Αχιλλέας Μογαντάμ: Ο expert των περσικών χαλιών προτείνει τρόπους για τέλεια χριστουγεννιάτικη διακόσμηση!

Αχιλλέας Μογαντάμ: Ο expert των περσικών χαλιών προτείνει τρόπους για τέλεια χριστουγεννιάτικη διακόσμηση!

Με χρόνια εµπειρίας στον χώρο των χειροποίητων χαλιών λόγω αγάπης για το αντικείµενο αλλά και εξαιτίας της περσικής καταγωγής του, ο Αχιλλέας Μογαντάµ, ειδικός στα χειροποίητα περσικά χαλιά και ιδιοκτήτης της εταιρείας Μοgadam Carpets είναι ο ειδικός για να µας µιλήσει για τα µυστικά του καλού χαλιού αλλά και να µας προτείνει τρόπους για να διακοσµήσουµε το σπίτι µας τώρα τις γιορτές αλλά και όλο τον χειµώνα.

Μπορούµε να ξεχωρίσουµε την ποιότητα ενός χαλιού µε την πρώτη µατιά; Υπάρχουν κάποια µυστικά σε αυτό;

Πιστεύω ότι η ποιότητα ενός εξαιρετικού χαλιού είναι φανερή µε την πρώτη µατιά, καθώς η πυκνότητα της πλέξης και η ποιότητα των υλικών ξεχωρίζουν ακόµα και από ένα άπειρο µάτι. Ωστόσο, αν κάποιος το έχει ερευνήσει, τότε µπορεί να διακρίνει και πολλές άλλες επιµέρους λεπτοµέρειες σχετικά µε το ποιοτικό χειροποίητο χαλί. Βέβαια, η τέχνη του χειροποίητου περσικού χαλιού έχει πολλά µυστικά, όπως η προέλευσή του, η υφή του, η ποιότητα των υλικών και ο ιδιαίτερος τρόπος κατασκευής του, στοιχεία τα οποία, κακά τα ψέµατα, µόνο ένα έµπειρο µάτι µπορεί να διακρίνει.

mogadam carpets

Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα των χειροποίητων χαλιών που θα µας κάνουν να τα επιλέξουµε για το σπίτι µας;

Το σηµαντικότερο πλεονέκτηµα ενός χειροποίητου περσικού χαλιού είναι ότι αποτελεί επένδυση, καθώς δεν χάνει ποτέ αξία, αντιθέτως µε τη σωστή χρήση και συντήρηση, η αξία του ανεβαίνει. Έτσι, αγοράζοντας ένα περσικό χαλί δεν τοποθετούµε µόνο ένα µοναδικό έργο τέχνης στον χώρο µας, αλλά και ένα αντικείµενο χρηστικό, κατασκευασµένο από φυτικά-φυσικά υλικά, τα οποία διαφυλάσσουν και την υγεία µας.

Ταιριάζουν τα χαλιά αυτά σε όλα τα στυλ διακόσµησης; Γιατί πολλοί πιστεύουν πως είναι µόνο για κλασικά σπίτια µε «βαριά» επίπλωση...

Είµαι της άποψης, όχι µόνο εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι, ότι ένα κλασικό χαλί, ως έργο τέχνης, µπορεί να ταιριάξει κάλλιστα, τόσο σε ένα κλασικό χώρο, όσο και σε ένα µοντέρνο. Το πάντρεµα του κλασικού χαλιού µε τη πιο µοντέρνα διακόσµηση δηµιουργεί ένα πολύ ξεχωριστό στυλ, το οποίο ξεφεύγει από τη συνηθισµένη-συµβατική αισθητική, ενώ παράλληλα γίνεται και πολύ της µόδας.

Τώρα τα Χριστούγεννα, που ο στολισµός είναι έτσι ή αλλιώς περισσότερος λόγω εορτών, ένα πολύχρωµο ή φανταχτερό χαλί ταιριάζει σε αυτήν τη λογική;

Τα χειροποίητα περσικά χαλιά, επειδή είναι διαχρονικά, δεν προορίζονται µόνο για τη χριστουγεννιάτικη διακόσµηση, αλλά βέβαια ένα πολύχρωµο ή έντονου χρώµατος χαλί θα κάνει τη διαφορά και θα αναδείξει τον χώρο τις γιορτινές αυτές µέρες.

mogadam carpets

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουµε συνήθως στο σαλόνι µας. Πρέπει να τοποθετηθεί εκτός χαλιού για να φαίνεται καλύτερα πάνω σε σκέτο πάτωµα ή όχι;

Σίγουρα το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα τονιστεί πάνω σε ένα χειροποίητο περσικό χαλί, αλλά χρειάζεται προσοχή, ώστε να συνδυαστεί αρµονικά και µε τα υπόλοιπα διακοσµητικά στοιχεία του χώρου.

Πρέπει να αποφεύγεται το στρώσιµο χαλιών µπροστά από το τζάκι; Γιατί, ειδικά στις γιορτές, µας αρέσει να χαλαρώνουµε κοντά στη φωτιά, απολαµβάνοντας τον στολισµένο χώρο του σπιτιού.

Καλό είναι να υπάρχει απόσταση ασφαλείας από το τζάκι και σε περίπτωση που δεν υπάρχει πολύς χώρος, θα πρέπει να µπαίνει προστατευτικό πάνω στο χαλί, ώστε να αποτρέψουµε ενδεχόµενα ατυχήµατα. Αλλά ακόµα και αν πέσει φωτιά πάνω στο χειροποίητο χαλί, εµείς ως επιχείρηση, χάρη στους εξειδικευµένους Πέρσες τεχνίτες µας, µπορούµε να το επισκευάσουµε και να αποκαταστήσουµε πλήρως τις όποιες φθορές του, είτε αυτές προέρχονται από κάψιµο είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Το χαλί που θα επιλέξουµε για το σαλόνι µας πρέπει να καλύπτει όλο το πάτωµα ή να µένουν κενά από τους τοίχους;

Συνήθως τα χειροποίητα περσικά χαλιά που έχουν σχέδιο, δεν πρέπει να καλύπτουν έναν χώρο από άκρη σε άκρη, όπως γίνεται µε τις µοκέτες, αλλά να αφήνουν περιθώριο, ώστε το σχέδιο να αναδεικνύεται πιο σωστά.

mogadam carpets

Μπορούµε στο σαλόνι µας να βάλουµε διαφορετικά χαλιά σε χρώµα, ποιότητα, µοτίβα, διαχωρίζοντας µε τον τρόπο αυτό τις γωνιές µας;

Το σωστό είναι να υπάρχει µεν διαφορετικότητα µεταξύ των χαλιών που συνδυάζουµε στον ίδιο χώρο, ωστόσο είναι πολύ σηµαντικό ο συνδυασµός που θα επιλέξουµε να µη δηµιουργεί παραφωνία, αλλά αρµονία, είτε ως προς τα σχέδια είτε ως προς τα χρώµατα.

Όταν αγοράζουµε χαλιά πρέπει να τα ταιριάξουµε οπωσδήποτε χρωµατικά µε τους καναπέδες µας, τις κουρτίνες και γενικά τις αποχρώσεις του δωµατίου;

Όχι απαραίτητα, καθώς αυτό έχει άµεση σχέση µε τις προτιµήσεις του πελάτη. Δηλαδή κάποιοι µπορεί να προτιµούν το χαλί τους να είναι σύµφωνο και ταιριαστό µε τη διακόσµηση του χώρου τους, ενώ άλλοι να επιθυµούν να δηµιουργείται αντίθεση, είτε χρωµατική είτε σχεδιαστική.

Πάνω σε ένα ξύλινο πάτωµα ποιο είδος χαλιού ταιριάζει καλύτερα; Τι θα κάνουµε όταν αυτό γλιστράει κάτω από τα πόδια µας;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριµένος κανόνας, διότι παίζει ρόλο όχι µόνο το χρώµα του πατώµατος αλλά και η συνολική διακόσµηση του χώρου, πάντα βέβαια σε συνάρτηση µε το γούστο του πελάτη. Τώρα σε περίπτωση που ένα χαλί γλιστράει, τοποθετούµε ειδικό αντιολισθητικό υπόστρωµα στην πίσω πλευρά του, το οποίο το σταθεροποιεί και διατίθεται στην επιχείρησή µας.

Στο παιδικό δωµάτιο η καλύτερη λύση είναι ένα πιο ανθεκτικό χαλί;

Για το παιδικό δωµάτιο, πρωτίστης σηµασίας είναι να επιλέξουµε ένα χαλί ανθεκτικό, µε χαρούµενα σχέδια και χρώµατα κυρίως από φυτικά-φυσικά υλικά, χωρίς χηµικές ουσίες.

mogadam carpets

Υπάρχουν κάποια επιπλέον tips σχετικά µε τα χαλιά που θέλετε να µας αποκαλύψετε και πρέπει να προσέξουµε τώρα που θα στολίσουµε το σπίτι µας για τις γιορτές;

Φυσικά, στον κόσµο των χειροποίητων χαλιών υπάρχουν πολλά µυστικά και λεπτοµέρειες που πρέπει κάποιος να προσέξει, ιδιαίτερα όσοι αγοράζουν χαλιά υψηλού κόστους. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γνωρίζουµε ότι δεν είναι όλα τα χαλιά επένδυση, ούτε ότι θα αντέξουν για πάντα, µόνο και µόνο επειδή είναι χειροποίητα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά χαλιά στην αγορά, τα οποία ονοµάζονται «Persian Design Carpets» (τα λεγόµενα «Περσικά Σχέδια»), των οποίων η προέλευση δεν είναι περσική. Αυτό σηµαίνει ότι τα υλικά και τα χρώµατα που χρησιµοποιούνται στην κατασκευή τους δεν είναι ανώτερης ποιότητας, µε αποτέλεσµα µε την χρήση να φθείρονται και µε το πέρασµα του χρόνου να µειώνεται η αξία τους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές όπου υπάρχει εκµετάλλευση και τα συγκεκριµένα, υπό το όνοµα του περσικού σχεδίου, πωλούνται σε υπερβολικά υψηλές τιµές, χωρίς φυσικά να το αξίζουν. Αντιθέτως, το αυθεντικό χειροποίητο περσικό χαλί, επειδή είναι διπλόκοµπο και κατασκευασµένο µε την ιδιαίτερη περσική τεχνική, θεωρείται –και είναι– αναµφισβήτητα η ανώτερη ποιότητα στον κόσµο. Τέτοιας ποιότητας χαλιά, µπορείτε να τα αγοράσετε από την επιχείρησή µας «Mogadam Carpets», στην ίδια περίπου τιµή µε τα «persian design», µε τη διαφορά όµως ότι τα αυθεντικά χειροποίητα περσικά χαλιά θα κρατήσουν για πάντα, αποτελώντας µια µοναδική επένδυση, όχι µόνο για εσάς αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια σας.

Και εν κατακλείδι, είναι ορθό διακοσµητικά που κάποιοι αφήνουν στρωµένα τα χαλιά στο σπίτι τους χειµώνα-καλοκαίρι;

Υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη και την Ασία, που προτιµούν τα χαλιά τους να είναι στρωµένα όλο τον χρόνο, διότι θεωρούν πως το χαλί δεν προορίζεται µόνο για να ζεσταίνει τον χώρο, αλλά ότι αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της διακόσµησης του σπιτιού τους.

mogadam carpets

INFO

Τατοΐου 122, Νέα Ερυθραία

Τηλ.: 210 2834780, 210 8078080

info@mogadamcarpets.com

e-shop: www.mogadamcarpets.com

Facebook: AchilleasMogadamCarpets

Instagram: mogadam_carpets