Προκαλεί παραφροσύνη, παραλυσία ενώ μπορεί και να σε σκοτώσει - Το φυτό που πρέπει να αφαιρέσεις από τον κήπο σου

Μπορεί και ήδη να το έχεις, για αυτό πρέπει να προσέχεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
pixabay/RitaE
pixabay/RitaE

Τα λουλούδια ναι μεν είναι εντυπωσιακά και όμορφα, ενώ, μπορούν να δώσουν μια άλλη πνοή στο χώρο σου, ωστόσο, ορισμένα κρύβουν και κινδύνους. Άλλα μπορούν να σκοτώσουν κατοικίδια, άλλα όμως μπορούν να σκοτώσουν μέχρι και εσένα τον ίδιο.

Αυτό είναι το επικίνδυνο φυτό

Η μπρουγκμάνσια, γνωστή με τα κοινά ονόματα τρομπέτα ή σάλπιγκα των αγγέλων, είναι ημιαειθαλής θάμνος. Το αν θα διατηρήσει τα φύλλα της κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαρτάται από τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Διαμορφώνεται ως σφαιρικός θάμνος ή σαν μικρό δέντρο. Έχει μεγάλα, τρυφερά φύλλα σε ζωηρό πράσινο χρώμα. Παράγει πολυάριθμα άνθη που κρέμονται προς τα κάτω και αναδύουν ένα υπέροχο άρωμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

μπρουγκμάνσια
pixabay/MabelAmber

Το πιο κοινό χρώμα ανθέων της είναι το λευκό, υπάρχουν όμως και ποικιλίες με ροζ, κίτρινα, πορτοκαλί ή δίχρωμα άνθη. Η περίοδος της ανθοφορίας της μπρουγκμάνσια ξεκινάει κατά τα τέλη της άνοιξης και μπορεί να διατηρηθεί καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Αναπτύσσεται εξίσου καλά σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Θα λέγαμε μάλιστα ότι ιδανική θέση φύτευσης για το φυτό μας αποτελεί εκείνη όπου θα δέχεται τον πρωινό ήλιο αλλά θα προστατεύεται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες.

Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις. Χρειάζεται μέτριας συχνότητας ποτίσματα αλλά πολύ καλή προστασία από τους ψυχρούς ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Ενδείκνυται ένα αυστηρό κλάδεμα του φυτού μας στις αρχές της άνοιξης.

Τι το επικίνδυνο έχει

Ο λόγος είναι η ύπαρξη τροπανικών αλκαλοειδών. Πρόκειται για ουσίες που αναστέλλουν το νευρικό σύστημα. Τα ίδια βρίσκονται στα συνθετικά ναρκωτικά. Ωστόσο, η τρομπέτα του αγγέλου είναι ένα ψυχοενεργό φυτό. Τα άνθη του προκαλούν ψυχωτικά επεισόδια, παραφροσύνη, παραλυσία, και μπορούν να γίνουν θανατηφόρα.

TAGS