Γρήγορη και εύκολη συνταγή για σπιτική και νόστιμη κοτόπιτα!

Θα θυμίζει αυτή της γιαγιάς σου...

Γρήγορη και εύκολη συνταγή για σπιτική και νόστιμη κοτόπιτα!

Ακολούθησε αυτήν την συνταγή και φτιάξε μια γρήγορη και εύκολη σπιτική και νόστιμη κοτόπιτα!

Δεν είσαι από εκείνες τις κοπέλες που ανοίγουν φύλλο και κάνουν τις πίτες που τους έφτιαχνε η γιαγιά;

Ούτε κι εμείς για αυτό έχουμε αυτήν την συνταγή για να θυμίζει την εκδοχή της γιαγιάς, αλλά με λιγότερο κόπο!

Υλικά που θα χρειαστείς:

1 κότα (περίπου 1 1/2 κιλό)
750 γρ. κρεμμύδια
μισό φλυτζάνι τσαγιού γάλα
3-4 αυγά
μια χούφτα τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
16-18 φύλλα του μπακλαβά
βούτυρο (για το βουτύρωμα)

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό την κότα να βράσει. Ρίχνουμε μέσα και τα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλές φέτες. Όταν βράσει εντελώς η κότα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και αφήνουμε το ζωμό με τα κρεμμύδια να συνεχίσουν το βράσιμό τους, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να γίνουν σαν πηχτός πουρές.

Στο μεταξύ, μόλις κρυώσει κάπως η κότα, αφαιρούμε όλα τα περιττά μέρη, όπως κόκαλα, πέτσα κ.τ.λ. και κρατάμε μόνο τα ψαχνά, που τα διαχωρίζουμε με τα δάχτυλα μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι, σε όσο μπορούμε πιο ψιλές ίνες. Όταν έχει πυκνωθεί όσο πρέπει ο ζωμός με τα κρεμμύδια, ρίχνουμε μέσα το γάλα, τα ψιλοχωρισμένα ψαχνά της κότας και αφήνουμε να πάρουν αρκετές βράσεις, δουλεύοντας τα συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να μισοκρυώσει, σπάμε μέσα τα αυγά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη. Στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε. Αυτά πρέπει να καλύπτουν τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού και να περισσεύουν. Αδειάζουμε πάνω τους τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά να πάρει παντού το ίδιο πάχος.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του μπακλαβά, ένα ένα και αυτά βουτυρωμένα, κόβοντας τα περισσεύματα τους, ώστε να καλύπτουν ίσα ίσα την επιφάνεια της πίτας. Γυρίζουμε προς τα μέσα, βρέχοντας τες με πινέλο, με λίγο χλιαρό νερό ή λιωμένο βούτυρο, τις άκρες των κάτω φύλλων που περισσεύουν , σκεπάζοντας έτσι εντελώς την πίτα. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα κομμάτια.

Βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο, κι αφήνουμε την κοτόπιτα μας να ψηθεί για μία ώρα περίπου. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να μισοκρυώσει, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, στα σημεία που την είχαμε χαράξει. Καλή όρεξη!

Η πιο γρήγορη συνταγή πίτας! Σφολιάτα με μπέικον και τριμμένα τυριά!

Φτιάξτε γρήγορα και εύκολα κιμαδόπιτα με πράσο!

Σας δίνουμε μια «χρυσή» συνταγή για να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα κιμαδόπιτα με πράσο!

Μια παραδοσιακή πεντανόστιμη συνταγή!

Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

Για τη γέμιση
500γρ. κιμά χοιρινό
2 κουτ. σούπας βούτυρο
5 πράσα, σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι κρασί λευκό
¼ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
3-4 κουτ. σούπας τραχανά γλυκό
1 ντομάτα τριμμένη
2 αβγά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
150γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
μίγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα πράσα, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε.

Ζεσταίνετε πολύ καλά μέχρι να κάψει ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά με τα μπαχαρικά μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει.

Ρίχνετε στον κιμά το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Βάζετε τον πελτέ και την ντομάτα και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τότε τα πράσα και ανακατεύετε καλά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, τα αβγά, τον τραχανά και τον μαϊντανό. Ανακατεύετε και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε μέσα πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντας γενναιόδωρα το καθένα χωριστά. Απλώνετε πάνω τους ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα.

Τυλίγετε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν στις γωνίες. Αλείφετε με το μίγμα βούτυρου-ελαιολάδου και την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζετε σε κομμάτια, τη ραντίζετε με νερό και την ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

Tips
Αν κάνετε δικό σας φύλλο θα χρειαστείτε: 700γρ. αλεύρι, ½ φλιτζάνι κρασί λευκό, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας αλάτι και περίπου 1+1/3 ποτήρι νερό χλιαρό. Θα υπολογίσετε 2 πατσαβουριαστά φύλλα κάτω και 2 πάνω.

Χανιώτικα καλιτσούνια: Αυτή είναι η πιο πολυσυζητημένη συνταγή της Κρήτης!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιώτικα καλιτσούνια: Αυτή είναι η πιο πολυσυζητημένη συνταγή της Κρήτης!

To Burger των χορτοφάγων! Η συνταγή που θα ξετρελάνει Vegan και μη...

Διαβάστε περισσότερα θέματα συνταγών στο Youwekly.gr!