Για να παραμείνουν ζωντανά και λαμπερά: Πώς θα προστατέψετε τα φυτά σας από τον ήλιο και τον καύσωνα

7 θαυματουργά κόλπα που πρέπει να γνωρίζετε

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Για να παραμείνουν ζωντανά και λαμπερά: Πώς θα προστατέψετε τα φυτά σας από τον ήλιο και τον καύσωνα

Ο υδράργυρος έχει αρχίσει και χτυπάει 40αρια (δείτε εδώ την πρόβλεψη του καιρού για σήμερα 24/7) κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προστατέψουμε τα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα.

Μπορεί μερικά αντέχουν τέτοιες θερμοκρασίες, ωστόσο άλλα είναι πιο ευάλωτα. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30°C, λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να αντέξουν τον καύσωνα.

Πώς θα προστατέψετε τα φυτά σας από τον ήλιο και τον καύσωνα

Για την προστασία από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ακολουθούμε τα εξής βήματα για τη φροντίδα των φυτών:

  • Ποτίζουμε τακτικά τα φυτά με περισσότερο νερό Βήμα πρώτο και πιο σημαντικό σε συνθήκες καύσωνα είναι το σωστό πότισμα. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να είναι δροσερά την περίοδο της ημέρας, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα, ίσως και καθημερινά, κατά το σούρουπο ή νωρίς το πρωί για να μπορέσουν να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεσημεριανό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στα φυτά σε συνθήκες καύσωνα. Προσέχουμε παράλληλα να μην ποτίζουμε υπερβολικά, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να προκληθούν σαπίσματα στη ρίζα των φυτών, πτώση φύλλων και ανθέων.
  • Βρέχουμε τα φύλλα για αύξηση υγρασίας Για να αντέξουν τα φυτά σε συνθήκες καύσωνα, διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς επίσης για φυτά εξωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος. Βέβαια είμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε την διαβροχή των φύλλων όταν έχει ηλιοφάνεια γιατί θα δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, περιοριζόμαστε στη διαβροχή των φύλλων για το δροσισμό των φυτών αποφεύγοντας και σε αυτή την περίπτωση το υπερβολικό πότισμα.
  • Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σκιερό σημείο Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες και ειδικά όσα είναι ευαίσθητα στον έντονο ήλιο, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού. Για να τα προστατέψουμε, διατηρούμε τα φυτά σε σημεία λιγότερο ήλιο και περισσότερη δροσιά για όλη την περίοδο του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.
  • Σταματάμε να βάζουμε λίπασμα Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις λειτουργίες των φυτών. Ειδικά τα αμμωνιακά λιπάσματα και η κοπριά επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά, τα οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στον καλοκαιρινό καύσωνα.
  • Προστατεύουμε τα φυτά από τον ήλιο με ειδικό δίχτυ Μία απλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση για να μην έρχονται τα φυτά σε απευθείας επαφή με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού είναι η χρήση ειδικού διχτυού προστασίας. Με τη χρήση του ειδικού διχτιού ηλιοπροστασίας, περιορίζουμε τα εγκαύματα στο φύλλωμα σε συνθήκες καύσωνα και διατηρούμε την καλή ανάπτυξη των φυτών.
  • Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με ζεόλιθο ή καολίνη Σε συνθήκες καύσωνα και έντονης ηλιοφάνειας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνη ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών. Με αυτό τον τρόπο, σχηματίζεται ένα αδιαπέρατο στρώμα προστασίας που αποτελεί ασπίδα για τις έντονες ακτίνες του ήλιου και εξασφαλίζει την καλή κατάσταση των φυτών.
  • Προσθέτουμε υγρό εκχύλισμα από φύκια στα φυτά Σε συνθήκες καύσωνα ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών. Λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, τα φύκια βοηθούν σημαντικά την αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης.

Πώς θα προστατέψετε τα φυτά σας από τον ήλιο και τον καύσωνα

Πηγή: www.mistikakipou.gr

Το μοναδικό φυτό που αντέχει σε όλες τις συνθήκες

Αν θέλετε κι εσείς να διακοσμήσετε το σπίτι σας με ένα φυτό το οποίο ούτε απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα αλλά είναι και ανθεκτικό σε όλες τις συνθήκες, σας το βρήκαμε! Ο λόγος για τα γεράνια, τα οποία είναι ιδανικά για το καλοκαίρι και μάλιστα η ανθοφορία τους είναι πλούσια και συνεχής, ενώ έχουμε να σας προτείνουμε ακόμα ένα φυτό, το οποίο είναι επίσης εύκολο στην φροντίδα.

Μπορείτε να τα φυτέψετε μεμονωμένα σε μεγάλες γλάστρες και να τις τοποθετήσετε τη μία δίπλα στην άλλη καιέτσι να δημιουργήσετε μια τέλεια ατμόσφαιρα.

Σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη, τα ορθοκλαδή και κρεμοκλαδή γεράνια είναι ιδανικά για φτιάξετε μια ωραία σύνθεση και για να είστε σίγουροι πως τα φυτά θα αναπτύσσονται σωστά, οι γλάστρες πρέπει να έχουν διάμετρο περίπου 20cm ή η χωρητικότητά τους να ισοδυναμεί με δύο λίτρα χώμα.

Όσον αφορά το πότισμα, το γεράνι είναι ένα ανθεκτικό φυτό ωστόσο χρειάζεται τακτικό πότισμα για να μας δώσει συνεχή ανθοφορία. Συγκεκριμένα, για γεράνια που έχουμε φυτέψει στον κήπο, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Για γεράνια που έχουμε σε γλάστρες, ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 3 φορές την εβδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Ένας γενικός κανόνας για το πότισμα των γερανιών που έχουμε σε γλάστρα είναι να αφήνουμε το χώμα να ξεραίνεται πριν ποτίσουμε, καθώς και να αδειάζουμε το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας. Τέλος, είναι σημαντικό να αφαιρούμε συχνά τα ξεραμένα λουλούδια του γερανιού, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας του, προκειμένου να βοηθήσουμε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη.

Το μοναδικό φυτό που αντέχει σε όλες τις συνθήκες

TAGS