Αυγά... μάτια! Τα 4 μυστικά για να τηγανιστούν τέλεια!

Τέτοια αυγά δεν θα έχεις ξανά φάει!

Αυγά... μάτια! Τα 4 μυστικά για να τηγανιστούν τέλεια!

Αυγά... μάτια! Τα 4 μυστικά για να τηγανιστούν τέλεια!

Μια συνταγή που λαχταρούν μικροί και μεγάλοι!

Από τα πιο λατρεμένα και ταυτόχρονα λιτά πιάτα που το λαχταρούν μικροί και μεγάλοι. Η παρασκευή του είναι πανεύκολη αλλά έχει κι αυτή τα μικρά της μυστικά για να …απογειωθεί!

Πίτσα στο τηγάνι με ζύμη πατάτας, ζαμπόν και τυρί! Γι'αυτούς που ξέρουν να τρώνε!

Το πρώτο είναι το σωστό τηγάνι. Ένα κλασικό αντικολλητικό τηγάνι είναι ό,τι πρέπει. Το μόνο που πρέπει να υπολογίσουμε είναι το σωστό μέγεθος, γιατί αν διαλέξουμε πολύ μεγάλο, τότε μπορεί να υπερθερμανθεί η κενή επιφάνεια του τηγανιού (και τελικά να ψηθούν σε ψηλότερη θερμοκρασία από την επιθυμητή τα αβγά), ενώ ένα μικρό τηγάνι που δεν αφήνει χώρο στα αβγά να «απλωθούν», θα έχει ως αποτέλεσμα να ενωθούν τα ασπράδια.

Το δεύτερο είναι η κατάλληλη λιπαρή ουσία
Το ελαιόλαδο είναι ό,τι καλύτερο για τα τέλεια αβγά μάτια. Αν προτιμάμε βέβαια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο. Η ποσότητα δεν έχει σχέση τόσο με τον αριθμό των αυγών, αλλά κυρίως με το μέγεθος του τηγανιού. Πρέπει όλο το τηγάνι να είναι καλυμμένο με μια λεπτή στρώση λιπαρής ουσίας. Για ένα μέτριο τηγάνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο (ή 1 κουταλιά βούτυρο) θα είναι μάλλον αρκετές.

Το τρίτο είναι να σπάσουμε τα αυγά με προσοχή για να μην σπάσει ο κρόκος. Είναι προτιμότερο να σπάμε τα αυγά σε επίπεδη επιφάνεια (πχ στον πάγκο της κουζίνας) και όχι στην άκρη του τηγανιού.

Τώρα, αν θέλουμε πιο «κριτσανιστό» αποτέλεσμα στο ασπράδι, τηγανίζουμε το αβγό για μισό λεπτό περίπου -όχι παραπάνω- σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ο κρόκος έτσι θα είναι πιο χυμώδης.

Γενικά, πάντως, είναι προτιμότερο να τηγανίζουμε τα αβγά σε μέτρια φωτιά. Θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος αλλά το ασπράδι όταν μαγειρευτεί θα έχει πιο απαλή υφή και ο κρόκος θα είναι τέλεια μαγειρεμένος.

Για να μην κολλήσει το αβγό στο τηγάνι, ελάχιστα δευτερόλεπτα αφού το ρίξουμε, περνάμε πολύ προσεκτικά ένα κουτάλι ακριβώς κάτω από το αβγό.

Σκεπάζουμε το τηγάνι και κρατάμε το καπάκι μέχρι το ασπράδι να στερεοποιηθεί. Εναλλακτικά μπορούμε να περιχύνουμε το αβγό με λάδι όσο τηγανίζεται.

Καλοφάγωτα!

Η καλύτερη συνταγή με αυγά είναι αυτή

Συστατικά
3 πατάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κύβους
4 αυγά
ελαιόλαδο
600 γρ. μανιτάρια, κομμένα στα 4
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
100 γρ. φέτα τριμμένη ή 140 γρ. τσένταρ τριμμένο
θυμάρι
ξύσμα λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με νερό, φέρνουμε σε βρασμό, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και σουρώνουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε ένα ένα τα υλικά μας. Πρώτα τις πατάτες μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα. Μετά τα μανιτάρια μας μέχρι να μαλακώσουν (5-8 λεπτά) και ρίχνουμε μέσα το θυμάρι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και από πάνω πασπαλίζουμε με το τυρί και με το υπόλοιπο θυμάρι. Κάνουμε 4 τρύπες στο μείγμα μας στις οποίες σπάμε και ρίχνουμε τα 4 αυγά.
Ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι τα αυγά να σταθεροποιηθούν και το τυρί να αρχίσει να λιώνει.

Αυγά με ζυμαρικά και λουκάνικα στο φούρνο!

"Αυγά με ζυμαρικά και λουκάνικα στο φούρνο" η πρόταση για τις μέρες που θέλετε κάτι εύκολο και γρήγορο, αλλά νόστιμο.

Με μπυρίτσα ή κρασάκι, για την οικογένεια ή τους φίλους, μεσημέρι ή βράδυ, είναι η τέλεια επιλογή σε κάθε περίσταση!

Υλικά:

2 κούπες του καφέ βρασμένα μακαρόνια τύπου σέλινο

6 αυγά

2 λουκάνικα πικάντικα σε ροδέλες

2 ντομάτες χοντροκομμένες

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

Βιτάμ για να βουτυρώσουμε το πυρέξ μας

Λίγο αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε το πυρέξ μας και απλώνουμε τα μακαρόνια, μετά τις ντομάτες, τα λουκάνικα, την παρμεζάνα και τέλος σπάμε τα αυγά στην επιφάνεια και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντιστάσεις και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!