Οι γιορτές τελείωσαν, ώρα να οργανωθούμε: 5 δουλειές του σπιτιού το Γενάρη

Οι γιορτές τελείωσαν, ώρα να οργανωθούμε: 5 δουλειές του σπιτιού το Γενάρη

Οι διακοπές τελείωσαν και ήρθε η ώρα να οργανωθούμε. Ο Ιανουάριος, πρώτος μήνας του έτους είναι ο μήνας των μεγάλων αποφάσεων, αποτελεί έτσι μια τέλεια στιγμή για να οργανωθείτε και να οργανώσετε και το σπιτικό σας. Αφαιρέσετε όλα τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια και βάλτε σε τάξη το γραφείο σας. Σας φαίνεται βουνό όλο αυτό; Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Έχουμε ετοιμάσει για εσάς μια λίστα με λεπτομερείς εργασίες ώστε να μην ξεχάσετε τίποτα και να τα προλάβετε όλα στην ώρα τους.

1. Ξεστολίστε και αποθηκεύστε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Αν πιάνουν πολύ χώρο στην αποθήκη σας ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε τον τρόπο που τα αποθηκεύετε. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε παλιά κουτιά από χαρτόνι τα οποία μπορεί να είναι πιο οικονομικά αλλά δεν προστατεύουν τα στολίδια μας, ούτε μας εξοικονομούν χώρο με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάθε χρόνο να αντικαθιστούμε κάποια από αυτά ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα τελικά. Αντίθετα, επενδύστε σε ένα ή δύο καλά κουτιά αποθήκευσης που μπορείτε εύκολα να βρείτε σε εκπτωτικές προσφορές οποιουδήποτε καταστήματος οικιακού εξοπλισμού, όπως π.χ. το Vicko.

οργάνωση και καθαριότητα σπιτιού

Credits: amazon.com

2. Κάντε μια καλή γενική του σπιτιού

Μετά το ξεστόλισμα θα παρατηρήσετε ότι το σπίτι χρειάζεται επειγόντως καθάρισμα. Αφιερώστε μια μέρα σας σε αυτό και δε θα το μετανιώσετε. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να γυρνάς σε ένα καθαρό και συγυρισμένο σπίτι και σίγουρα αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος για να ξεκινήσει η νέα χρονιά.

καθαριότητα σπιτιού

3. Προμήθειες

Οι προμήθειες ενός σπιτιού είναι καλό ανα περιόδους να ανανεώνονται, να ελέγχουμε αν όσες έχουμε στα ντουλάπια μας είναι καλές, να αντικαθιστούμε όσες χρειάζεται και να πετάμε όσες έχουν λήξει. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να:

  • Ελέγξτε τα ντουλάπια σας και κυρίως το κουτί του φαρμακείου σας και βεβαιωθείτε ότι δε σας λείπει τίποτα. Αυτή την περίοδο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις εκπτώσεις που κάνουν τα περισσότερα καταστήματα μετά τις γιορτές και να αγοράστε όσα χρειάζεστε σε οικονομικότερη τιμή.
  • Ελέγξτε ότι το θερμόμετρό σας λειτουργεί και αλλάξτε του μπαταρίες αν χρειάζεται.
  • Κοιτάξτε τις ημερομηνίες λήξης των συσκευασιών σας (τροφίμων και φαρμάκων) και φροντίστε ώστε να έχετε τα απαραίτητα για ένα ενδεχόμενο κρυολόγημα (αντιπυρετικά, σιρόπι και καραμέλες για το βήχα, αντισηπτικά, μάσκες κτλ.). Μην ξεχνάτε ότι εκτός του κοροναϊού τους μήνες που ακολουθούν είμαστε όλοι επιρρεπείς σε κρυολογήματα.
  • Τσεκάρετε τα τηλεχειριστήρια των συσκευών του σπιτιού για μπαταρίες και αντικαταστήστε όσες χρειάζεται.

οργάνωση ντουλαπιών

Credits: goodhousekeeping.com

4. Συντήρηση εξωτερικών χώρων

Σημειώστε και προγραμματίστε μικροεπισκευές που ίσως χρειάζεται το σπίτι εξωτερικά:

  • Μπορείτε να ξεβουλώστε τις υδρορροές και τα λούκια
  • Προγραμματίστε να κόψτε κλαδιά που ενδεχομένως μπορεί να σπάσουν
  • Προσλάβετε κάποιον ή αν μπορείτε μόνοι σας φροντίστε να επισκευάστε/ προετοιμάστε τη σκεπή για τα μεγάλα χιόνια.

εξωτερικοί χώροι
Credits by amazon.com

Credits: burnaby.ca

5. Προϋπολογισμός

Κάθε νοικοκυριό χρειάζεται οργάνωση στα οικονομικά προκειμένου να πηγαίνει καλά η χρονιά. Αν έχετε ένα οργανωμένο πορτφόλιο με όλα τα έγγραφα του σπιτιού σας θα δείτε ότι θα διεκπεραιώνεται ευκολότερα και με λιγότερο άγχος τις υποχρεώσεις σας.

  • Οργανώστε τα έγγραφά σας και το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Θα σας βοηθήσει σε αυτό η δημιουργία ενός συστήματος αρχειοθέτησης με διαφορετικούς φακέλους για την κάθε κατηγορία όπως αλληλογραφία, αποδείξεις, εξετάσεις, λογαριασμοί κ.α.)
  • Συλλέξτε τα απαραίτητα έγγραφα για την προετοιμασία της φορολογικής σας δήλωσης. Σε περίπτωση που έχετε αγροτικά εισοδήματα θα πρέπει να κάνετε μια ξεχωριστή δήλωση συνήθως μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
  • Πληρώστε τους λογαριασμούς σας. Εκμεταλλευτείτε την έκπτωση συνέπειας που δίνουν οι περισσότερες εταιρείες προκειμένου να κάνετε οικονομία. Εγγραφείτε σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες έκδοσης λογαριασμών που παρέχουν επίσης πολλές εταιρείες σε συνδυασμό με έκπτωση.

προϋπολογισμός

Credits: pexels.com

Με την παραπάνω λίστα με εργασίες μπορείτε να ξεκινήσετε οργανωμένα τη νέα σας χρονιά και ξέρετε τι λένε;! “Ό,τι κάνεις το Γενάρη θα το κάνεις όλο το χρόνο”. Έτσι λοιπόν θα σας πάει καλά όλο το 2021! Καλή σας χρονιά λοιπόν!