8 μυστικά για να κάνεις σουτζουκάκια λες και είσαι από την Σμύρνη! Ο άντρας σου θα «τρελαθεί»!

Θα γλύφεις και τις κατσαρόλες!

8 μυστικά για να κάνεις σουτζουκάκια λες και είσαι από την Σμύρνη! Ο άντρας σου θα «τρελαθεί»!

Βρήκαμε 8 μυστικά για να κάνεις σουτζουκάκια λες και είσαι από την Σμύρνη! Ο άντρας σου θα «τρελαθεί» και θα μας θυμάσαι για πάντα!

1.Αυτό που χαρακτηρίζει τα σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι το άρωμα του κύμινου. Υπολογίζουμε περίπου 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο ανά 1/2 κιλό κιμά. Οι παλιοί μάγειρες (επαγγελματίες τε και οικιακοί) προτιμούν ολόκληρους σπόρους κύμινου που κοπανίζουν στο γουδί, για να είναι, όπως λένε, «το άρωμά του ζωντανό». Και ένα κόλπο που έκαναν παλιά για να μεγιστοποιήσουν την αρωματική έντασή του: καβούρδιζαν το κύμινο σε ένα τηγανάκι, χωρίς λάδι, και μόλις άλλαζε λίγο το χρώμα του και κυρίως μόλις σκόρπιζε το άρωμά του, το τραβούσαν από τη φωτιά, το άφηναν λίγο να κρυώσει και το κοπάνιζαν.

2.Αντί για σκέτο μοσχαρίσιο κιμά, μπορούμε να βάλουμε, για πιο ιδιαίτερη γεύση, μείγματα κιμάδων: 2/3 μοσχαρίσιο+1/3 αρνίσιο, 1/2 μοσχαρίσιο+1/2 χοιρινό, 1/3 μοσχαρίσιο+1/3 αρνίσιο+1/3 χοιρινό.

3.Πολλοί χρησιμοποιούν μουλιασμένο και στυμμένο ψωμί, που κάνει τα σουτζουκάκια αφράτα, ενώ άλλοι τριμμένη φρυγανιά, που τα κάνει πιο σφιχτά και πιο «κρεατένια». Είναι θέμα γούστου.

10 μυστικά επιτυχίας για να βγαίνει πάντα το φαγητό σας νόστιμο! Ότι κι αν φτιάχνετε...

4.Χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί στο ζύμωμα του μείγματος και, αν θέλουμε, και λίγο στη σάλτσα. Μπορούμε να βάλουμε είτε ξηρό είτε γλυκό κρασί, το καθένα με διαφορετικό αποτέλεσμα.
Το μείγμα του κιμά θέλει καλό ζύμωμα. Πρέπει τα υλικά να ενωθούν και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα. Μπορούμε να κάνουμε το ζύμωμα στον κάδο του μίξερ με το «φτερό».

5.Στο μείγμα του κιμά άλλοι προσθέτουν αυγό και άλλοι όχι. Εχει να κάνει με τη συνταγή. Επίσης, άλλοι τα αλευρώνουν μετά το πλάσιμο και άλλοι όχι. Το αλεύρωμα πριν από το τηγάνισμα προστατεύει τα υλικά από το να καούν. Επειδή όμως τα σουτζουκάκια θα μαγειρευτούν μετά στη σάλτσα, δεν χρειάζεται να τα τηγανίσουμε πολύ, οπότε να πρέπει να τα αλευρώσουμε για να μην καούν. Αρκεί να ροδίσουν λίγο και να σφίξουν. Απ’ την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με το αλεύρωμα γίνονται πιο νόστιμα. Είναι θέμα προτίμησης.

6. Οι περισσότερες συνταγές για σμυρναίικα σουτζουκάκια περιέχουν πράσινες ελιές, υλικό που απ’ ό,τι φαίνεται οι Σμυρνιές χρησιμοποιούσαν σε πολλά κοκκινιστά φαγητά. Το αποτέλεσμα, δεδομένης και της έντασης του κύμινου, είναι αρκετά έντονο αλλά ταιριαστό. Αν δεν μας πολυαρέσουν οι ελιές στο μαγείρεμα, μπορούμε να τις ζεματίσουμε σε νερό που κοχλάζει για 2 - 3 λεπτά, διαδικασία που κάμπτει κάπως τη δριμεία γεύση τους, ή να τις παραλείψουμε.

7.Αντί για ελαιόλαδο, στο μείγμα του κιμά αλλά και για το τηγάνισμα, συνηθιζόταν η χρήση βουτύρου, αγελαδινού ή αιγοπρόβειου (αυτού που είναι στο βάζο, για τα γλυκά). Το αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και στην περίπτωση χρήσης αιγοπρόβειου βουτύρου αρκετά πιο έντονο.

8.Επιλέγουμε σύμφωνα με το γούστο μας και τις διατροφικές μας συνήθειες.

http://www.gastronomos.gr/

6 μυστικά για να βγει ο μουσακάς σου έπος! Δεν θα μείνει ούτε πατάτα...

6 μυστικά για να βγει ο μουσακάς σου έπος! Δεν θα μείνει ούτε πατάτα και σίγουρα θα μας θυμηθείς όταν ξεκινήσεις να τον τρως...

Ο μουσακάς εισέβαλε στην ελληνική κουζίνα χάρη στον Νικόλαο Τσελεμεντέ, και γρήγορα έγινε ένα από τα χαρακτηριστικά μας πιάτα. Ο Τσελεμεντές, στην προσπάθειά του να κάνει πιο ευρωπαϊκή την ελληνική κουζίνα, αποφάσισε να παντρέψει την ανατολίτικη γεύση της μελιτζάνας και του κιμά με τη γαλλική μπεσαμέλ. Ο μουσακάς είναι από αυτά τα πιάτα που όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε, αλλά λίγοι φτιάχνουμε μιας και θεωρείται χρονοβόρο, μπελαλίδικο και δύσκολο φαγητό.

Ο καλός μουσακάς είναι το αποτέλεσμα του σωστού και καλοφτιαγμένου συνδυασμού τηγανητής μελιτάτζανας, αρωματικού κοκκινιστού κιμά και μπεσαμέλ που έχει στο τέλος γκρατιναριστεί με λίγο κεφαλοτύρι. Το Μαμα Πεινάω σας λέει τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε, ώστε να φτιάξετε έναν πετυχημένο μουσακά.

1. Δώστε προσοχή στις μελιτζάνες

H γνήσια συνταγή απαιτεί μόνο ένα λαχανικό, τις μελιτζάνες. Αν θέλετε λοιπόν να ακολουθήσετε την παράδοση, χρησιμοποιήστε μόνο μελιτζάνες και όχι πατάτες ή κολοκυθάκια. Όποια συνταγή για μουσακά κι αν επιλέξετε, για την παρασκευή του, διαλέγουμε τις μακρόστενες φλάσκες μελιτζάνες. Το ξεπίκρισμά τους είναι απαραίτητο, γι’αυτό και τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε άφθονο αλατισμένο νερό (περίπου 1 γεμάτη κ.σ. για 3 μεγάλες φλάσκες). Στη συνέχεια τις τυλίγουμε σε πετσέτα για 1-2 ώρες μέχρι να στεγνώσουν.

2. Μελιτζάνες τηγανητές ή ψητές;

Η παράδοση προστάζει ο μουσακάς να φτιάχνεται με τηγανητές μελιτζάνες. Για να μην βγάλει ο μουσακάς πολύ λάδι, τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και στη συνέχεια τις αφήνουμεε να στραγγίξουν σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για τουλάχιστον 2 ώρες.

2. Τι κιμά χρησιμοποιούμε στον μουσακά;

Προτιμούμε μοσχαρίσιο κιμά από σπάλα ή ελιά και αρωματίστε τον με κανέλα, δάφνη και μπαχάρι, χωρίς φυσικά να παραλείψουμε τη σάλτσα ντομάτας και το σκόρδο. Σβήνουμε στο τέλος του σοταρίσματος με κόκκινο κρασί.

3. Η τέλεια μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ (béchamel) ως μια από τις 5 βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας, φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο, γάλα, μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Το αλεύρι και το βούτυρο αναμειγνύονται σε ίση ποσότητα σε μέτρια φωτιά μέχρι να σχηματίσουν ένα κολλώδες μείγμα, το λεγόμενο ρου (roux). Σταδιακά προστίθεται το γάλα και στο τέλος φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μανιταριών να ρέει! Τα μυστικά της γιαγιάς για να τις πετύχεις 100%!

Η μπεσαμέλ του μουσακά έχει υποστεί κάποιες παραλλαγές. Ο δημιουργός της, Νικόλαος Τσελεμεντές, προσέθεσε κρόκους αυγών και τυρί, τα οποία δεν συναντώνται στη γαλλική κουζίνα.

Είναι επιλογή του κάθε μάγειρα/μαγείρισσας η συνταγή που θα ακολουθήσει. Η γαλλική μπεσαμέλ είναι ελαφριά και κρεμώδης, ενώ η μπεσαμέλ με αυγά είναι αρκετά σφιχτή και δεμένη. Το σίγουρο είναι ότι όποια συνταγή κι αν ακολουθήσουμε, πρέπει να απλώσουμε τη μπεσαμέλ σε τέτοια στρώση ώστε να μην επισκιάζει τα υπόλοιπα υλικά.

4. Το μοντάρισμα του μουσακά

Το σημαντικό είναι οι στρώσεις του μουσακά, δηλαδή η εναλλαγή σωστών και ισόποσων δόσεων όλων των υλικών. Στο κάτω μέρος του ταψιού στρώστε μια δόση από τις μελιτζάνες, πασπαλίστε με τριμμένο κεφαλοτύρι (το μόνο τυρί που πάει στον μουσακά), προσθέστε μια δόση κιμά, ακόμα μια δόση μελιτζάνες και στη συνέχεια άλλη μια δόση τριμμένο κεφαλοτύρι. Απλώστε ακόμα μια στρώση κιμά και από πάνω μια στρώση από μελιτζάνες. Πασπαλίστε με κεφαλοτύρι και απλώστε την τελευταία στρώση κιμά. Σειρά έχει η μπεσαμέλ. Απλώστε την ομοιόμορφα σε όλο το ταψί, ισιώνοντάς την, για ενιαίο αποτέλεσμα, και πασπαλίστε την με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.

5. Ψήσιμο

Το ψήσιμο του μουσακά πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον μια ώρα και η μπεσαμέλ θα πρέπει να έχει αποκτήσει ένα βαθύ χρυσαφένιο και καστανό χρώμα.

6. Πώς σερβίρεται ο μουσακάς

Ο μουσακάς δεν σερβίρεται ζεστός. Ωστόσο, θα πρέπει να τον βγάλετε το ταψί από τον φούρνο και να τον αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα για να μπορέσετε να τον κόψετε χωρίς να διαλυθούν οι στρώσεις. Για το κόψιμο και το σερβίρισμα, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μαχαίρι και μια σπάτουλα.