Έχετε άσχημες μυρωδιές στην ντουλάπας σας; Η μαγειρική σόδα θα σας σώσει

Είναι η λύση!

Έχετε άσχημες μυρωδιές στην ντουλάπας σας; Η μαγειρική σόδα θα σας σώσει

Έχετε άσχημες μυρωδιές στην ντουλάπας σας τότε η μαγειρική σόδα είναι η λύση καθώς σίγουρα θα σας σώσει. Υπάρχουν πολλές χρήσεις της που δεν γνωρίζατε και που μπορείτε να κάνετε μέσα στο σπίτι σας και να σωθείτε.

Μαγειρική:

* Χρησιμοποιείται για να απελευθερώσει τη νοστιμιά των λαχανικών, να διατηρήσει το πράσινο χρώμα των φύλλων κατά το βράσιμο: Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του καφέ στο νερό που βράζει.

* Μαλακώνει το κρέας αν το αφήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πασπαλισμένο με σόδα. Ξεπλένουμε και μαγειρεύουμε.

* Όταν βράζουμε ένα κοτόπουλο, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό. Η σάρκα θα είναι καθαρή και λευκή.

* Μειώνουμε την οξύτητα της ντομάτας στις συνταγές μας με την προσθήκη μιας πρέζας μαγειρικής σόδας.

* 1 κουταλάκι του καφέ σε 1 ποτήρι νερού αρκεί για να παρασκευάσουμε μια σπιτική χωνευτική σόδα.

* Στα γλυκίσματα, όταν αναμιχθεί με αλεύρι, βοηθάει να φουσκώσει το ζυμάρι.

Ρούχα:

* Για την ντουλάπα μας: Βάζουμε ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας μέσα στη ντουλάπα για να αποφύγουμε τις μυρωδιές Εάν η ντουλάπα έχει οσμές μούχλας, μπορούμε να καθαρίσουμε το πάτωμά της με ένα διάλυμα 1 λίτρου ζεστού νερού, 1/2 φλιτζάνι ξύδι και 1/4 φλιτζάνι σόδα

* Αν η μυρωδιά από τον ιδρώτα αρνείται να φύγει από το ρούχο μας ακόμα και όταν έχει πλυθεί αρκετές φορές, δοκιμάζουμε το παρακάτω τέχνασμα με μαγειρική σόδα και λεμόνι: σε μια λεκάνη στύβουμε ένα λεμόνι και προσθέτουμε ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα. Αφού αφρίσει βουτάμε το σημείο που παρατηρήσαμε τη δυσοσμία στο ρούχο, αφήνουμε για λίγο, στύβουμε, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και αφήνουμε να στεγνώσει τελείως. Στη συνέχεια είτε ξεβγάζουμε με κρύο νερό, είτε το πλένουμε όπως συνήθως.

Προσοχή όμως! Δε χρησιμοποιούμε αυτή τη τεχνική σε μαύρα ή σκουρόχρωμα ρούχα γιατί η σόδα ξεθωριάζει το χρώμα. Για αυτά τα ρούχα χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι ή ακόμα καλύτερα υγρό πιάτων!

* Τρίβουμε σε διάλυμα από 6 κουταλάκια του γλυκού σόδας σε μισή κούπα ζεστό νερό τοπικά τους δύσκολους λεκέδες στα ρούχα πριν τα πλύνουμε. Θυμόμαστε να κάνουμε τεστ αντοχής χρώματος πριν την εφαρμογή!

* Λεκέδες από αίμα σε ύφασμα αφαιρούνται πιο εύκολα εάν τρίψουμε πρώτα σόδα επάνω στον λεκέ.

* Λεκέδες από φρούτα ή κρασί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, εάν όμως προκύψουν σε στιγμή που δεν έχουμε το χρόνο να ασχοληθούμε με αυτό, ρίχνουμε πάνω στο λεκέ μαγειρική σόδα και αργότερα μπορούμε να αφαιρέσουμε το λεκέ ρίχνοντας ζεστό νερό στην πίσω όψη του υφάσματος.

* Για τα παπούτσια: Ρίχνουμε σόδα στο εσωτερικό των παπουτσιών, στις παντόφλες και στον πάτο της παπουτσοθήκης, για να απορροφήσει τις οσμές. Επαναλαμβάνουμε σε μηνιαία βάση

Σπίτι και καθαριότητα:

* Βελτιώνουμε τη μυρωδιά στα πιατόπανα μας με “εμβάπτισή” τους σε μαγειρική σόδα και νερό.

* Χρησιμοποιούμε σόδα για να μη μυρίζει το ψυγείο: 6 κουταλιές γλυκού σ’ ένα μπολάκι που το βάζουμε στο ψυγείο. Το αδειάζουμε κάθε 3 μήνες και το ξαναγεμίζουμε.

* Για την απόψυξη στο ψυγείο και την κατάψυξη: διαλύουμε μια κουταλιά σόδα σε ένα ποτήρι νερό και περνάμε το εσωτερικό του. Ό,τι μυρωδιά από τρόφιμα είχε μείνει, θα εξαφανιστεί αμέσως.

* Η σόδα εξαφανίζει τα καμμένα και τα λίπη από τα τηγάνια, κατσαρόλες κτλ.: Βάζουμε μια κουταλιά γλυκού σόδα, με λίγο νερό στο σκεύος που έχει καμμένα και λίπη και αφήνουμε να μουλιάσει. Περιμένουμε λίγα λεπτά και μετά τρίβουμε απαλά και ξεβγάζουμε.

* Αν χυθούν υγρά ή φαγητά όσον ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώνουμε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί τα βρέχουμε λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύνουμε τα σημεία εκείνα και τα πλένουμε μετά.

* Για τα καμμένα τρόφιμα στα μαγειρικά σκεύη, ρίχνουμε σόδα, προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να ενεργήσει όλη νύχτα.

* Συνδυάζουμε με ζεστό νερό για τον καθαρισμό μπιμπερό.

* Για τον καθαρισμών λευκών συσκευών κουζίνας, διαλύουμε 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε 3 φλυτζάνια ζεστό νερό και πλένουμε την επιφάνεια. Αυτό θα αφαιρέσει τις κιτρινίλες και τη βρωμιά και θα επαναφέρει το λευκό των συσκευών μας στην αρχική του κατάσταση.

* Για τον καθαρισμό του εσωτερικού του φούρνου μικροκυμάτων: Προσθέτουμε 4 κ.γλ. σόδα σε 1/4 φλιτζάνια ζεστό νερό. Εναλλακτικά, ρίχνουμε μερικές κουταλιές σόδας σε νερό και το βράζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 3-4 λεπτά, έπειτα σκουπίζουμε το εσωτερικό του με χαρτί ή μαλακό πανί. Έτσι θα εξαλειφθούν και οι όποιες οσμές ενδεχομένως υπάρχουν.

* Για το πλυντήριο πιάτων ρίχνουμε μέσα 1 φλιτζάνι σόδα και το λειτουργούμε μέχρι το ξέβγαλμα. Αυτό απομακρύνει στίγματα και μυρωδιές. Εναλλακτικά, ρίχνουμε σόδα πάνω στα πιάτα πριν την πλύση, φροντίζοντας να πέσει αρκετή και στον πάτο του πλυντηρίου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η σόδα θα λειτουργήσει ως απορρυπαντικό κατά τον πρώτο κύκλο της πλύσης, επιτρέποντας να χρησιμοποιήσουμε απορρυπαντικό κατά τον δεύτερο.

* Για την εξάλειψη άσχημων οσμών από μπολ φύλαξης τροφίμων, ξεπλένουμε με ζεστό νερό και σόδα. Εάν η μυρωδιά επιμείνει, αφήνουμε το διάλυμα σόδας-νερού μέσα στο σκεύος για αρκετές ώρες.

* Στον κάδο σκουπιδιών: ρίχνουμε στον πάτο του σόδα, αρκετή ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και εφαρμόζουμε κατόπιν τη σακούλα σκουπιδιών. Επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που αλλάζουμε σακούλα.

* Για τον απορροφητήρα – το μεταλλικό κομμάτι – τη σχάρα του φούρνου, του γκριλ, του μπάρμπεκιου: θα χρειαστούμε 2 κουταλάκια γλυκού ανά χλιαρό λίτρο νερό.

* Η σόδα εξαφανίζει τα άλατα από τις τσαγιέρες, τις καφετιέρες κτλ: Βάζουμε 2 κουταλάκια γλυκού για κάθε λίτρο χλιαρό νερό και αφήνουμε να δράσει 3 ώρες.

* Κρατάμε τα κομμένα λουλούδια πιο φρέσκα για περισσότερο καιρό με την προσθήκη από ένα κουταλάκι του γλυκού στο νερό του βάζου.

* Καθαρίζουμε τις κουρτίνες του ντους με εμβάπτιση τους σε μαγειρική σόδα και νερό.

* Αφαιρεί τα άλατα στο μπάνιο. Βάζουμε στη μπανιέρα 10 κουταλιές σούπας σόδα για να «μαλακώσει» το νερό.

* Βάζουμε λίγη σόδα στην ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσουμε την άσχημη μυρωδιά.

* Ξεβουλώνουμε τα σιφόνια: Ρίχνουμε 1/4 φλιτζάνι σόδα στο σιφόνι και αμέσως μετά 1/2 φλιτζάνι ξύδι. Σκεπάζουμε το σιφόνι και μόλις σταματήσει το άφρισμα ρίχνουμε βραστό νερό. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε προληπτικά. Φτιάχνουμε ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι σόδα και 1 φλιτζάνι αλάτι. Μία φορά την εβδομάδα ρίχνουμε στο σιφόνι 1/4 φλιτζάνι από αυτό το μείγμα και ξεπλύνουμε το με βραστό νερό και μετά κρύο.

* Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι στην τουαλέτα, το αφήνουμε για μια ώρα, και στη συνέχεια ξεπλένουμε. Θα καθαρίσει την τουαλέτα και θα απορροφήσει την οσμή.

* Αφαιρεί τις μυρωδιές, καθαρίζει και ζωντανεύει τα χρώματα στα χαλιά μας: Ρίχνουμε σόδα και με μια βούρτσα, την βοηθάμε να εισχωρήσει (απαλά όμως ). Αφήνουμε να δράσει 12 ώρες και μετά χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσουμε το χαλί μας.

Σοφό είναι να έχουμε πάντα στην κουζίνα ή στο αμάξι μας ένα κουτάκι μαγειρική σόδα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς πυροσβεστήρες.

Εξαφανίζουμε μελάνια ή σημάδια από ζωγραφισμένες επιφάνειες. Βάζουμε απλώς σόδα σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι, τρίβουμε και ξεβγάζουμε.

Επίσης σου έχουμε και το απόλυτο μυστικό για να καθαρίζεις το κρεβάτι σου με μαγειρική σόδα!

Έχετε πιάσει φωτιά από καμένο λίπος στην κουζίνα σας; Ρίξτε μαγειρική σόδα!

Το γνωρίζατε πως αν έχετε πιάσει φωτιά από καμένο λίπος στην κουζίνα σας μπορείτε να ρίξετε μαγειρική σόδα; Κι όμως αυτό το υλικό θα σας βοηθήσει εύκολα και απλά να να σβήσετε την φωτιά που έχει ανάψει καταλάθος μέσα στο σπίτι σας.

Φωτιά στην κουζίνα: ένας εφιάλτης που μπορεί να γίνει πραγματικότητα γρήγορα και αναπάντεχα με οδυνηρές συνέπειες· εκατοντάδες άτομα τραυματίζονται, κάποιες φορές σοβαρά, από τέτοιου είδους περιστατικά και περιουσίες ολόκληρες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αλήθεια αν συμβεί κάτι τέτοιο στη δική σας κουζίνα, ξέρετε πώς να το χειριστείτε για να αποφύγετε τα χειρότερα;

Μάθετε από αυτό το άρθρο πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πυροσβεστήρα, πότε να σκεπάσετε τη φωτιά και πότε να καλέσετε την πυροσβεστική υπηρεσία.

Φωτιές στην κουζίνα που προκαλούνται από λίπη

Οι φωτιές από λίπη αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνες τους και πρέπει να τις αντιμετωπίζετε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Κανόνας 1: ποτέ μη ρίχνετε νερό σε φωτιά από λίπη. Ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι να την σκεπάσετε για να της στερήσετε το οξυγόνο που συντηρεί τη φλόγα. Ακολουθείστε τις ακόλουθες απλές οδηγίες:

Κάθε φορά που μαγειρεύετε, να έχετε ένα καπάκι ή σκέπαστρο, ίσως από ένα μαγειρικό σκεύος, έτοιμο για να το αρπάξετε και να σκεπάσετε τη φωτιά σε περίπτωση που χρειαστεί.

Αν τα λίπη αρπάξουν φωτιά στο μαγειρικό σας σκεύος, σκεπάστε τη φωτιά γρήγορα για να μην τροφοδοτείται με οξυγόνο. Το καλύτερο είναι να περάσετε το σκεύος πάνω από τη φωτιά με κίνηση από τα πλάγια, παρά από πάνω (καθώς μια κατακόρυφη κίνηση θα φυλάκιζε περισσότερο αέρα κάτω από το καπάκι).

Κλείστε το μάτι και αφήστε το σκεύος εκεί που είναι ώσπου να κρυώσει.

Ποτέ μη μετακινείτε το σκεύος, ποτέ μη το μεταφέρετε κάτω από τη βρύση και μην πάρετε το καπάκι προτού κρυώσει το σκεύος.

Φωτιά στο Φούρνο, στο φούρνο μικροκυμάτων και στις πρίζες της κουζίνας

Μια φωτιά μπορεί να ξεσπάσει σε οποιοδήποτε σημείο της κουζίνας – κοντά σε μια πρίζα, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κάποια από τις εστίες μαγειρέματος. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τέτοιου είδους ατυχήματα:

Φωτιά στο φούρνο. Κλείστε αμέσως την πόρτα του φούρνου και αποσυνδέστε τον από το ρεύμα. Αν η φωτιά δεν σβήσει αμέσως, καλέστε αμέσως την πυροσβεστική. Ζητήστε τους να εξετάσουν το φούρνο και πηγαίνετέ τον για επισκευή προτού το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Φωτιά στο φούρνο μικροκυμάτων. Κλείστε την πόρτα του και μην την ανοίξετε ώσπου να κατασιγάσει η φλόγα.

Αποσυνδέστε τον από το ρεύμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην χρησιμοποιήσετε ξανά τη συσκευή προτού ελεγχθεί και επισκευαστεί από εξειδικευμένο τεχνικό.

Φωτιές στις πρίζες της κουζίνας. Μειώστε τον κίνδυνο μιας φωτιάς σε κάποια πρίζα της κουζίνας με το να μη συνδέετε πολλές συσκευές στην ίδια υποδοχή. Αν ξεσπάσει τελικά μια φωτιά, χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα και ποτέ μην ρίχνετε νερό πάνω της. Φωνάξτε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία ακόμη κι αν την έχετε ήδη σβήσει.

Πότε και Πώς να χρησιμοποιείτε πυροσβεστήρα

Όλες οι κουζίνες πρέπει να είναι εξοπλισμένες με πυροσβεστήρα. Φροντίστε να πάρετε έναν με ένδειξη πως είναι κατάλληλος για κάθε τύπο φωτιάς και έχετέ τον σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση.

Αν ξεσπάσει μια φωτιά, δεν θα έχετε χρόνο να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης και να τη σταματήσετε. Γι’ αυτό, εξοικειωθείτε με τον τρόπο που απασφαλίζει και διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ασφαλούς χρήσης. Να θυμάστε:

Πρώτα τραβήξτε τον πίρο ασφαλείας από το στόμιο του πυροσβεστήρα – ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει.

Στρέψτε το στόμιο του πυροσβεστήρα στην εστία της φωτιάς, όχι πάνω στις φλόγες.

Κρατήστε τον από τη λαβή του, πιέστε το μοχλό εκτόξευσης και συνεχίστε να ρίχνετε ώσπου να καταλαγιάσει πλήρως η εστία.

Να κινείτε τα χέρια σας οριζόντια και να ρίχνετε χαμηλά.

Η μαγειρική σόδα είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό για κάθε κουζίνα, και όχι μόνο για το μαγείρεμα. Αν ξεσπάσει μια φωτιά σε μια ηλεκτρική συσκευή και δεν έχετε κάτι εύκαιρο για να τη σβήσετε πάρτε ένα κουτί μαγειρικής σόδας και ρίξτε άφθονη σόδα στην εστία της φωτιάς. Φυσικά, το κόλπο αυτό είναι αποτελεσματικό μόνο σε μικρές εστίες.