηριστική οσμή που κατά κάποιο τρόπο μας προειδοποιεί και μας αναγκάζει να ψαχτούμε. Εαν πάλι απουσιάζουμε ή ξεχνάμε τα λαμπάκια στην πρίζα, τότε απαραίτητη είναι η χρήση ενός χρονοδιακόπτη. Η τιμή του δεν είναι απαγορευτική για ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση και παρέχει αυτόματα την προστασία που χρειαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να δώσουμε λίγα χρήματα παραπάνω για να είμαστε σίγουροι για το τι βάζουμε σπίτι μας, ενώ απαραίτητη είναι και μια ερώτηση σε αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη».

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται ωστόσο και στα επεκτεινόμενα λαμπάκια εξωτερικού χώρου, όπου αρκετοί καταναλωτές ενώνουν περισσότερες από πέντε συστάδες που είναι το επιτρεπόμενο όριο. «Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να προκληθεί βλάβη αφού οι καλωδιώσεις βρίσκονται σε πολύ μικρή διατομή», λέει στο iefimerida.gr ο κ. Αγγουράκης προσθέτοντας ότι «η χρησιμοποίηση νάιλον, χαρτοταινιών κλπ για την κάλυψη των συνδεσμολογιών είναι απαγορευτική. Γι' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ειδική μονωτική ταινία (M3)».

Τι λαμπάκια πρέπει να επιλέγουμε -Τα πλεονεκτήματα των LED
Οπως λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Η σημαντικό είναι επίσης τα λαμπάκια να αγοράζονται από επιλεγμένα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρολογικό υλικό. «Πρέπει να αποφεύγονται οι αγορές από πολυκαταστήματα ή από πλανόδιους, όπου δεν δύναται να παρέχουν εγγύηση ότι το προϊόν είναι ποιοτικό». Προτιμότερο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να επιλέγονται πλέον λαμπτήρες LED και όχι πυρακτώσεως. «Τα LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, άρα και εγγύηση και έχουν μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τους πυρακτώσεως. Ναι μεν είναι ακριβότερα, ωστόσο τα οφέλη σε βάθος χρόνου είναι πολλά περισσότερα. Ωστόσο δεν είναι απλησίαστα για ένα μέσο νοικοκυριό», σημειώνει ο κ. Αγγουράκης. Το ίδιο ισχύει και για τους ξεπερασμένους, ευαίσθητους σωλήνες που μοιάζουν με διαφανή λάστιχο, αφού οι καταναλωτές πλέον στρέφονται στη νέα γενιά με λυχνίες LED, γνωστές και ως λεγόμενες «λεντοτενίες».

«Να ενημερωθεί ο κόσμος»
Κλείνοντας, ο κ. Αγγουράκης τονίζει τη μέγιστη σημασία που έχει η ενημέρωση των καταναλωτών καλώντας το κοινό να συμμετάσχει στην έκθεση της ELEC.TEC 2020 που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Φεβρουαρίου στο MEC Παιανίας, ταυτόχρονα με το 1ο Πανελλαδικό φόρουμ της Π.Ο.Σ.Ε.Η στο οποίο θα συμμετάσχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Την τελευταία ημέρα μάλιστα θα υπάρξει ημερίδα προκειμένου να πληροφορήσουμε το καταναλωτικό κοινό -κυρίως τα παιδιά- σχετικά με τους τρόπους προστασίας από το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην καθημερινότητα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ζημιές στην περιουσία μας, αλλά και θανατηφόρα ατυχήματα. Πριν μερικά χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση στην ΕΕ με τους θανάτους από ηλεκτροπληξία», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Πηγή: iefimerida.gr