Αγαπημένη Κις Λορέν

Αγαπημένη Κις Λορέν
Γνωρίζουμε την Κις Λορέν ως την κλασική γαλλική τάρτα με την κρεμώδη, πλούσια γέμιση από κρέμα γάλακτος και αυγά. Η ιστορία της γαστρονομίας, βέβαια, θέλει την Κις Λορέν να προέρχεται από την Γερμανία και συγκεκριμένα από το μεσαιωνικό βασίλειο της Lotharingia, το οποίο μεταγενέστερα οι Γάλλοι ονόμασαν Lorraine. Μεταξύ μας –μικρή σημασία έχει. Από τότε μέχρι σήμερα η Κις έχει δεχθεί αμέτρητες παραλλαγές, ενώ δεν θα μπορούμε και να μην «ελληνοποιηθεί» με συνταγές που της προσθέτουν ακόμα και χωριάτικο λουκάνικο. Σας άνοιξε ήδη η όρεξη;

Κλασική Κις Λορέν

Τι θα χρειαστούμε:

80 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
½ κουτ. γλυκού αλάτι
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας

Για τη γέμιση:
200 γρ. καπνιστή πανσέτα (ή ό,τι αλλαντικό έχουμε στο ψυγείο, π.χ. μορταδέλα και παριζάκι)
100 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
4 αυγά
Λίγη γραβιέρα (ή λίγο τσένταρ, περίπου μισό φλυτζάνι)
Λίγο μοσχοκάρυδο (περίπου μισό κουτ. γλυκού)
Αλάτι, πιπέρι

Τι θα κάνουμε:

Για τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας.

Προσθέτουμε το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε λίγο μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μπολ, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνουν τρίμματα που θα μαζευτούν σε μια ομοιογενή μπάλα-ζύμη. Προσοχή: δεν θέλει άλλο ζύμωμα γιατί η ζύμη θα γίνει ελαστική και δεν θα ανοίγει εύκολα σε φύλλο!

Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφάνεια και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Η παραμονή στο ψυγείο είναι απαραίτητη για να ανοίξει το ζυμάρι πιο εύκολα και να μη μαζέψει στο ψήσιμο.

Μετά τη 1 ώρα, τη βγάζουμε από το ψυγείο, την ξετυλίγουμε από τη μεμβράνη και μεταξύ δύο λαδόχαρτων, την ανοίγουμε σε διάμετρο όση η ταρτιέρα μας που να καλύπτει και τα τοιχώματά της. Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο.

Με ένα πιρούνι, την τρυπάμε παντού, στρώνουμε μια λαδόκολλα (μπορούμε να γεμίσουμε με ξερά όσπρια/ρύζι/ειδικούς κεραμικούς βόλους την ταρτιέρα για να μη φουσκώσει η ζύμη) και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15' στους 180οC στο μεσαίο ράφι. Το βγάζουμε απ' το φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα «βαρίδια» της. Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.

Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση:

Αν χρησιμοποιήσουμε πανσέτα, την ψήνουμε για λίγο στο τηγάνι, μέχρι να ροδίσει. Αν όχι, ψιλοκόβουμε τα αλλαντικά μας και τα σκορπίζουμε πάνω στο ψημένο ζυμάρι της τάρτας.

Σε ένα βαθύ μπολ, σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσθέστε και το τυρί, αν βάλετε. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε και το μείγμα αυγών-γάλακτος πάνω από την πανσέτα/αλλαντικά.

Βάζουμε την τάρτα ξανά στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30'. Η γέμιση πρέπει να είναι "chauvelotte" που στη διάλεκτο της Λορένης σημαίνει «τρεμουλιαστή»!

Διαβάστε ακόμα στο Youweekly.gr:

Γρήγορη συνταγή για αλμυρά muffins

Θα ξετρελαθείτε! Πατάτες με πάπρικα και λευκό κρασί!

Υπέροχη και απλή πίτσα Μαργαρίτα