Βάλε σε ένα βάζο στο σαλόνι σου μαγειρική σόδα με αιθέρια έλαια λεμονιού - Θα πάθεις πλάκα με το αποτέλεσμα

Θα πάθεις πλάκα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βάλε σε ένα βάζο στο σαλόνι σου μαγειρική σόδα με αιθέρια έλαια λεμονιού - Θα πάθεις πλάκα με το αποτέλεσμα

Βάλε σε ένα βάζο στο σαλόνι σου μαγειρική σόδα με αιθέρια έλαια λεμονιού και θα πάθεις πλάκα με το αποτέλεσμα. Θα ξετρελαθείς και θα το κάνεις συνέχεια καθώς είναι μοναδική η αίσθηση που θα προσφέρει μέσα στο σπίτι σου.

Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλά κοινά μαγειρικά υλικά έχουν κι άλλες χρήσεις πέρα από την κουζίνα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμά, είναι το όξινο ανθρακικό νάτριο, γνωστό και ως μαγειρική σόδα.

Από την αποτελεσματικότητά του ως ένα ήπιο λειαντικό, μέχρι τις αποσμητικές του ικανότητες, οι εφαρμογές της μαγειρικής σόδας δείχνουν ατελείωτες. Η εμπειρογνώμονας καθαρισμού και συγγραφέας Μπέκι Ραπιντσούκ, γνωστή και ως «Clean Mama», αποκάλυψε στην Huffington Post μια λίστα από τις πολλές καταπληκτικές χρήσεις αυτής της χημικής ένωσης που θα σας συναρπάσουν. «Το πιο διασκεδαστικό από όλα είναι πως η μαγειρική σόδα είναι πολύ φθηνή» δήλωσε η Ραπιντσούκ. Ας δούμε όμως 21 χρήσεις της μαγειρικής σόδας, που δεν περιμέναμε:

Μαγειρική σόδα για τον καθαρισμό του νεροχύτη

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί και σαν ήπιο λειαντικό, επομένως είναι ένα χρήσιμο καθαριστικό για τον νεροχύτη.

Μπορεί να πασπαλίσετε με μαγειρική σόδα τον νεροχύτη σας και στην συνέχεια να τον τρίψετε με ένα σφουγγάρι.

Η Ραπιντσούκ λέει ότι της αρέσει να αναμειγνύει την μαγειρική σόδα με 20-30 σταγόνες αιθέριου ελαίου για άρωμα ενώ προσθέτει και λίγο υγρό πιάτων προτού αρχίσει να τρίβει. «Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε αρωματοθεραπεία την ώρα που εκτελείται μια καθόλου διασκεδαστική δουλειά» σημειώνει.
Άλλοι, την ανακατεύουν με χυμό λεμονιού για να σχηματίσουν μία πάστα ή τρίβουν την μαγειρική σόδα με ένα κομμένο λεμόνι. Πάντως, αφού καθαρίστε τον νεροχύτη σας με σόδα μαγειρικής, μπορείτε να ξεπλύνετε τον νεροχύτη με ξύδι και μετά με ζεστό νερό. Άλλοι συστήνουν την σόδα μαγειρικής και ως έναν τρόπο για να καθαρίσουν οι σωλήνες της αποχέτευσης.Να θυμίσουμε, πως η μαγειρική σόδα βοηθάει και στο να εξαφανιστεί ο ιδρώτας και άλλες βρομιές από τα μαξιλάρια. Δείτε εδώ πως γίνεται.

Προϊόν καθαρισμού

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, η μαγειρική σόδα είναι μια αποτελεσματική λύση για την αφαίρεση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από φρούτα και λαχανικά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε τον καθαρό σας νεροχύτη με νερό, να προσθέσετε τέσσερα κουταλάκια μαγειρικής σόδας, να μουλιάσετε το προϊόν για πέντε λεπτά και στην συνέχεια να το στεγνώσετε.

Απομακρύνει τις οσμές από το ψυγείο

Εκτός από ένα πολύ ήπιο λειαντικό, η μαγειρική σόδα είναι και ένα πολύ κοινό αποσμητικό. «Μπορείτε να βάλετε μια ανοιχτή συσκευασία μαγειρικής σόδας στο ψυγείο σας ή όπου υπάρχει λίγη μούχλα. Θα απορροφήσει τελείως την μυρωδιά» λέει η Ραπιντσούκ.

Φρεσκάροντας τον αέρα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα δημοφιλές συστατικό για τα σπιτικά αποσμητικά χώρου. Η Ραπιντσούκ συμβουλεύει να τοποθετείτε μαγειρική σόδα και αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα μικρό βάζο, αντικαθιστώντας το καπάκι με ένα κομμάτι υφάσματος.

Καθαρισμός κοσμημάτων

Αν έχετε ασημένια κοσμήματα, μπορείτε να τα βουτήξετε σε ένα μίγμα με σόδα μαγειρικής και ζεστό νερό σε ένα μπολ με αλουμινόχαρτο. Μέσα από την διαδικασία ανταλλαγής ιόντων, η μαύρη πατίνα θα μεταφερθεί από το ασήμι στο νερό. Μόλις βγάλετε το κόσμημα, σκουπίστε το καλά με ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και για άλλα οικιακά αντικείμενα και ασημικά. Για πιο σκληρά υλικά, όπως διαμάντια και πλατίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας, νερού, αλατιού και σαπουνιού.

Να βγάλετε λεκέδες από τα χαλιά

«Εάν έχετε έναν λεκέ στο χαλί σας, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη σόδα μαγειρικής το σημείο εκεί και αυτό μπορεί να το βοηθήσει» εξηγεί η Ραπιντσούκ. «Μπορείτε επίσης, να ρίξετε λίγο ξύδι και να πασπαλίσετε με σόδα μαγειρικής. Τα δύο αυτά υλικά θα αντιδράσουν και θα εξαφανιστεί ο λεκές. Αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια βάλτε ηλεκτρική σκούπα». Η Ραπιντσούκ λέει ότι παρόλο που έχει χρησιμοποιήσει αυτή την μέθοδο με μεγάλη επιτυχία, τονίζει ότι δεν λειτουργεί με όλα τα χαλιά.

Βήμα βήμα πως να κάνετε απολύμανση στο σπίτι σας με μαγειρική σόδα και άλλα οικονομικά υλικά εκτός από το να την βάλετε στο βάζο

Δείτε αναλυτικά βήμα προς βήμα πως να κάνετε απολύμανση σε όλος σας το σπίτι και να προφυλαχτείτε από τον ιό κορωνοϊό. Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι οικονομικά και ένα από αυτά είναι η μαγειρική σόδα.

Ο κορωνοϊός μπήκε πλέον για τα καλά στη ζωή μας και όλοι μας έχουμε κάνει τρόπο ζωής το να προσέχουμε πια την προσωπική μας υγιεινή! Κι επειδή όλοι πια γνωρίζουμε τι είναι ο ιός αυτός, ποια τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται, σας δίνουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές για να κάνετε σωστή απολύμανση στο σπίτι σας, τώρα που θα περνάμε όλοι τον περισσότερο χρόνο μας εκεί!

Για να μπορέσετε να διατηρήσετε τον χώρο του σπιτιού σας καθαρό, θα πρέπει πρώτα να έχετε ήδη προστατεύσει τον εαυτό σας από τον ιό. Τα δύο βασικά βήματα είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι για περίπου 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα αν προηγουμένως είχατε
  • βρεθεί σε κάποιον δημόσιο χώρο ή αφότου έχετε καθαρίσει τη μύτη σας, φτερνιστεί ή βήξει.
  • Αν δεν έχετε άμεσα κάποιο σαπούνι, χρησιμοποιήστε το απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με βρόμικα χέρια.
  • Αποφύγετε τις επαφές με ανθρώπους που νοσούν.
  • Κρατήστε αποστάσεις από τους υπόλοιπους πάνω από ένα μέτρο.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ

  • Μείνετε σπίτι σας αν είστε άρρωστοι (σ’ αυτή την περίπτωση να απομονωθείτε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας και καλέστε τον γιατρό σας. Επίσης φορέστε μάσκα και περιορίστε τις επαφές σας ακόμα και με τα κατοικίδιά σας).
  • Καλύψτε το πρόσωπό σας με χαρτομάντιλο όταν φτερνίζεστε ή βήχετε και πετάξτε αμέσως το χαρτί. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τον αγκώνα σας.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Αποφεύγετε να μοιράζεστε πράγματα με τους άλλους (ακόμα και να δώσετε ένα ποτήρι νερό).
  • Καθαρίστε καλά όλες τις επιφάνειες που έχετε αγγίξει.