Θέλετε να απολυμάνετε τα πάντα μέσα στο σπίτι σας; Θα σας σώσει η μαγειρική σόδα

Μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Θέλετε να απολυμάνετε τα πάντα μέσα στο σπίτι σας; Θα σας σώσει η μαγειρική σόδα

Θέλετε να απολυμάνετε τα πάντα μέσα στο σπίτι σας; Θα σας σώσει η μαγειρική σόδα καθώς πρόκειται για ένα «θαυματουργό» προϊόν που υπάρχει στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Λίγο από αυτό μόνο και θα σωθείτε.

Η μαγειρική σόδα (γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο / sodium bicarbonate) είναι ένα «θαυματουργό» προϊόν που υπάρχει στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού.

Καθαρίζουμε την κουζίνα με μαγειρική σόδα

Η σόδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό καθαριστικό για όλη τη κουζίνα. Μπορείς να πλύνεις τα μαγειρικά σκεύη, τα πλακάκια και το νεροχύτη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πασπαλίσεις μαγειρική σόδα σε ένα καθαρό υγρό σφουγγάρι και εφάρμοσε το στην επιφάνεια που θέλεις να καθαρίσεις. Στη συνέχεια ξέπλυνε καλά και σκούπισε, ωστόσο μπορείτε να φτιάξετε και μαγειρική σόδα για να μυρίσει πιο όμορφα ο χώρος σας.

Για καλύτερα αποτελέσματα σε πολύ λερωμένες επιφάνειες, μπορείς να φτιάξεις ένα μείγμα με μαγειρική σόδα, αλάτι και υγρό σαπούνι πιάτων και να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία.

Απομάκρυνε ξεραμένα λίπη και τροφές από πιάτα, τηγάνια και κατσαρόλες

Για να απομακρύνεις τα λίπη από πιάτα, τηγάνια και κατσαρόλες, σε ένα μπολ πρόσθεσε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα μαζί με το απορρυπαντικό πιάτων. Για να απομακρύνεις τις ξεραμένες τροφές από τα σκεύη, άφησε τα να μουλιάσουν σε νερό που θα περιέχει μαγειρική σόδα και απορρυπαντικό και πλύνε με το χέρι, ή, ακόμα καλύτερα, τοποθέτησε τα στο πλυντήριο πιάτων.

Καθάρισε και απολύμανε το ξύλο κοπής της κουζίνας

Πασπάλισε το ξύλο κοπής με μαγειρική σόδα, τρίψε και ξέπλυνε με άφθονο νερό.

Απολύμανση και πλύσιμο σφουγγαριών

Σε ½ λίτρο νερό θα διαλύσεις δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφού ανακατέψεις καλά, στη συνέχεια μούλιασε τα σφουγγάρια και τα βετεξ σου μέσα στο μείγμα σόδας, και τοποθέτησε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά. Στη συνέχεια θα τα βγάλεις, θα τα στραγγίξεις καλά και θα τα τοποθετήσεις και πάλι στο φούρνο μικροκυμάτων για ακόμα ένα λεπτό. Μετά από αυτή τη διαδικασία τα σφουγγάρια και τα βετεξ θα είναι πεντακάθαρα.

Καθάρισε το φούρνο μικροκυμάτων

Απομάκρυνε εύκολα και γρήγορα τις βρωμιές και τις μυρωδιές από το φούρνο μικροκυμάτων σου. Η διαδικασία απλή: ρίξε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα καθαρό υγρό σφουγγάρι και άπλωσε την απαλά σε όλες τις επιφάνειες του φούρνου μικροκυμάτων (μέσα και έξω) και στη συνέχεια ξέβγαλε με μια νωπή καθαρή πετσέτα. Αυτό ήταν!

Δώσε λάμψη στα ασημένια μαχαιροπήρουνα

Μπορείς να καθαρίσεις και να γυαλίσεις εύκολα τα ασημένια μαχαιροπήρουνα με μια πάστα σόδας! Σε ένα μπολ ανακάτεψε τρία μέρη μαγειρική σόδα με ένα μέρος νερό. Ανακάτεψε καλά μέχρι να έχεις ένα πηκτό μείγμα. Άπλωσε την πάστα πάνω στα ασημένια μαχαιροπήρουνα με ένα μαλακό σφουγγάρι ή με ένα καθαρό πανί, και στη συνέχεια ξέπλυνε και σκούπισε τα καλά με ένα πανί.

Απομάκρυνε λεκέδες από καφέ και τσάι από κούπες και καφετιέρες

Η μαγειρική σόδα μπορεί να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις αποτελεσματικά τους επίμονους λεκέδες από καφέ και τσάι από κούπες και καφετιέρες. Σε ένα λίτρο ζεστό νερό διέλυσε ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και πρόσθεσε μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Τοποθέτησε τα σκεύη στο διάλυμα και άφησε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα ξέβγαλε τα καλά και οι λεκέδες θα έχουν εξαφανιστεί!

Καθάρισε το φούρνο

Με ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι ψέκασε το φούρνο σου με νερό και πασπάλισε με μαγειρική σόδα όλο το εσωτερικό του φούρνου. Άφησε το όλο το βράδυ να δράσει και την επόμενη τρίψε με ένα μαλακό σφουγγάρι και ξέπλυνε με μια καθαρή νωπή πετσέτα.

Μαγειρική σόδα στο πλυντήριο πιάτων

Χρησιμοποίησε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα μαζί με τη σκόνη καθαρισμού στο πλυντήριο πιάτων σου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχεις καθαρά, χωρίς μικρόβια, λαμπερά πιάτα, σκεύη μαγειρικής και μαχαιροπήρουνα.

Απομάκρυνε τις οσμές από το ψυγείο σου

Ρίξε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μπολάκι και τοποθέτησε το στο ψυγείο σου. Μπορείς να το αδειάζεις κάθε τρεις μήνες και να το ξαναγεμίζεις. Η σόδα θα εξουδετερώσει τις ανεπιθύμητες οσμές από τα τρόφιμα στο ψυγείο σου.

Καθάρισε τα πλακάκια στο δάπεδο της κουζίνας

Αφαίρεσε αποτελεσματικά τις βρωμιές από τα πλακάκια της κουζίνας σου. Σε ένα κουβά με ζεστό νερό ρίξε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια σφουγγάρισε το δάπεδο και ξέπλυνε με καθαρό νερό.