Έχετε πιάσει φωτιά από καμένο λίπος στην κουζίνα σας; Ρίξτε μαγειρική σόδα!

Κι όμως κάνει θαύματα!

Έχετε πιάσει φωτιά από καμένο λίπος στην κουζίνα σας; Ρίξτε μαγειρική σόδα!

Το γνωρίζατε πως αν έχετε πιάσει φωτιά από καμένο λίπος στην κουζίνα σας μπορείτε να ρίξετε μαγειρική σόδα; Κι όμως αυτό το υλικό θα σας βοηθήσει εύκολα και απλά να να σβήσετε την φωτιά που έχει ανάψει καταλάθος μέσα στο σπίτι σας.

Φωτιά στην κουζίνα: ένας εφιάλτης που μπορεί να γίνει πραγματικότητα γρήγορα και αναπάντεχα με οδυνηρές συνέπειες· εκατοντάδες άτομα τραυματίζονται, κάποιες φορές σοβαρά, από τέτοιου είδους περιστατικά και περιουσίες ολόκληρες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αλήθεια αν συμβεί κάτι τέτοιο στη δική σας κουζίνα, ξέρετε πώς να το χειριστείτε για να αποφύγετε τα χειρότερα;

Μάθετε από αυτό το άρθρο πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πυροσβεστήρα, πότε να σκεπάσετε τη φωτιά και πότε να καλέσετε την πυροσβεστική υπηρεσία.

Φωτιές στην κουζίνα που προκαλούνται από λίπη

Οι φωτιές από λίπη αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνες τους και πρέπει να τις αντιμετωπίζετε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Κανόνας 1: ποτέ μη ρίχνετε νερό σε φωτιά από λίπη. Ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι να την σκεπάσετε για να της στερήσετε το οξυγόνο που συντηρεί τη φλόγα. Ακολουθείστε τις ακόλουθες απλές οδηγίες:

Κάθε φορά που μαγειρεύετε, να έχετε ένα καπάκι ή σκέπαστρο, ίσως από ένα μαγειρικό σκεύος, έτοιμο για να το αρπάξετε και να σκεπάσετε τη φωτιά σε περίπτωση που χρειαστεί.

Αν τα λίπη αρπάξουν φωτιά στο μαγειρικό σας σκεύος, σκεπάστε τη φωτιά γρήγορα για να μην τροφοδοτείται με οξυγόνο. Το καλύτερο είναι να περάσετε το σκεύος πάνω από τη φωτιά με κίνηση από τα πλάγια, παρά από πάνω (καθώς μια κατακόρυφη κίνηση θα φυλάκιζε περισσότερο αέρα κάτω από το καπάκι).

Κλείστε το μάτι και αφήστε το σκεύος εκεί που είναι ώσπου να κρυώσει.

Ποτέ μη μετακινείτε το σκεύος, ποτέ μη το μεταφέρετε κάτω από τη βρύση και μην πάρετε το καπάκι προτού κρυώσει το σκεύος.

Φωτιά στο Φούρνο, στο φούρνο μικροκυμάτων και στις πρίζες της κουζίνας

Μια φωτιά μπορεί να ξεσπάσει σε οποιοδήποτε σημείο της κουζίνας – κοντά σε μια πρίζα, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κάποια από τις εστίες μαγειρέματος. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τέτοιου είδους ατυχήματα:

Φωτιά στο φούρνο. Κλείστε αμέσως την πόρτα του φούρνου και αποσυνδέστε τον από το ρεύμα. Αν η φωτιά δεν σβήσει αμέσως, καλέστε αμέσως την πυροσβεστική. Ζητήστε τους να εξετάσουν το φούρνο και πηγαίνετέ τον για επισκευή προτού το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Φωτιά στο φούρνο μικροκυμάτων. Κλείστε την πόρτα του και μην την ανοίξετε ώσπου να κατασιγάσει η φλόγα.

Αποσυνδέστε τον από το ρεύμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην χρησιμοποιήσετε ξανά τη συσκευή προτού ελεγχθεί και επισκευαστεί από εξειδικευμένο τεχνικό.

Φωτιές στις πρίζες της κουζίνας. Μειώστε τον κίνδυνο μιας φωτιάς σε κάποια πρίζα της κουζίνας με το να μη συνδέετε πολλές συσκευές στην ίδια υποδοχή. Αν ξεσπάσει τελικά μια φωτιά, χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα και ποτέ μην ρίχνετε νερό πάνω της. Φωνάξτε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία ακόμη κι αν την έχετε ήδη σβήσει.

Πότε και Πώς να χρησιμοποιείτε πυροσβεστήρα

Όλες οι κουζίνες πρέπει να είναι εξοπλισμένες με πυροσβεστήρα. Φροντίστε να πάρετε έναν με ένδειξη πως είναι κατάλληλος για κάθε τύπο φωτιάς και έχετέ τον σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση.

Αν ξεσπάσει μια φωτιά, δεν θα έχετε χρόνο να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης και να τη σταματήσετε. Γι’ αυτό, εξοικειωθείτε με τον τρόπο που απασφαλίζει και διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ασφαλούς χρήσης. Να θυμάστε:

Πρώτα τραβήξτε τον πίρο ασφαλείας από το στόμιο του πυροσβεστήρα – ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει.

Στρέψτε το στόμιο του πυροσβεστήρα στην εστία της φωτιάς, όχι πάνω στις φλόγες.

Κρατήστε τον από τη λαβή του, πιέστε το μοχλό εκτόξευσης και συνεχίστε να ρίχνετε ώσπου να καταλαγιάσει πλήρως η εστία.

Να κινείτε τα χέρια σας οριζόντια και να ρίχνετε χαμηλά.

Η μαγειρική σόδα είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό για κάθε κουζίνα, και όχι μόνο για το μαγείρεμα. Αν ξεσπάσει μια φωτιά σε μια ηλεκτρική συσκευή και δεν έχετε κάτι εύκαιρο για να τη σβήσετε πάρτε ένα κουτί μαγειρικής σόδας και ρίξτε άφθονη σόδα στην εστία της φωτιάς. Φυσικά, το κόλπο αυτό είναι αποτελεσματικό μόνο σε μικρές εστίες.

Επίσης σου έχουμε και το απόλυτο μυστικό για να καθαρίζεις το κρεβάτι σου με μαγειρική σόδα!

Έχετε παιδιά; Βάλτε μαγειρική σόδα στα παιχνίδια τους και δεν φαντάζεστε το αποτέλεσμα!

Έχετε παιδιά; Βάλτε μαγειρική σόδα στα παιχνίδια που έχουν μέσα στο σπίτι και θα πάθετε πλάκα με το αποτέλεσμα καθώς ούτε που φαντάζεστε τι μπορεί να κάνει αλλά και πως θα τα καθαρίσει άμεσα και θα δείχνουν σαν καινούργια για να παίξουν.

Η μαγειρική σόδα και η χρήση της στο σπίτι

Αυτές είναι μερικές από τις πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε προκειμένου να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα ως φυσική, σπιτική εναλλακτική επιλογή αντί για καθαριστικά, απολυμαντικά ή απορρυπαντικά που βρίσκετε στην αγορά:

Καθαρισμός σωλήνων:Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον καθαρισμό των αποχετεύσεων και των σωλήνων του σπιτιού σας τείνουν να είναι πολύ επιβλαβή, τόσο που θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε σε συγκεκριμένη δοσολογία, να μην τα εισπνέετε ή γενικά να τα καταναλώνετε όσο το δυνατόν λιγότερο. Μια καλή επιλογή για να καταφέρετε να ξεβουλώσετε τους σωλήνες σας είναι να ρίξετε κατευθείαν μέσα στην αποχέτευση μαγειρική σόδα και, στη συνέχεια, να προσθέσετε ξύδι. Αφήστε το έτσι για 15 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτή θα παρατηρήσετε να σχηματίζονται φυσαλίδες. Αυτές προκύπτουν από την αντίδραση που γίνεται μεταξύ των δύο αυτών στοιχείων. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ζεστό, καθαρό νερό.

Καθαρισμός παιχνιδιών: Τα παιδικά παιχνίδια είναι διαρκώς βρώμικα και μπορούν να περιέχουν απεριόριστη ποσότητα βακτηρίων και ιών. Για να αποτρέψετε το να αρρωστήσουν τα παιδιά σας παίζοντας μαζί τους, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βυθίζετε τα παιχνίδια αυτά σε ένα μπολ με διάλυμα από 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 1/4 λίτρο νερό. Αφήστε τα εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξεπλύνετέ τα το πρωί. Αν υπάρχουν υπολείμματα σόδας πάνω σε αυτά, τότε μπορεί να χρειαστείτε ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα για να τα απομακρύνετε.

Χρήση ως μαλακτικό για υφάσματα:Τα μαλακτικά του εμπορίου μπορεί να δίνουν στα ρούχα σας μια ωραία μυρωδιά, αλλά παράλληλα δημιουργούν κι ένα στρώμα λίπους στις ίνες τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη δράση της σκόνης ή του υγρού απορρυπαντικού. Χρησιμοποιείστε ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας για να καθαρίσετε ένα οικολογικό προϊόν. Αλλά και ως μαλακτικό κατευθείαν στο πλυντήριο (λάβετε, βέβαια, υπόψη σας, ότι δεν πρόκειται για καθαριστικό).

Απορρόφηση οσμών:Ένα από τα χαρακτηριστικά της μαγειρικής σόδας είναι ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των οργανικών οσμών, όπως αυτές από ζώα, από τρόφιμα ή από ιδρώτα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να απομακρύνετε οσμές από πόδια ή υποδήματα, σε καλάθια απλύτων, στο μαξιλάρι του σκύλου, στο δοχείο με την άμμο της γάτας, στο ψυγείο κλπ. Δεν θα έχει, ωστόσο, καμία επίδραση πάνω στις συνθετικές οσμές, όπως αρώματα, καπνό ή αποσμητικά χώρου.

Καθαρισμός χαλιών:Προσθέστε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα σόδας στο χαλί το οποίο θέλετε να καθαρίσετε. Αφήστε τη να καθίσει όλη τη νύχτα και το πρωί σκουπίστε τη με πανί ή καθαρίστε τη με ηλεκτρική σκούπα. Είναι μια εξαιρετική λύση για να εξαλείψετε είτε οσμές από σκύλο ή γάτα, είτε λεκέδες από φαγητό και ποτό. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με το χαλάκι του αυτοκινήτου σας.
Άλλες χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Καθαρισμός φούρνου: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε λίγο νερό στο εσωτερικό του φούρνου. Στη συνέχεια καλύψετε την επιφάνεια με μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Κλείστε το φούρνο και αφήστε τη σόδα να δράσει όλη νύχτα. Αν δεν ήταν πολύ βρώμικος, θα παρατηρήσετε το πρωί ότι είναι πιο λαμπερός. Αν πριν είχε λεκέδες, τότε θα χρειαστεί να τον καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανί, νερό και σαπούνι και να ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό.

Απομάκρυνση κατσαρίδων: Στην περίπτωση που αυτά τα έντομα έχουν εισβάλει στην κουζίνα ή το μπάνιο σας, θα πρέπει να φτιάξετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ζάχαρη (μια κουταλιά της σούπας από το καθένα ή γενικά ίση ποσότητα και από τα δύο) και να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο στο δωμάτιο από το οποίο θέλετε να εξαφανιστούν.

Διατήρηση τροφίμων: Τοποθετήστε μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας στο πάνω μέρος ενός βάζου ή ενός μπουκαλιού και αφήστε το στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό, το φαγητό θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα.