Εξαφάνισε τις έντονες μυρωδιές που δημιούργησαν τα έντερα στα χέρια σου - Το μυστικό με την μαγειρική σόδα

Θα σε σώσει μετά το μαγείρεμα!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
pexels.com
pexels.com

Λογικό είναι το γεγονός πως αν είσαι πολλές ώρες "κλεισμένη" στην κουζίνα σου για να μαγειρέψεις τόσο για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όσο και για την Κυριακή του Πάσχα, τα φαγητά που ακούμπησες με γυμνά χέρια να προκάλεσαν έντονες μυρωδιές.

Ειδικά τα έντερα από το αρνί για να φτιαχτεί το κοκορέτσι, δημιουργούν μια πολύ άσχημη μυρωδιά, την οποία ωστόσο μπορείς να εξαφανίσεις με πολλούς τρόπους.

Το μυστικό με την μαγειρική σόδα και όχι μόνο για να καθαρίσεις τα χέρια σου

  • Ένα από τα πολλά "μυστικά" είναι αυτό με την μαγειρική σόδα! Δημιούργησε ένα μίγμα και άλειψε με αυτό τα χέρια σου. Στη συνέχεια ξέπλυνε με χλιαρό νερό.
  • Άλλος ένας τρόπος είναι με το αλάτι! Κάνε scrub στα χέρια με χοντρό αλάτι: θα απομακρύνει τόσο τις επίμονες οσμές όσο και τα νεκρά κύτταρα.
  • Ακόμη ένα είναι και αυτό με τον καφέ. Η σκόνη καφέ μπορεί να γίνει ένας αποδοτικός τρόπος για να εξαφανίσει τις έντονες μυρωδιές από τα χέρια. Τρίβοντας τα χέρια με καφέ κάνεις παράλληλα και φυσική απολέπιση απομακρύνοντας νεκρά κύτταρα. Στο τέλος ξέπλυνε με νερό.

Δείτε επίσης: Πότε κλείνουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα σήμερα Μ. Σάββατο - Τι ισχύει για τα ΜΜΜ

Η συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα

Υλικά

Για τη μαγειρίτσα

  • 1 συκωταριά από μικρό αρνί
  • 1 αντεριά από μικρό αρνί
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 μαρούλια χοντροκομμένα
  • 1 ματσ. μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)
  • 1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Δείτε επίσης το νούμερο ένα μυστικό για να βγει τέλεια η μαγειρίτσα σας!

Εκτέλεση
  • Πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα έντερα και τη συκωταριά.
  • Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό.
  • Στραγγίζουμε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια.
  • Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.
  • Προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.
  • Σιγοβράζουμε τo φαγητό μας σκεπασμένο για 15-20′ για να μαλακώσουν τα υλικά.
  • Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια άνηθου σε δεματάκι και τα βάζουμε μέσα.
  • Προσθέτουμε το χοντροκομμμένο μαρούλι και το ελάχιστο ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή γλασέ).
  • Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην αρχή.
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15 ‘ μέχρι να σκάσει το ρύζι.
  • Μετά από 15′ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού.
  • Προσθέτετε ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, κατά βούληση, αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Για το αυγολέμονο

  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα να γίνουν απαλή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε να γίνει παχύ αυγολέμονο κρέμα.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αυγολέμονο.
  • Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο αυγολέμονο.
  • Σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια άνηθου από το φαγητό.
  • Παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.
  • Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.
  • Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην μαγειρίτσα με την κουτάλα.
  • Ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό. Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.
  • Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν το επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Τυχόν αφρός που σχηματίζεται από το αυγολέμονο στην επιφάνεια της μαγειρίτσας, χάνεται σε λίγα λεπτά.
  • Αν θέλετε να ξανά ζεστάνετε τη μαγειρίτσα αργότερα, τότε προσθέστε στο αυγολέμονο εξ αρχής, ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ.
  • Αυτό θα βοηθήσει να μην κόψει το κλασικό αυγολέμονο όταν ξαναζεστάνετε το φαγητό μετά από αρκετές ώρες.

Argiro.gr