Φτιάξε εύκολα πιτάκια με γαρίδα, πράσο και κιτρινόριζα!

Ιδανικά για τα καλοκαιρινά σας τραπέζια!

Φτιάξε εύκολα πιτάκια με γαρίδα, πράσο και κιτρινόριζα!

Με αυτήν την συνταγή που σου δίνουμε φτιάξε εύκολα πιτάκια με γαρίδα, πράσο και κιτρινόριζα!

Νόστιμα πιτάκια με θαλασσινό άρωμα, ιδανικά για τα καλοκαιρινά σας τραπέζια.

Υλικά
6 φύλλα κρούστας
40 γαρίδες μικρές
4 πράσα μεγάλα, ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος)
1 κουτ. σούπας κιτρινόριζα (κουρκουμά)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι

Συνταγή της ημέρας: Ριζότο με μανιτάρια σε φωλιές παρμεζάνας!

Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα με 3τρία νεροπότηρα ελαφρά αλατισμένο νερό βράζετε τις γαρίδες για 7-8 λεπτά. Τις βγάζετε, τις καθαρίζετε και ξαναβάζετε τα τσόφλια μέσα στην κατσαρόλα. Βράζετε μέχρι να μείνουν ένα με δύο φλιτζάνια ζουμί.

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο μαζί με ένα φλιτζάνι ζουμάκι από τις γαρίδες. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πράσα, τις καθαρισμένες γαρίδες, την κιτρινόριζα και τη γλυκιά πάπρικα. Αλατίζετε ελαφρά και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το ζουμί και να σοταριστούν στο λάδι οι γαρίδες και τα πράσα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε τα φύλλα κρούστας και κόβετε το κάθε φύλλο σε τρεις λωρίδες. Στην άκρη κάθε φύλλου βάζετε λίγη γέμιση που να περιέχει δύο γαριδούλες τουλάχιστον. Διπλώνετε την κάθε λωρίδα σε τριγωνικό πιτάκι και τα ακουμπάτε σε καλά λαδωμένο ταψί.

Με ένα πινέλο αλείφετε τα πιτάκια και από πάνω με μπόλικο ελαιόλαδο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά στο τραπέζι λίγα λεπτά αφού τα ξεφουρνίσετε.

Πηγή: olivemagazine.gr

Η συνταγή της ημέρας: Γαρίδες κανταΐφι με σάλτσα σαγανάκι!

Η συνταγή της ημέρας: Γαρίδες κανταΐφι με σάλτσα σαγανάκι!

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι κλασικός μεζές, που κάνει εξαιρετική παρέα με ούζο. Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνουμε μια λίγο διαφορετική και πιο δημιουργική εκδοχή, με τραγανές γαρίδες τυλιγμένες σε κανταΐφι.

Μερίδες:4

Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Γιάννης Παρίκος
όλες οι συνταγές του chef »
Υλικά
16 γαρίδες Νο2
200γρ. κανταΐφι
100ml ελαιόλαδο
100γρ. φέτα
100γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
80γρ. ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ
50ml ούζο
3γρ. ρίγανη φρέσκια
500ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
400γρ. ντομάτα στον τρίφτη
100γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
50γρ. καρότο τριμμένο
50γρ. σέλερι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
10γρ. βασιλικό
60ml ελαιόλαδο

Διαδικασία
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι να μαλακώσουν. προσθέτετε την ντομάτα και μαγειρεύετε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά.

Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτετε τον βασιλικό και χτυπάτε τη σάλτσα με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι να γίνει σαν κρέμα.

Καθαρίζετε τις γαρίδες και κρατάτε μόνο τις ουρές τους. Απλώνετε το κανταΐφι σε 16 μικρές λωρίδες στον πάγκο της κουζίνας, βρέχετε με λίγο ελαιόλαδο και τυλίγετε τις γαρίδες σφιχτά.

Ζεσταίνετε το σπορέλαιο στο τηγάνι και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 160οC τηγανίζετε τις γαρίδες , μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σοτάρετε το φρέσκο κρεμμύδι μαζί με την ψιλοκομμένη ντομάτα και σβήνετε με το ούζο. Στη συνέχεια προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσατε και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε τη φέτα σπασμένη, τη φρέσκια ρίγανη, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.

Σε ένα μακρόστενο πιάτο στρώνετε τη σάλτσα και τοποθετείτε πάνω τις γαρίδες. Γαρνίρετε αν θέλετε με λίγα μικρά φύλλα, όπως παντζαρόφυλλα καιν σερβίρετε.

Πηγή: Olivemagazine.gr