Για να τα εξολοθρεύσετε στο πι & φι: 5 τρόποι για να προστατέψετε τα φυτά σας από τα μυρμήγκια

Δεν θα ξανά κάνουν την εμφάνισή τους

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Για να τα εξολοθρεύσετε στο πι & φι: 5 τρόποι για να προστατέψετε τα φυτά σας από τα μυρμήγκια

Εκτός από τα κουνούπια που υπάρχουν στους κήπους (δείτε εδώ πώς να αντιμετωπίσετε), εξίσου συνηθισμένη είναι και η παρουσία των μυρμηγκιών στο χώμα του κήπου μας, καθώς και σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι.

Υπάρχουν χιλιάδες είδη μυρμηγκιών και τα περισσότερα δεν προσβάλλουν άμεσα το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα είδη. Σε αρκετές περιπτώσεις τα μυρμήγκια μπορεί να είναι ωφέλιμα στον κήπο και δεν αποτελούν πρόβλημα, καθώς βοηθούν στην γονιμότητα του εδάφους, δημιουργούν αερισμό και καλύτερη στράγγιση του νερού στο χώμα με τις στοές και τις φωλιές που φτιάχνουν.

Παράλληλα κάνουν διασπορά θρεπτικών συστατικών του εδάφους και βοηθούν στη διάδοση φυτών μεταφέροντας τους σπόρους σε διάφορα σημεία. Ωστόσο, τα μυρμήγκια μπορούν να προκαλέσουν και σημαντικές ζημιές στον κήπο, δημιουργώντας προβλήματα στα φυτά.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στον κήπο και σε γλάστρες

Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τα μυρμήγκια στον κήπο, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες με τη χρήση των εξής φυσικών υλικών:

  • Πιπέρι καγιέν: Ένας αποτελεσματικός φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών είναι να εντοπίσουμε τις φωλιές τους και να ρίξουμε μέσα κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν) σε σκόνη στην είσοδο της φωλιάς ή γύρω από τις ρίζες των φυτών για να απωθήσουμε τα μυρμήγκια.
  • Κανέλα τριμμένη: Με παρόμοιο τρόπο, μπορούμε να τοποθετήσουμε κανέλα τριμμένη στις φωλιές των μυρμηγκιών και γύρω από τις ρίζες των φυτών για να εμποδίσουμε τα μυρμήγκια να πλησιάσουν τα φυτά μας.
  • Φλούδες πορτοκαλιού: Μία εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών είναι να σιγοβράσουμε 100 γραμμάρια πορτοκαλόφλουδας σε ένα λίτρο νερό και να το ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών. Επίσης, με το συγκεκριμένο διάλυμα μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας για να απωθήσουμε τα μυρμήγκια που έχουν εμφανιστεί πάνω στο φύλλωμα τους.
  • Διατομική γη: Χρησιμοποιούμε διατομική γη, ένα φυσικό ορυκτό απολιθωμάτων που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Η διατομική γη αποτελεί μια καλή λύση για να ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών ή να το αναμείξουμε με το σπόρο που θα σπείρουμε. Πρέπει να σημειώσουμε πως η διατομική γη δεν απωθεί τα μυρμήγκια σε αντίθεση με τα φυσικά διαλύματα που περιέχουν πιπέρι καγιέν και φλούδες πορτοκαλιού, αλλά τα σκοτώνει.
  • Καπνός: Ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα καπνού για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών πάνω στα φυτά αλλά και στις φωλιές τους. Συγκεκριμένα, βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας καπνό σε ένα λίτρο νερό, το αφήνουμε για ένα εικοσιτετράωρο και στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στις φωλιές των μυρμηγκιών. Παράλληλα. ψεκάζουμε τα φυτά που έχουν πάνω μυρμήγκια για μεγαλύτερη προστασία. Καλό είναι ο ψεκασμός με το διάλυμα καπνού να γίνει κατά το σούρουπο για να μην παρουσιαστούν εγκαύματα στα φύλλα.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση των μυρμήγκιων στον κήπο και σε γλάστρες

Τι ζημιές κάνουν τα μυρμήγκια στον κήπο και τα φυτά;

Τα μυρμήγκια μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές κατά την καλλιέργεια με τους εξής τρόπους: Τα μυρμήγκια δημιουργούν προβλήματα στη σπορά Κατά τη σπορά λαχανικών, αρωματικών φυτών, καλλωπιστικών φυτών, καθώς και γκαζόν τα μυρμήγκια αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, καθώς μεταφέρουν τους σπόρους στη φωλιά τους για να τους αποθηκεύσουν.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην φυτρώνουν τα φυτά μας και πολλές φορές να μη μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αιτία, αν δεν έχουμε προσέξει την ύπαρξη μυρμηγκιών. Τα μυρμήγκια υποβαθμίζουν τους καρπούς των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων Τα μυρμήγκια πηγαίνουν σε προσβεβλημένους ώριμους καρπούς λαχανικών και δέντρων που έχουν προκληθεί από άλλα αίτια και συντελούν στην περαιτέρω υποβάθμιση τους.

Ουσιαστικά, η παρουσία μυρμηγκιών στα φυτά σε πολλές περιπτώσεις είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο άλλο σημαντικό πρόβλημα. Αρκετά συνηθισμένη είναι η παρουσία των μυρμηγκιών όταν σκάνε τα ρόδια, όταν σκάνε τα πεπόνια και τα καρπούζια ή όταν παρουσιάζονται σαπίσματα στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς, στην καλλιέργεια της μελιτζάνας, στην καλλιέργεια του αγγουριού και στην καλλιέργεια του κολοκυθιού. Τα μυρμήγκια βοηθούν την ανάπτυξη της μελίγκρας Τα μυρμήγκια βοηθούν στην μεταφορά και την ανάπτυξη του εντόμου της μελίγκρας (αφίδες) στο φύλλωμα των φυτών.

Στην πραγματικότητα, τα μυρμήγκια αποτελούν σωματοφύλακες της μελίγκρας και την προστατεύουν από διάφορους εχθρούς όπως η πασχαλίτσα που τρέφεται με αυτές. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα μυρμήγκια μεταφέρουν τα έντομα της μελίγκρας σε περισσότερα φυτά για να εξαπλωθεί η προσβολή. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να συλλέξουν τα κολλώδη γλυκά μελιτώματα που δημιουργεί η μελίγκρα, τα οποία αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μυρμήγκια.

Πηγή: mistikakipou.gr