Αυτός είναι ο τρόπος για να καθαρίσεις το σπίτι σου από τον κορωνοϊό

Τα βήματα για να εξασφαλίσεις ότι είναι "λαμπίκο"

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Αυτός είναι ο τρόπος για να καθαρίσεις το σπίτι σου από τον κορωνοϊό

Είσαι και εσύ από εκείνους που θέλουν το σπίτι τους να είναι πεντακάθαρο και τώρα με τον ιό δεν ξέρεις από που να αρχίσεις; Μην αγχώνεσαι, καθώς σου έχουμε τον τρόπο για να καθαρίσεις το σπίτι σου από τον κορωνοϊό.

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να καταλάβεις πώς η καθαριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως από το ένα άτομο στο άλλο μέσω μικρών σταγονιδίων σάλιου ή άλλων σωματικών υγρών, τα οποία επιπλέουν στον αέρα μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Την ίδια στιγμή, ο φόβος της μόλυνσης υπάρχει επίσης και στο σπίτι σας, καθώς τα μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες μπορούν επίσης να είναι πιθανά για την εξάπλωση της λοίμωξης.

Υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ του καθημερινού καθαρισμού και των μικροβίων που ζουν στις επιφάνειες του σπιτιού. Καθημερινός καθαρισμός σημαίνει φυσική αφαίρεση μικροβίων και ακαθαρσιών από επιφάνειες. Ενώ η απολύμανση σημαίνει χρήση χημικών ουσιών για τη "θανάτωση" μικροβίων στις επιφάνειες. Αυτό γίνεται επειδή ο ιός που μπορεί να οδηγήσει σε κορωνοϊό και γρίπη απαιτεί σκληρότερα χημικά για πλήρη καθαριότητα.

Δεν υπάρχει καμία απάντηση ως προς το πόσες ώρες μπορεί να επιβιώσει ο ιός στις επιφάνειες, αλλά συνήθως οποιοσδήποτε ιός μεταδίδεται, μπορεί να επιβιώσει για λίγες ώρες έως μέρες. Η ζωή του ιού εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία, την υγρασία και την επιφάνεια.

Επομένως, εάν δεν υπάρχει συνεχής καθαρισμός στα σπίτια ή εάν είναι βρεγμένο σε κάποιο σημείο, τότε μπορεί να υπάρχει ιός. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζει, ειδικά αν δεν καλύπτει το στόμα του, όλα τα αντικείμενα γύρω του πιθανόν να μολυνθούν.

Tips για να καθαρίσεις το σπίτι σου από τον κορωνοϊό

Εστίαση στις επιφάνειες: Όλες οι επιφάνειες του σπιτιού, όπως δάπεδα και ντουλάπια κουζίνας κ.λπ., πρέπει να καθαρίζονται από καιρό σε καιρό. Μπορείς να τα καθαρίσεις με κοινά οικιακά απολυμαντικά, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη του ιού σε κάποιο βαθμό. Τα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ προτιμώνται.

Αλλά θυμήσου να πλύνεις τα χέρια σου μετά τον καθαρισμό και να αποφύγεις να αγγίξεις τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σου πριν από αυτό.

Καθαρισμός στο σχήμα του S: Μην καθαρίζεις στην ίδια κατεύθυνση. Πάρε τη σφουγγαρίστρα σε σχήμα "S" για να καθαρίσεις οποιαδήποτε επιφάνεια ξεκινώντας από τη μια πλευρά της επιφάνειας στην άλλη. Εάν επαναχρησιμοποιείς ένα πανί, θυμήσου να το πλύνεις αργότερα και να το αφήσεις να στεγνώσει.

Όσο για το πλύσιμο σε πλυντήριο ρούχων, βάλε κανονικό απορρυπαντικό υγρό, που θεωρείται πως σκοτώσει τον ιό. Αν πάλι θες άμεση απολύμανση στο κρεβάτι σου και στο μαξιλάρι σου, βάλε μαγειρική σόδα και ξύδι και θα μας θυμηθείς.