5 λόγοι που τα φύλλα από τα φυτά σου κιτρινίζουν - Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης

Δείτε αναλυτικά όλες τις αιτίες

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
5 λόγοι που τα φύλλα από τα φυτά σου κιτρινίζουν - Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης

Σε περίπτωση που είσαι λάτρεις των φυτών θα έχεις παρατηρήσει σίγουρα πως υπάρχουν φορές που διάφορα φυτά αρχίζουν και βγάζουν κίτρινα φύλλα. Ωστόσο, ποιο είναι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αιτία που τα φύλλα στα φυτά μας κιτρινίζουν. (Δείτε επίσης εδώ τα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια)

5 λόγοι που πρέπει να προσέξετε για να μην κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά σας

Υπερβολική υγρασία

Όπως φαίνεται η υπερβολική υγρασία γύρω από την ρίζα των φυτών αλλά και στο χώμα είναι ένας βασικός λόγος που παρατηρείται κιτρίνισμα των φύλλων. Έτσι, για να βοηθηθείτε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιείται γλάστρες με τις οποίες θα γίνεται σωστή αποστράγγιση.

Λουλούδια στον κήπο σου

Κίτρινα φύλλα λόγω έλλειψης νερού

Ένας ακόμη λόγος που κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά σας είναι διότι υπάρχει έλλειψη νερού. Αναμφίβολα, το νερό είναι ένα αρκετά σημαντικό στοιχεία με βασικές λειτουργίες. Σε περίπτωση που δεν ποτίζετε συχνά το φυτό σας πέρα από το κιτρίνισμα στα φύλλα θα παρατηρήσετε επίσης και μάρανση.

Ανεπαρκής λίπανση

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη από λίπασμα τότε αναμένεται να παρατηρηθεί και το ανάλογο κιτρίνισμα στα φυτά σας.

Μάλιστα, Πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις κιτρινίσματος φύλλων είναι η έλλειψη σιδήρου που παθαίνουν τα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία, καθώς και τα εσπεριδοειδή δέντρα όπως η πορτοκαλιά, η λεμονιά και η μανταρινιά.

Ο μειωμένος φωτισμός

Λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης, τα φυτά είναι αναμενόμενο να παρουσιάσουν κιτρίνισμα στα φύλλα. Αυτό κυρίως συμβαίνει σε φυτά εσωτερικού χώρου όπου δεν τα βλέπει πολύ φως.

Κήπος - Λουλούδια

Ένας ακόμη λόγος είναι οι ασθένειες και τα έντομα

Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια μυκητολογική ασθένεια. Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά, επίσης, μπορούν να εμφανιστούν λόγω προσβολής από έντομα. Για την αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε τα φυτά μας με τα κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εσωτερικές φωτογραφίες: (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

5 τρόποι για να προστατεύσετε τα φυτά από τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο έντονος ήλιος και η ξηρή ατμόσφαιρα προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις βασικές λειτουργίες των φυτών. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται εκτεταμένη καταστροφή των κυττάρων των φυτών με αρνητικές συνέπειες στη βλάστηση, στο σχηματισμό λουλουδιών, στην καρπόδεση, καθώς και στην παραγωγή ποιοτικών καρπών.

Τα καλλωπιστικά φυτά (δες αυτά που κάνουν θραύση ειδικά το καλοκαίρι) λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να παρουσιάσουν κιτρινίσματα στα φύλλα και ξηράνσεις στα λουλούδια τους. Οι ξηροθερμικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του τετράνυχου που δημιουργεί έντονες ξηράνσεις και στρίψιμο φύλλων και γενικότερα προκαλεί καχεξία στα φυτά.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών σε περιόδους έντονης ζέστης. Σε συνθήκες καύσωνα, τα φυτά δεν μπορούν άμεσα να απορροφήσουν νερό από το χώμα ενώ παράλληλα δε μπορεί να αναπτυχθεί καλά το ριζικό τους σύστημα.

Πώς τα προστατεύουμε:

  • Πώς προστατεύουμε τα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα
  • Βρέχουμε τα φύλλα για αύξηση υγρασίας
  • Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο
  • Προστατεύουμε τα φυτά από τον ήλιο με ειδικό δίχτυ
  • Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με ζεόλιθο ή καολίνη
  • Προσθέτουμε υγρό λίπασμα φυκιών στα φυτά