Οι πιο νόστιμες σπιτικές σάλτσες για ψητά και λαχανικά!

Είναι απαραίτητες για να συνοδέψουν ψητά κρέατα και όχι μόνο...

Οι πιο νόστιμες σπιτικές σάλτσες για ψητά και λαχανικά!

Είναι απαραίτητες για να συνοδεύσουν ψητά κρέατα και όχι μόνο.

Μπορεί να προετοιμαστούν από πριν και να είναι έτοιμες σε μεγάλα μπολ -η μια σάλτσα δίπλα στην άλλη- πάνω στον μπουφέ σερβιρίσματος, έτσι ώστε οι καλεσμένοι να διαλέξουν αυτή που θέλουν. Διαβάστε παρακάτω...

Σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Υλικά
8 μεγάλες κόκκινες πιπεριές καθαρισμένες σε χοντρά κομμάτια
200 γραμ λιαστές ντομάτες στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ σούπας ξερό δυόσμο
1 κουτ σούπας κοπανισμένο κόλιανδρο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι λειωμένο στο μίξερ
1 νεροπότηρο ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να στεγνώσει. Ρίχνετε τα κομμάτια από τις πιπεριές, τη λιαστή ντομάτα, το πελτέ, το δυόσμο και το κόλιανδρο. Ανακατεύετε καλά και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε μέσα το ζωμό λαχανικών. Αν χρειαστεί ρίχνετε μέσα και λίγο νεράκι να σκεπάσει καλά όλες τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνεται και βράζετε τα υλικά σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα περνάτε από το μίξερ να γίνουν βελούδινα. Για καλύτερη υφή περάστε τα από ένα σουρωτήρι. Σερβίρετε τη σάλτσα πιπεριάς κρύα σε μπολ.

Σημείωση: Αν θέλετε προσθέτετε 1 κουτ γλυκού ταμπάσκο για να γίνει η σάλτσα καυτερή.

Σάλτσα μπάρμπεκιου
Υλικά
2 κρεμμύδια ξυσμένα στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουτ. σούπας λάδι
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι από κόκκινο κρασί
¼ (ένα τέταρτο) φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας σκόνη μουστάρδας
1 κουτ. σούπας γούστερσός
1 κουτί αποφλοιωμένες ντομάτες
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το λαδάκι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αμέσως μετά σβήνετε με το ξύδι, ρίχνετε τη ζάχαρη και περιμένετε να λειώσει. Προσθέτετε τη μουστάρδα, τη γουόστερ σος, τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν βράση τα υλικά. Σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά και αμέσως μετά αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και τη κτυπάτε στο μπλέντερ να γίνει βελούδινη. Τη σερβίρετε κρύα σε ένα μπολ.

Σάλτσα με γιαούρτι
Υλικά
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Χυμό από ½ πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα σκόνη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από το λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί εκτός από το λάδι και το γιαούρτι. Βάζετε σ ένα μπόλ το γιαούρτι το ανακατεύετε με ένα κουτάλι και προσθέτετε το λάδι σταγόνα -σταγόνα μέχρι να απορροφηθεί από το γιαούρτι. Τέλος ρίχνετε στο μπόλ με το γιαούρτι το μίγμα από το μπλέντερ και ανακατεύετε για λίγο ακόμα.

Μαγιονέζα με κάππαρη
Για 1 ½ φλιτζάνι μαγιονέζα

Υλικά
2 κρόκοι αβγών
1 κουτ σούπας μουστάρδα σε σκόνη
1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
χυμό από 1 λεμόνι σουρωμένο
1 κουτ. γλυκού ξύδι
1 κουτ. σούπας κάππαρη

Ξεπλένετε την κάππαρη με άφθονο κρύο νερό και την ψιλοκόβετε με ένα μαχαίρι όσο καλύτερα μπορείτε. Φτιάχνετε τη μαγιονέζα: Χτυπάτε στο μπλέντερ τους κρόκους των αβγών με τη μουστάρδα για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτετε εναλλάξ το λάδι και το λεμόνι. Τέλος ρίχνετε το ξύδι. Προσοχή να έχετε σταθερές κινήσεις να μη σας κόψει η μαγιονέζα. Μη βάλετε αλάτι γιατί θα προσθέσουμε τη κάππαρη. Αδειάζετε τη μαγιονέζα σε ένα μπολ, ρίχνετε μέσα τη ψιλοκομμένη κάππαρη και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Φυλάτε το μπολ στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

ΠΗΓΗ olivemagazine.gr