Εύκολη και νόστιμη συνταγή! Πατάτες γεμιστές με δροσερή κρέμα

Μια γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή με γεμιστές πατάτες και κρέμα!

Εύκολη και νόστιμη συνταγή! Πατάτες γεμιστές με δροσερή κρέμα

Έχεις στερέψει από ιδέες για το τι να μαγειρέψεις; Θέλεις κάτι γρήγορο και εύκολο; Ιδού η λύση!

Μια συνταγή δροσερή για εκείνες τις ημέρες που η ζέστη δεν μας επιτρέπει να φάμε βαριά.

Νόστιμη, εύκολη, χορταστική και ιδιαίτερη.

Υλικά:

2 μεσαίες πατάτες
2 κ. σούπας τυρί κρέμα
2 κ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 κ. σούπας μαγιονέζα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή άνηθο
1 μικρή κόκκινη πιπεριά φλωρίνης (βάζου)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίστε καλά τις πατάτες ώστε η φλούδα τους να είναι βρώσιμη.
Τυλίγετε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο.
Όσο ψήνονται οι πατάτες φτιάχνουμε την κρέμα. Πολτοποίηστε το σκόρδο και κόβετε την πιπεριά σε μικρά κυβάκια. Ανακατέψτε όλα τα υλικά (μαγιονέζα, τυρί κρέμα, γιαούρτι, πιπεριά, σχοινόπρασο, σκόρδο, το αλάτι και πιπέρι). Τοποθετήστε στο ψυγείο.
Μόλις ψηθούν οι πατάτες και κρυώσουν λίγο τις κόβετε σε σταυρό και τις πιέζετε από τις δύο πλευρές για να ανοίξουν. Γεμίζετε την κάθε πατάτα με την κρέμα, ρίξτε λίγο φρέσκο πιπέρι από πάνω και σερβίρετε.

Συνταγή για light μουσακά: Με αυτή την αλλαγή στη μπεσαμέλ οι θερμίδες εξαφανίζονται!

Θέλετε να φτιάξετε light μουσακά; Υπάρχει μία τρομερή συνταγή και το κόλπο βρίσκεται στη μπεσαμέλ, η οποία θα έχει μηδενικές θερμίδες!

Η απουσία της παραδοσιακής μπεσαμέλ και οι ψημένες μελιτζάνες στη θέση των τηγανητών είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις σε αυτή την κλασική συνταγή, που δεν θα αφαιρέσουν τίποτα από τη νοστιμιά του μουσακά, παρά μόνο από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

Υλικά
650γρ. μοσχαρίσιο κιμά άπαχο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κιλό μελιτζάνες, σε λεπτές στενόμακρες λωρίδες
λίγο λάδι για το άλειμμα της μελιτζάνας
αλάτι, πιπέρι
λίγη φρυγανιά τριμμένη, για το πασπάλισμα

Για την «μπεσαμέλ» γιαουρτιού
350γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
3 ασπράδια αβγών
1 κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι λευκό
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Διαδικασία
Βάζετε τον κιμά, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μέτρια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και τα ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, χωρίς όμως να σβολιάσει ο κιμάς.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελάχιστα. Σβήνετε τον κιμά με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τον κιμά για 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα του. Τότε προσθέτετε και το μαϊντανό.

Εν τω μεταξύ αλείφετε τις λωρίδες μελιτζάνας και τις τοποθετείτε λίγες λίγες σε ένα ταψί. Τις ψήνετε τμηματικά στο γκριλ της κουζίνας, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα αλλά χωρίς να καούν. Όταν ψηθούν όλες οι μελιτζάνες, τις βάζετε σε μια πιατέλα τη μία πάνω στην άλλη.

Αλείφετε ελαφρά με λάδι ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες δίπλα δίπλα στο ταψί και τις πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Από πάνω στρώνετε ομοιόμορφα τον κιμά και τον σκεπάζετε με τις υπόλοιπες μισές μελιτζάνες. Πασπαλίζετε πάλι με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

Ετοιμάζετε την «μπεσαμέλ»: χτυπάτε τα ασπράδια με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν -χωρίς όμως να γίνουν μαρέγκα- και τα αναμιγνύετε με το γιαούρτι και το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε μια πηχτή «μπεσαμέλ». Τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο μοσχοκάρυδο.

Ψήνετε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-45 λεπτά περίπου, μέχρι να σχηματιστεί από πάνω μια χρυσόξανθη κρούστα. Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε.